BASF, Karanlık Alanlara Gün Işığı Getiriyor
BASF’nin yenilikçi ışık yönlendirme sistemi, penceresiz odaları aydınlatıyor. Bu yeni çözüm insan sağlığına daha fazla katkıda bulunurken, daha düşük enerji tüketimi sağlayacak.
BASF, penceresiz odaların bile gün içerisinde suni ışığa ihtiyaç duymayacağı şekilde binaların iç kısımlarına doğal gün ışığının iletilmesi ve herhangi bir parlamaya neden olmadan cam cephelerin arkasında güneş ışığının optimal bir şekilde kullanılabilmesi için akıllı bir çözüm üretti. Işığın yönlendirilmesi ilkesine dayanan sistem, bir film, bir ışık bacası ve aydınlatma armatürlerinden oluşuyor. Film, yalıtımlı camın içerisine yerleştiriliyor ve ışığı optimal bir şekilde buradan, yansıtıcı film içeren bir ışık bacasına yönlendirirken, ışık bacası, binanın iç kısmının derinliklerine güneş ışığını getiriyor ve böylece aydınlatma armatürleri odaların içerisinde güneş ışığını yayıyor. Bu aydınlatma armatürleri, doğal güneş ışığı bulunmadığında veya yetersiz olduğunda odaları aydınlatmak üzere kullanılan LED ampullerle donatıldı. BASF, Bartenbach GmbH ile birlikte 1:10 ölçekli modeli ile bu yenilikçi gün ışığı yönetimi sistemini Almanya'da gerçekleştirilen Aydınlatma + Bina fuarında sergiledi.
BASF Akıllı Güneş Işığı Yönetimi Başkanı Cristobal Garrido Segura, geliştirilen bu yeni akıllı çözüm ile ilgili olarak, "Özellikle kış aylarında pek çok insan, evlerinden güneş doğmadan çıkıyor, akşam karanlık çöktükten sonra eve dönüyor ve neredeyse sadece suni ışık görüyor. Doğal ışıktaki geniş renk spektrumunun sağlığımız ve performansımız üzerinde önemli bir etkisi bulunuyor. Işık algısı kişiden kişiye büyük farklılık gösteriyor. Benim vizyonum, doğal güneş ışığının kullanıcının kişisel tercihlerine uygun olarak yansıtıldığı odalar." dedi.
İnsan odaklı aydınlatma konseptleri
İnsan odaklı aydınlatma (HCL), insanlara ve insanların sağlığına önem veren bütünsel aydınlatma konseptlerini içeriyor. HCL, ışığın görsel, duygusal ve biyolojik etkilerini bir araya getiriyor. BASF'nin geliştirdiği yeni gün ışığı sistemi, okullar, hastaneler, alışveriş merkezileri ve iş merkezleri gibi yerlerde mekansal kaliteyi artırmaya katkıda bulunacak. İnsanoğlu doğal ışıkta kendini daha iyi hisseder, daha iyi konsantre olur, çalışma konusunda daha motive olurlar ve hastalanma olasılıkları azalır. Ayrıca, gün içerisinde doğal ışık kullanımı, suni ışık kullanımının yüzde 50'den fazla azalmasını sağlar. Danışmanlık şirketi A.T. Kearney, HCL'nin insanlığa olan faydalarının 2020 yılında Avrupa'da 870 milyon Euro gibi yüksek bir rakama ulaşacağını hesaplıyor.
Mimarlar için çok çeşitli tasarım olasılıkları
Bu sistem, binanın cephesinde herhangi bir ek yapıya ihtiyaç olmadan gün ışığının binaların iç kısmının derinliklerine ulaştırılmasını sağlıyor. Sistem, binanın içerisinde esnek bir şekilde hayata geçirilebiliyor ve ister bir asma tavanın içerisine gizlenerek, ister binanın iç tasarımının bir parçası olarak görünür bir öğe olarak kullanılabiliyor. Aydınlatma armatürleri aracılığıyla gün ışığı, pencerelerden uzak alanlara ve hatta güneş ışığının bulunmadığı koridorlara ve odalara kadar gidebiliyor. Sistem, tasarım seçeneklerini sınırlandırmadan binaların mevcut yüzeylerine ve yeni bina yüzeyi konseptlerine entegre edilebiliyor. Buna ek olarak, yaşam kalitesini artırmak üzere doğal yeşil alanlara sahip olan çalışma ve dinlenme alanlarına sahip ofis ortamları gibi yeni tasarım konseptleri oluşturma fırsatları yaratıyor.
Fikir aşamasından pazara sunulmaya hazır sistem çözümüne
Gün ışığı yönetimi fikri, BASF'nin 150. kuruluş yıldönümü kapsamında uygulamaya sokulan Creator SpaceTM programı sırasında ortaya çıktı ve İsviçre'den gelen ekipler, bu fikre dayanarak binaların dışındaki ışık ve enerji konusunu inceledi. Çeşitli birimlerden BASF uzmanlarıyla birlikte, bir inkübasyon projesi haline gelen ve pazara sunulmaya hazır bir sistem çözümü olarak geliştirilen bir konsept oluşturdular. İlk prototip ise Avusturya'daki Bartenbach GmbH genel merkezinde kullanılmaya başlandı.