BASF’nin Çevreci Merkez Ofisi Artık LEED Gold Sertifikalı

BASF İstanbul Merkez Ofisi, hayata geçirdiği geliştirmeler ile LEED Gold Sertifikası aldı.

BASF’nin LEED Gold Sertifika’sı alan ofisinde, birçok çevre ve insan dostu özellik, proje tasarımına ve inşaatına entegre edilirken; Sürdürülebilir Arazi ve Lokasyon, Su ve Enerji Verimliliği, Malzeme ve Kaynaklar, İç Mekân Kalitesi ve Kullanıcı Konforu gibi ana başlıklar altında sürdürülebilir stratejiler ve çözümler uygulandı. Alınan yeni LEED sertifikası, 2012 yılında Dilovası Tesisi ile LEED Gold Sertifikası ve Gebze üretim tesisinde bulunan Lojistik ve Teknik Geliştirme Merkezi binasının aldığı LEED Platinum sertifikasının ardından BASF’nin aldığı 3. Sertifika oldu.

BASF'nin İstanbul’da bulunan Merkez Ofisi, Amerikan Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından geliştirilen çevre dostu bina sertifikasyon sistemi olan LEED Gold Sertifikası’nı aldı. Bünyesinde finans, satın alma, lojistik, tedarik zinciri, bilgi işlem, kurumsal iletişim ve insan kaynakları gibi fonksiyonel birimlerinin yanı sıra satış ofislerinin yer aldığı BASF merkez ofisinin proje tasarımında ve inşaatında LEED kriterlerine uyum sağlayarak, yapılaşmanın çevreye verdiği olumsuz etkileri önleniyor. Proje kapsamında kullanılan stratejiler ve sistemler sayesinde, merkez ofisin operasyonu sırasında oluşacak işletim giderleri azaltılırken, bina kullanıcılarının ise konforu artırılıyor ve enerji-su tasarrufu sağlanıyor.

Dünyanın sayılı LEED Gold Sertifikalı ofislerinden biri haline gelen BASF Genel Müdürlük Ofisi’nde, birçok çevre ve insan dostu özellik, proje tasarımına ve inşaatına entegre edilirken; Sürdürülebilir Arazi ve Lokasyon, Su ve Enerji Verimliliği, Malzeme ve Kaynaklar, İç Mekân Kalitesi ve Kullanıcı Konforu gibi ana başlıklar altında sürdürülebilir stratejiler ve çözümler uygulandı.

Bu kapsamda; verimli su armatürlerinin kullanıldığı BASF ofisinde su tüketimi yüzde 30’un üzerinde azaltılırken, aydınlatma enerjisinde de yüzde 30’a yakın tasarruf sağlanıyor. Tasarım ve ürün seçimleri ile LEED Aydınlatma Kalitesi gereklerinin sağlandığı BASF Merkez Ofisi’nde, aydınlatmanın yüzde 75’ten fazlası gün ışığı sensörleri ve yüzde 95’ten fazlası ise varlık sensörleri tarafından kontrol ediliyor. Ofisteki elektronik cihazların yüzde 90’ından fazlası ise uluslararası Enerji Tasarrufu Standardı olarak kabul edilen “Energy Star” sertifikalı.

LEED Gold Sertifikası alan BASF ofisinde bünyesinde oluşturulan geri dönüşüm noktalarında kâğıt, plastik ve cam gibi atıklar toplanarak geri kazanılıyor ve bu sayede çevreye etkisi en aza indiriliyor. Öte yandan ofiste kullanılan yapı malzemelerinin 20 adetten fazlasında ‘Çevresel Ürün Beyanı’, yani üretim safhalarından itibaren çevreye etkisi azaltılmış olan ürünlere verilen EPD belgesi bulunurken, malzemelerde toplamda yüzde 20’den fazla oranda geri dönüştürülmüş içerik kullanılarak doğal kaynak kullanımı azaltıldı.

BASF’nin ofisinde iç hava kalitesini artırmak için oluşturulan mekanik sistemler mekâna yüzde 30 artırılmış taze hava verecek şekilde tasarlanırken, kullanılan malzemelerin yarısından fazlası ise düşük emisyonlu olacak şekilde seçildi.

BASF ofisi, çalışanlar için açık ofis planlaması sayesinde, mekanlarda kullanıcılara oturdukları yerden geniş görüş imkânı sunuyor. Bununla birlikte, çalışanların en önemli sorunlarından biri olan açık ofis konsepti ile oluşan artan gürültü seviyesi de BASF’nin melamin reçine köpüğü Basotect® ile çözülüyor. Böylece, BASF ofisinde kullanılan Basotect® sayesinde, ses emilimi ve ofis tasarımının birlikte kullanılabileceğinin de bir örneği sunulmuş oluyor.

Genel Müdürlük Ofisi, BASF’nin Türkiye’deki tesisleri arasında LEED sertifikasına hak kazanan üçüncü binası. BASF’nin Gebze üretim tesisinde bulunan Lojistik ve Teknik Geliştirme Merkezi binası da geçtiğimiz yıllarda LEED Platinum sertifikasını alarak, en yüksek LEED derecesiyle sertifikalanan Türkiye'nin ilk endüstriyel binası olma özelliğini kazanmıştı. Ayrıca, BASF Dilovası üretim tesisinin yönetim binası da LEED standartları doğrultusunda enerji verimliliği, ekolojik ürün kullanımı ve doğal yaşamın korunması açısından geliştirilerek restore edilmiş ve 2012 yılında “Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED) Gold” sertifikası alarak, Türkiye’nin ilk LEED Gold Sertifikalı renovasyon projesi ünvanına sahip olmuştu. Yeni ofis binası ile kazanılan LEED Gold Sertifikası sonrasında BASF, gayrimenkul sektörü haricinde en çok yeşil bina sertifikasına sahip kurumlardan biri olmayı başardı.

Yeni bir çalışma kültürü yaratan ve insanı merkeze alan yenilikçi tasarım

BASF Merkez Ofisi’nin, açık ofis sistemine geçilen yeni tasarımında, firmanın çalışma kültürü ve alışkanlıkları da değiştirilerek yepyeni bir çalışma ve yaşama alanı kurgulandı. Aynı zamanda monotonluğun ve birbirinin tekrarı yerleşim düzeninin önüne geçmek için farklı amaçlara hizmet eden sosyalleşme, görüşme ve toplantı alanları organize edildi. Tasarımla beraber BASF’nin yenilikçi, dinamik ve renkli kimliği de öne çıkarıldı.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)