Bonn'da Yeni Sürdürülebilir Ofis Kompleksi
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Uluslararası mimarlık firması JSWD, Almanya'nın Bonn kentindeki Neuer Kanzlerplatz ofis kompleksini tamamladı. Kompleks, ikisi az katlı ve biri yüksek katlı olmak üzere üç binadan oluşuyor. Tutarlı bir cephe yapısı, binaların birleşik bir görsel kimlik sunmasını sağlıyor.
Yeni inşa edilen ofis kompleksi, Bonn'un eski hükümet bölgesindeki Bundeskanzlerplatz'da (Federal Şansölye Meydanı) yer alıyor (Bonn, 1949'dan 1990'da ülkenin yeniden birleşmesine kadar Batı Almanya'nın başkentiydi). Neuer Kanzlerplatz (Yeni Şansölye Meydanı) 28 katlı ince bir kule içeriyor: 100 metreden (328 fit) fazla yükselen kulede bir gökyüzü salonu bulunuyor. Ofis kompleksini şehrin silüetine sabitleyen kule, mevcut yüksek binalar topluluğuna ekleniyor. Bunlar arasında Alman-Amerikan mimar Helmut Jahn'ın Post Kulesi, Alman mimar Egon Eiermann'ın Langer Eugen binası (eskiden Alman Parlamentosu üyelerine ev sahipliği yapıyordu) ve bir dizi BM binası yer alıyor.
Mahalleye açılmak
Yeni ofis kompleksi, kullanılmayan eski Bonn Center'ın (projeye yol açmak için Mayıs 2017'de yıkıldı) yerini alıyor. JSWD, "Proje, önceki binanın yarattığı 'bariyeri' ortadan kaldırdı." dedi. "Yaklaşık 50 yıl boyunca bu bina kentsel peyzajı şekillendirmiş, yolları kapatmış ve manzarayı engellemiştir." Böylece proje, şehir merkezinde daha önce kapalı olan bir alanı yeniden canlandırmış oldu.
Üç yeni bina düzensiz bir yerleşim planına sahip ve üçgen bir arsanın köşelerine düzgün bir şekilde oturuyor. Merkezi bir açık alan yayalar için uygun bir peyzajlı yürüyüş yolu sağlıyor. JSWD, "Yeni kent meydanı Ren Nehri'ne ve BM bölgesine doğru açılıyor." dedi. Neuer Kanzlerplatz'ın merkezi için Danimarkalı çağdaş sanatçı Jeppe Hein tarafından "Mirror Pavilion" adlı spiral şekilli bir enstalasyon oluşturuldu. Ofis binaları esnek çalışma ortamlarının yanı sıra bir dizi restoran ve kafe sunarak çevredeki mahalleye değer katıyor.
Birleşik bir cephe ızgarası
Cephe ızgarası her üç binayı da birleştirerek uyumlu bir bütünlük oluşturur. Krem-beyaz asitlendirilmiş mimari betondan (görsel olarak dekoratif bir yöne sahip) ve çift katmanlı hidrofobik kaplamadan (suyu iten) yapılmış. İki alçak binanın (beş ila yedi katlı) cephe ızgarası, taşıyıcı prekast beton elemanlardan oluşuyor. JSWD, "Bu, elemanların derinliğinin yapıcı bir şekilde kullanılmasına izin verirken, ofislerin iç mekana çıkıntı yapan kolonlardan veya desteklerden uzak tutulmasını sağlıyor." dedi.
Yüksek bina, cam yüzeyine entegre edilmiş taşıyıcı betonarme bir iskelet ile tasarlanmış. Stüdyo, "Dış cephe yapısının geometrisi, fiberglas takviyeli betondan yalıtımlı kaplama panelleri yardımıyla oluşturuldu." dedi. Cephe panelleri yüksek binanın tabanı etrafında iki kat boyunca uzanarak binanın yüksekliğini vurguluyor.
JSWD, "Farklı beton formülasyonlarını bağdaştırarak, farklı inşaat yöntemlerine ve yük taşıyan cephe destekleri ile yük taşımayan kaplama panellerinin farklı zamanlarda inşa edilmiş olmasına rağmen aynı yüzey görünümünü oluşturmak mümkün oldu." dedi. Cephe ızgaralarının düzeni, aydınlatma koşulları ve gözlemcinin bakış açısıyla senkronize olarak değişen hareketli bir görünüm sunuyor.
Üçgen cephe elemanlarının ayırt edici teması, tavan ve arka duvar kaplamalarının üçgen fiberglas takviyeli beton elemanlardan oluştuğu bina fuayelerinde de devam ediyor. Yüksek binanın üç katlı geniş fuayesinde bu elemanların uzunluğu 11 metreye (36 fit) kadar çıkıyor. Burada, dört ince menteşeli destek üst katların yükünü taşıyor.
Sürdürülebilirlik
Ofis bölgesindeki üç binanın yeşil çatıları mevcut (fotovoltaik paneller yerleştirilmesi planlanıyor). Isıtma, bölgesel ısıtma ve beton çekirdek temperleme (sıcaklık kontrollü suyun betona gömülü borulardan dolaştırılması) yoluyla sağlanıyor. Güneş koruması otomatik olarak kontrol edilir ve güneşlik panjurları ışık yayma işlevine sahip. İç aydınlatma seviyeleri ortamın parlaklığına göre otomatik olarak ayarlanıyor - varlık dedektörleri de kullanılıyor. JSWD, "Binanın verimliliğini artıran diğer unsurlar arasında LED aydınlatma kullanımı, su tasarrufu sağlayan armatürler ve atık ısı geri kazanımlı bir havalandırma sistemi yer alıyor." dedi. "Yenilenebilir ve yerel kaynaklı ham maddelerin kullanımı da göz önünde bulunduruldu."
Proje detayları
Alan: 15.300 m² (164.688 fit kare)
Yüksek bina: 101,5 metre (333 fit) yükseklikte 28 kat
Kiralık alan: 66.000 m² (710.418 fit kare)
Ofis iş istasyonları: 4,500
Gastronomi oturma alanı: 600
Yer altı park yerleri: 950
Bisiklet park yerleri: 450