C40'ın Şehirleri Yeniden Keşfetmek Yarışması
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
C40'ın ünlü küresel tasarım yarışması "Reinventing Cities" dördüncü edisyonunu duyurdu. Yarışmanın ana hedefi "atıl alanları veya binaları sürdürülebilirlik ve dayanıklılık simgelerine dönüştürmek ve gelecekteki sıfır karbonlu kentsel gelişmeler için bir vitrin görevi görmek". Bu yıl 15 şehir, çeşitli disiplinlerden profesyonelleri yeterince kullanılmayan kentsel alanları yeniden hayal etmeye ve sürdürülebilirlik ve kapsayıcılığa öncelik veren dönüşümler tasarlamaya davet ederek meydan okumaya adım attı.
Sıfır karbonlu, kentsel dirençli projelere olan bağlılığıyla Reinventing Cities, şu anda dünya çapında geliştirilmekte olan 40 proje ile tüm dünyada 3.500'den fazla işletmenin katılımını sağlamıştır. Bu yılki yarışma, Almere, Bilbao, Bologna, Brüksel, Glasgow, Milano, New York, Palermo, Renca, Roma, San Antonio, San Francisco, São Paulo, Seattle ve Venedik dahil olmak üzere kıtalara yayılan katılımcı şehirlerle iddialı çevresel ve sosyal hedefleriyle dikkat çekiyor.
"Dördüncü Reinventing Cities katılımında Milano Belediyesi, ulusal Kamu Mülkiyeti Ajansı, Agenzia del Demanio ile öğrenci ve sosyal konutlara odaklanan ortak müdahaleleri test edecek. Bu, Milano'nun daha kapsayıcı, yeşil ve yaşanabilir bir kentsel çevreye geçişini hızlandırmak için her düzeydeki paydaşlar arasında yerel iş birliğini geliştirmenin anahtarıdır." -Giuseppe Sala, Milano Belediye Başkanı.
İklim krizinin arka planında, şehirlerin mümkün olduğunca sıfır karbona yakın yeni binalara ihtiyacı var. Reinventing Cities, dünya çapında karbondan arındırılmış, dirençli ve sürdürülebilir kentsel çevrelere ulaşmak için bir hızlandırıcı görevi görmektedir. Aslında, kazanan projeler yeni tasarım, inşa ve yaşam biçimleri için model teşkil etmektedir. Son olarak C40 Cities, özel sektör ve kamu sektörü arasındaki güçlü bir ittifak sayesinde bu hedefe dünya çapındaki tüm şehirlerde ulaşılabileceğine inanmaktadır.
Bugün kentlerimizde aldığımız kararlar nesiller boyunca yürürlükte kalacak, kentsel yaşamın özünü şekillendirecek ve yaklaşmakta olan iklim krizinin gidişatını etkileyecektir. Geçtiğimiz ay UN-Habitat Urban Lab, daha sürdürülebilir ve dirençli kentler yaratmak için kentsel tasarım ilkelerinden oluşan bir kontrol listesi sunan " My Neighborhood"u yayınladı. Mahalle ölçeğinde uygulanabilir eylemler içeren rehber, ulaşım, yerel kentsel girişimler, konut, kamusal alanlar, kamu hizmetleri ve daha fazlası gibi kilit sektörlere yanıt veren entegre bir yaklaşım sunmaya çalışmaktadır. Benzer şekilde, Bhutan'ın "Gayri Safi Milli Mutluluk" uygulaması, kültürel, manevi, psikolojik ve çevresel hususları bir araya getirerek bir şehrin ilerlemesini farklı bir şekilde ölçmektedir.