ÇATIDER’den Binlerce Öğrenciye Eğitim

Çatı Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nin (ÇATIDER), çatı sektörünün gelişmesine katkı sağlamak için bugüne kadar 51 okulda düzenlediği 168 eğitime 7166 öğrenci ile yaklaşık 150 akademisyen ve öğretmen katıldı. ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, “Sektörün sağlıklı büyümesi ve hak ettiği konuma ulaşması için geleceğin mimarlarına yatırım yapıyoruz. Eğitimlere önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz” dedi.

Çatı Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER), her yıl mimarlık fakültelerinin “Yapı Malzemeleri” ve “Yapı ve Yapım Yöntemleri” dersleri kapsamında düzenlendiği ‘Uygulamalı Çatı Kaplama Malzemeleri ve Çatı Sistemleri Eğitimleri’ 2019 yılı bahar döneminde de Türkiye genelindeki farklı üniversitelerde devam edecek.

2004 yılından bu yana sürüyor

Çatı konusunda toplumsal bilinci artırmayı ve çatı sektörünü geliştirmeyi misyon edinen ÇATIDER, ilk adımı 2004 yılında İTÜ’de ‘Çatı Sistemleri Hakkında Teorik ve Uygulamalı Eğitimler ve Seminerler’ etkinliğiyle attı. Bugüne kadar 51 okulda düzenlenen 168 eğitimle 7166 öğrencinin yanı sıra 150’e yakın akademisyen ve öğretmene ulaşıldı. 

Uzmanlarından uygulamalı eğitim fırsatı

ÇATIDER üyesi firmaların uzmanları tarafından verilen eğitimlerde, sorularına uzmanlarından yanıt alan mimar adayları, uygulamaları izleme imkânına da sahip oluyor. Konu başlıkları, ÇATIDER üyesi firma eğitmenleri tarafından 1/1 ölçeğinde büyük boy uygulama maketleriyle ele alınırken, metal, kiremit, membran (bitümlü ve sentetik) ve çimento esaslı malzemelerle çatı kaplama sistemleri ayrı ayrı uygulamalı olarak gösteriliyor. 

Öğrencilere ‘İş güvenliği – çatıda – yüksekte çalışmanın tehlikeleri ve dikkat edilmesi gereken hususlar’, ‘Çatı ustasının tanıtımı, özellikleri’, ‘Kullanılan el aletleri, yardımcı malzemeler’, ‘Çatı sistemleri soğuk ve sıcak çatılar, havalandırma, yoğuşma, yalıtımlar, yağmur suyu sistemleri’, ‘Çatı kaplama malzemesinin tanıtılması ve doğru uygulama esasları’ konularında bilgi veriliyor.

“Binlerce öğrenciye ulaştık”

ÇATIDER Başkanı Adil Baştanoğlu, yoğun ilgi gören eğitimlerin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini belirterek, şunları söyledi:

“Sektörün nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanmasını hedefleyen eğitimlerimizin yanı sıra, geleceğin mimarlarına da katkı sağlamaya odaklanıyoruz. Çatı sektörünün geleceği çok parlak, biz de sektörümüze katılacak gençlere şimdiden destek olmaya önem veriyoruz. Farklı alanlardaki eğitim çalışmalarımız artarak devam edecek.”

Sayılarla ÇATIDER

    • 66 üyesi bulunmaktadır. 

    • İlki 2004 yılında olmak üzere 9 adet Ulusal Çatı & Cephe Sempozyumu düzenlenmiş, toplamda şimdiye kadar 230 bildiri sunulmuştur.

    • TMMOB-Mimarlar Odası SMGM iş birliği ile bugüne kadar Türkiye genelinde 29 mimarlar odası bünyesinde 1150 mimara "Çatı Sistemleri" eğitimleri verilmiştir.

    • Çatı Ustası Meslek Standartları;  Kiremit Tipi Çatı Kaplamacısı, Panel Çatı Kaplamacısı ve Örtü Tipi Çatı Kaplamacısı olmak üzere üç ayrı meslek standardı Intes ile birlikte hazırlanmış ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

    • 2004 yılında İTÜ’de ‘Çatı Sistemleri Hakkında Teorik ve Uygulamalı Eğitimler ve Seminerler’ etkinliğini başlatıldı. Bugüne kadar 51 okulda düzenlenen 168 eğitim ile 7166  öğrencinin yanı sıra 150’e yakın akademisyen ve öğretmene de ulaşılmıştır.

    • Avrupa Birliği "Yeni Fırsatlar Hibe Planı" fonu ve sektör firmalarının sponsorluk desteği ile    16.05.2005-18.02.2006 tarihleri arasında 30'u engelli olmak üzere 452 kişiye çatıcılık eğitimi verilmiştir.

    • 2017 yılı içerisinde hizmete giren ‘Yapı Okulu’ uzaktan eğitim sistemi projesi hizmete girmiştir. Ücretsiz eğitim imkânı sunan, çatıcılık mesleğine adım atmaya hazırlanan ve mesleğini geliştirmek isteyen ustalar için e-öğrenme projesine 1000’nin üzerinde usta kaydolmuştur. 

    • Çatı ve Çatıcılık Eğitimi Sisteminin Kurulması ve Geliştirilmesi IQVET Projesi" kapsamında “Hizmet İçi Eğitim Kursu Etkinlik Programı” çerçevesinde Ankara ve İstanbul’dan çeşitli meslek liselerinden 115 öğretmen’e katılım belgesi verilmiştir.  

    • Çatı ve Çatıcılık Eğitimi Sisteminin Kurulması ve Geliştirilmesi IQVET Projesi kapsamında 510 meslek lisesi öğrencisine eğitim verilmiştir.

Türkiye'de çatı sektöründe meslek standartı hazırladık

Baştanoğlu, ÇATIDER olarak çatı standartları konusunda da önemli çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, şunları ifade etti: “Çatılardaki standartları iki ana başlık altında incelemek gerekir. Ürün standartları ve çatıları uygulayacak ustaların meslek standartları. Birinci konuda, yani kayıtlı, belgeli ve standartlara uygun üretilen ürünlerde hiçbir problem yoktur. Bu noktadaki problem merdiven altı diye nitelenen kayıt ve denetim dışı ürünlerdedir. Çatı ustalarının mesleki tariflerinin bu güne kadar yapılmamış olması bir eksikliktir.  Dernek olarak şimdiye kadar Kiremit Tipi Çatı Kaplamacısı, Panel Çatı Kaplamacısı ve Örtü Tipi Çatı Kaplamacısı olmak üzere üç ayrı meslek standardını hazırladık.”

ÇATIDER’le ilgili detaylı bilgiye www.catider.org.tr web sitesinden ulaşabilirsiniz.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)