Corti a Chaise Longue, Mantarın Sırları ve Geleneklerinin Yansıması
“Tasarladığım ve ürettiğim mantar objeler bu malzemenin yapısına olan hayranlığımı yansıtıyor; ayrıca kültürünün ve endüstrisinin heyecan verici ortaklığına öncülük ediyor.”
Form ve fonksiyon anlamında evrilmiş deneysel tasarımlar yaptı. Ürünleri dünyanın her yerindeki müşterileri için tasarlandı ve onlara gönderildi, uluslararası sergilerde ve etkinliklerde yer aldı. Daniel Michalik’in tasarladığı mantar şezlong ise diğer tasarımlarının arasından sıyrılan bir niteliğe sahip ve kesinlikle her “en iyi sürdürülebilir ürünler” listesinde yerini alması gereken bir mobilya. Öte yandan mantar tıpa endüstrisinden arta kalan malzemelerin geri dönüştürülmesiyle üretilen bu mobilyalar dayanıklı, doğa dostu ve estetik.
Doğru kullanıldığında doğal esnekliği sayesinde mantar, diğer malzemelerin uyum sağlayamadığı karmaşık formlarda bile mükemmel şekil alan bir malzeme. Dengeli ve harika açılandırılmış şekli, mantarın bükülebilir yapısıyla birleşip, kullanıcıya geriye doğru yaylanma imkanı sağlıyor. Bu da uzandığınızda hepimizin beklentisi olan havada süzülme hissini veriyor.
Michalik’in tasarımlarının odak noktası gözden kaçmış malzemeleri keşfetmek ve onların özelliklerini, geçmişteki kullanım alanlarını, kültürel yönlerini ve üretim süreçlerini ürünlere yansıtmak. Bunun için mantarın sırlarını ve geleneklerini araştırmış ve bu duyarlı malzemeyi uyumlu başka yenilenebilir malzemelerle birleştirmiş. Mantar her 9 yılda bir tekrar toplanabilen, Portekiz’de yüzyıllardır tarımı yapılan bir materyal. Bu malzeme bize objelerin nasıl daha duyarlı üretilebileceğini öğretiyor.
“Tasarladığım ve ürettiğim mantar objeler bu malzemenin yapısına olan hayranlığımı yansıtıyor; ayrıca kültürünün ve endüstrisinin heyecan verici ortaklığına öncülük ediyor.” Daniel Michalik
Ürünlerin tasarım aşaması malzemenin fiziksel yatkınlığının kavranmasıyla başlıyor ve birçoğu genellikle kendi atölyesinde, o ve ekibi tarafından üretiliyor. Mantarın küflenmeye karşı olan inatçı tutumu sayesinde tüm ürünleri iç ve dış mekanda kullanıma uygun.
“Doğru kullanıldığında doğal esnekliği sayesinde mantar, diğer malzemelerin uyum sağlayamadığı karmaşık formlarda bile mükemmel şekil alan bir malzeme. Dengeli ve harika açılandırılmış şekli, mantarın bükülebilir yapısıyla birleşip, kullanıcıya geriye doğru yaylanma imkanı sağlıyor. Bu da uzandığınızda hepimizin beklentisi olan havada süzülme hissi veriyor.”
Daniel Michalik, az kullanılmış geri dönüşümlü ve doğaya duyarlı malzeme ve üretim metotları kullanan bir mobilya-dekorasyon firmasının kurucusu ve sahibidir. Sürdürülebilir olarak düzenlenmiş ormanlardan gelen mantar ve New York çevresinde bulunan keresteleri kullanır. Daniel, eşi ve iki oğluyla New York’ta yaşayan ve Brooklyn’deki atölyesinde yeni ürünlerini tasarlayan genç ve başarılı bir tasarımcıdır.
Sanatçı, favori malzemesi mantarla tanışmasının tatlı bir tesadüf olduğunu söylüyor. Rhode Island Tasarım Okulunda Mobilya Tasarım Bölümünde okuduğu sırada mantar ve benzeri malzeme satan biriyle kazara tanışıyor ve metrekaresini 1 dolar gibi çok uygun bir fiyata hepsini satın almaya karar veriyor. Brooklyn’li tasarımcı bu olay hakkında “Hata yapmaktan korkmadan, bütün fikirlerimi deneme imkânım oldu.” diyor. Bu sayede 2004’te ürettiği mantar mobilyalarla mezuniyet tezini verdi, mezun oldu ve aynı ürünlerle Milan Mobilya Fuarı’na katıldı.