Kereste ve Masif Mantardan Yapılmış Sürdürülebilir Bir Yüzen Ev
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Leieden'deki "The Float"
Rotterdam merkezli mimarlık stüdyosu Studio RAP, ahşap ve mantardan yapılmış sürdürülebilir bir yüzen ev olan 'The Float'ı tamamladı. Açıkta kalan ahşap iç kısım ışığı yakalar ve sakin bir iç mekan deneyimi yaratırken masif mantar dış kaplama, tarihi Leiden şehrinin atmosferiyle ustaca uyum sağlıyor. Ağırlıklı olarak iki malzemenin yani kereste ve mantarın kullanımı, aynı anda hem basit hem de zarif detaylar yaratırken yapının inşasını radikal bir şekilde basit kılar. Sürdürülebilir mimari projede sürdürülebilirlik kolayca sağlanmış.
Studio Rap'in Konsepti
Studio RAP'ta mimarlar "Müşterimiz, tarihi Leiden şehrinde ve pitoresk kanallar boyunca yenilikçi, sürdürülebilir bir yüzen ev tasarlamamızı istedi. Ana kütle tasarımımız evin aynı zamanda tek bir yüzen konteyner görünümünden kaçınan, yaşam işlevlerini temsil eden bir dizi atmosfer olabileceği fikrine dayanır." dedi.
Bu başlangıç noktası ile bir dizi küçük modül tasarlandı. Kanalın karşı tarafındaki yemyeşil doğaya doğru döndürüldü. Daha sonra modüller arasına ekstra paneller eklendi ve ardından karmaşık 3D kıvrımlı duvarlar oluşturmak için katlandı.
Katlanır Yapı
Yüzen evin alışılmadık yapısı, origami ilkelerinden ve katlanmış yapılardan ilham alıyor. Bundan dolayı geleneksel yapı biçimlerinden daha az malzeme ile daha büyük açıklıklara neden olur. Bu yük taşıyan yapı, iç kaplama olarak açıkta bırakılan katı, ahşap ve biyo-bazlı bir malzeme olan çapraz lamine ahşap (CLT) ile tamamen kaplandı. Yapı mühendisi ile yakın iş birliği içinde kıvrımlar tasarlandı ve duvarlar ve çatı için parametrik olarak optimize edildi, bu da iki bin kilogramdan fazla kereste azalmasıyla sonuçlandı. Sürdürülebilir yapıda sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemeler çokça kullanılmış.
Mantarla Kaplanmış Bir Ev
Ahşap yapı düşük yoğunluklu mantar yalıtım tabakası, bir mantar harcı tabakası ile birleştirilmiş yüksek yoğunluklu mantar dış tabakası ile yalnızca mantarla kaplanmış. Bu montaj nefes alan duvarlara, sağlıklı ve konforlu bir iç ortam iklimine katkıda bulunur. Kullanılan mantar, saf bitki bazlı bir malzemedir. Ayrıca binaya son derece düşük karbon ayak izi veren benzersiz bir ekolojik kökene sahiptir. Mimarlar mantarın dijital olarak üretmek için harika bir malzeme olduğunu belirtiyor. Tüm mantar modülleri, zarif bağlantı yerleri ve sipariş verilen pencere detayları sağlamak için CNC ile kesilmiş.
Dijital Bir İş Akışı
Studio RAP, erken tasarım aşamalarından yapımına kadar The Float'ı tamamen dijital tekniklerle gerçekleştirdi. Doğrudan dijital tasarımından CLT ve mantar için tüm dijital üretim verileri ve yapısal hesaplamalar yapıldı. Tamamen dijital bir iş akışının avantajı, her şeyin dijital ve dolayısıyla değişken kalmasıdır. Bu da gerçekleştirme sürecinin sonlarına kadar herhangi bir sorun olmadan değişiklik yapmayı mümkün kılar.
Böylece planlama, teknik ve finansal fizibilite için farklı tasarım senaryoları kolayca test edilebilirken sürdürülebilirlik bu dijital iş akışında merkezi bir konumdaydı. Ayrıca sürdürülebilirlik çoğu tasarım kararına rehberlik ediyordu. Bu şekilde proje sektörü sürdürülebilir mimariyi daha ileriye taşımayı ve geleneksel inşaat malzemeleri ve yöntemlerinin kullanımının ötesine geçmeyi amaçlıyor.