Tayland'da Bir Eko-Turist Oteli: Yüzen Bambu Bungalovlar
Turtle Bay, Tayland'ın Khao Tao Rezervuarı üzerindeki Hua Hin'de, sürdürülebilir tasarımı yerel yapı malzemeleriyle birleştiren ve otelin kendisini çevreleyen ekosistemi koruma prensibine uygun bir eko-turizm otelidir.
Tayland'ın popüler bir sahil kasabası olan Hua Hin, kaplumbağaları ile ünlüdür. Tayland kültüründe, kaplumbağaların iyi şans ve refah getirmesi, çeşitli hayvan ikonu tasarımcıları ve mimarlar için, cömert bir ilham kaynağı oluyor.
Kaplumbağalardan Gelen Şans
Mimar Sarawoot Jansaeng-Aram bu kurguda, kaplumbağalardan gelen şansı,Tayland sahil kasabalarının yemyeşil manzarasıyla birleştirmeyi amaçladı. Bu amaçla Jansaeng-Aram, nilüfer kaplı Khao Tao Rezervuarı'nın üzerinde yüzen, eko-turist bir yer olan Turtle Bay'i tasarladı.
Yaklaşık bir dönümlük araziyi kaplayan Turtle Bay, birbirine ahşap yürüyüş yollarıyla bağlanan beş yüzer bungalovdan oluşuyor. Tayca'da Khao “dağ”, Tao ise “kaplumbağa” anlamına gelir. Rezervuarın adaşından ilham alan Jansaeng-Aram, her bungalovu büyük boy bambu kaplumbağaları gibi görünecek şekilde tasarladı.
Yerel Malzeme Kullanımı
Jansaeng-Aram, yapıların çatı kaplaması için kaplumbağa kabuğu şeklini seçiyor ve benzersiz bir tasarım dili oluşturuyor. Malzemeler, doğal çevre ile dengeli bir uyum oluşturmak için özenle seçiliyor. Bu amaçla Jansaeng-Aram, çakıl ve taş yongalardan oluşan zemin yüzeyiyle kusursuz bir şekilde uyum sağlayan shingle çatılar oluşturmaya karar veriyor. Zona da kaplumbağa kabuğu görünümüne benzeme yeteneğine sahiptir.
Sürdürülebilir Malzeme: Bambular-Poom Tum
Proje, ikinci bir ana çatı ve duvar yüzey malzemesi olarak yerel bambuyu içeriyor. Bambunun seçilmesinin nedenlerinden biri bükülebilir olmasıyken, diğeri yerel bir malzeme olmasıdır. Ayrıca bambu, deneyimli yerel zanaatkarlar tarafından ağır makine gerektirmeden kolayca kullanılabiliyor. Bunun yanı sıra, sürdürülebilir olması ve yoğun ısıda dahi, duvarları serin tutma kabiliyetine sahip olması nedeniyle, yerel 'poon-tum' yapı malzemesi de yapı içinde uygulanmaktadır.
Seçilen yapı malzemelerinin arkasındaki yaratıcı yön hakkında konuşan Jansaeng-Aram, “Bu tasarım yöntemleri, “Yığın Etkisi” olarak adlandırılan ve çatıyı güneş gölgesi oluşturacak şekilde genişleten doğal havalandırma gibi sürdürülebilir mimari tasarım yönü sunuyor. Güneş pili ekipmanı, mümkün olduğunda bazı çatılarda da kullanılmaktadır. Gündüz doğal ışıktan üretilen elektrik enerjisi, gece boyunca elektrik ampulünü yakmak için kullanılacak.”