Doğal Peyzajla Bir Arada Var Olan Modern Bir Mimari Yapı
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Jiangxi eyaleti Yingtan şehrinin bitişiğinde yer alan Archperience Design imzalı White Crane Lake Visitor Center bölge için kapsamlı bir kalkınma girişiminin merkezini oluşturuyor. Turizmi artırmayı amaçlayan modern bina, 3.000 m2'lik iddialı bir alan içinde birçok işlevsel gereksinimi barındırıyor ve çevredeki ormanlar, dağlar ve on kilometrekarelik göl manzarasıyla hassas bir şekilde bir arada var olma arzusunu dengeliyor.
Archperience Design yeni binaya doğadan türetilmiş bir tür şiirsel hayal gücü uygulamak için projeyi üstlendi. İnşaat alanı gelgit düzlüğünde yer alıyor ve alanın kuzey, güney ve batı tarafları göl ile çevrili. Doğuda geniş bir bambu ormanı bulunur. Göl sabahın erken saatlerinde genellikle yoğun bulutlar ve sisle örtülür ve bu bulutlar çevredeki ormana hafifçe dağılır. Bu olgudan yola çıkan mimar, sabahın erken saatlerindeki bu atmosferi çağrıştırmak ve dört temel saha unsurunu bir araya getirmek için "Su Kenarında Bambu Bulutları" konseptini geliştirdi: su, kıyı, bambu ve bulutlar.
Görsel etkisini en aza indirmek için bina genel formu ve ölçeği azaltan bir dizi bağlantılı hacme bölmek için merkezi olmayan bir düzene sahip. Yuvarlak formlar ve kıvrımlar, binanın peyzaj üzerindeki etkisini daha da hafifleterek çevreyle birlikte akış ve hareket izlenimi veriyor.
Merkez diğerlerinin yanı sıra genel karşılama alanı, restoran, konferans alanı ve VIP kulübü gibi işlevleri olan açıkça anlaşılabilir birkaç hacme bölünmüş. Resepsiyon salonu kolay erişilebilirlik sağlamak için alanın güneybatı kısmında yer alır. Restoran ise kuzeybatı tarafında yer almakta ve manzarayı sunar. Yönetim daha sessiz olan güneydoğu köşesinde yer alırken, VIP Kulübü göl manzarasını en üst düzeye çıkarmak için en üst kata yerleştirilmiş. Merkezde bina hacmi tarafından çevrelenen bir avluda bir dizi yükseltilmiş yürüyüş yolu ve dikkatlice yerleştirilmiş spiral bir merdiven bulunur.
Binanın dalgalı cam hacmi, "bambu deri" olarak adlandırılan şeffaf bir ikinci katman içerir. Bu kesintisiz deri, hacmin üzerinde yüzerek ayrı bina kütlelerini birleştiriyor ve bir akışkanlık, süreklilik ve doğayla bütünleşme hissi veriyor.
Bambu kabuğun formu analitik bir tasarım süreciyle geliştirilmiş. İlk olarak bina kabuğunun tanımlayıcı çizgisi programatik ve biçimsel hususlara göre belirlenmiş. Daha sonra binanın işlevlerine ve her noktadaki manzaranın özel görünümüne göre kabuk boyunca ikincil noktalar, kabuğun dalgalanmaları için temel olarak seçildi. Sonuç dış cepheden yüzen bir bambu bulutu görünümü ve aynı zamanda pratik bir düzeyde, iç kamusal alanlardan mümkün olan en iyi manzaraları korur.
Grasshopper yazılımı ile yapılan analizler de dahil olmak üzere bambu kaplama için çeşitli desenler üzerinde çalışıldıktan sonra net, yarı saydam kalitesi ve binanın kaplaması için 'dokuma' bir doku olarak pratik uygulanabilirliği nedeniyle hafif bir seçenek seçildi. Müşteri, mimar ve tedarikçiler arasında binanın dış yüzeyinin malzemesine ilişkin kapsamlı danışmalara ilaveten, dayanıklılığı ve istenen görsel ve dokunsal etkiyi sağlamak için sahada önemli testler yapıldı. Ekip nihayetinde bambuya benzeyen sağlam bir malzeme sağlayan, yüzeyi işlenmiş özel bir metal alaşımı kullanmaya karar verdi. Bambunun dokunsal niteliklerine sahip olmasa da bu çözüm uzun vadeli uygulanabilirliği, bakım kolaylığı ve genel maliyeti açısından tercih edildi.
Kabuk taban katmanı olarak hizmet veren elmas şeklinde bir ızgaraya ve bir dizi kavisli galvanizli çelik boru tarafından desteklenen yoğun bir şekilde serpiştirilmiş dokuma katmana sahip. Her bir çelik borunun eğriliği kabuğun eğriliğine karşılık gelir. Borular perde duvarın görsel tutarlılığını sağlamak için 1500 mm aralıklarla dikey olarak yerleştirilmiş. Izgara düğümlerinin sayısının kontrol edilmesi ve tamamen manuel bir dokuma sürecinin dikkatli bir şekilde bir araya getirilmesi, bir dereceye kadar rastlantısallık sağlayarak başarılı bir şekilde "bambu bulutu" etkisi elde edilmesini sağlar.
Kapsamlı bir aydınlatma sistemi binanın dış yüzeyine entegre edilmiş, böylece güneş battığında ve karanlık çöktüğünde karmaşık dış kafesler gölde yüzen bir bambu fener gibi aydınlanır.