Ev Sahibi Olmak İçin Hâlâ Bir Şans Var: Endüstriyel Konut

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, konut satışları 2023 yılında bir önceki yıla göre %17,5 azalarak 1 milyon 225 bin 926 olarak gerçekleşti. 2024 Mayıs ayında ise bir önceki yılın aynı ayına göre %2,4 azalarak 110 bin 588 oldu. Konut satışlarının en fazla olduğu il 18 bin 814 ile İstanbul olurken, onu 9 bin 861 ile Ankara ve 6 bin 306 ile Antalya izledi. En az satış ise 37 ile Bayburt, 46 ile Ardahan ve 60 ile Hakkâri illerinde yaşandı.

endüstriyel konut üretimi

Öte yandan, 2023’ün ilk 10 ayında arsa, tarla ve ticari gayrimenkul satışları 1 milyon 426 bin 146 adetle tüm zamanların en yüksek Ocak-Ekim dönemi rakamına ulaştı. Toplam satışlar içinde konut dışı gayrimenkullerin payı %58,9'a ulaşırken, ekimde bu oran %62,2'ye çıktı. Bu durum, Türkiye'de ev sahibi olmak için alternatif yolların yaygınlaştığını gösteriyor.

Dünya Kaynakları Enstitüsü'nün raporuna göre, 2025 yılında 1,6 milyar insan sürdürülebilir ve karşılanabilir barınmadan yoksun kalacak. Deprem coğrafyasında olan Türkiye’de güvenli barınma ihtiyacı daha da can yakıcı bir sorun olarak öne çıkıyor. Kirada %25 zam sınırının 1 Temmuz’da son bulmasıyla birlikte barınma ihtiyacı daha çok tartışılır oldu. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde bu sorun daha da şiddetli şekilde kendini gösteriyor.

Konut sahibi olmanın zorlaştığı bu dönemde, endüstriyel konut üretimi Türkiye’de de ilgi görüyor. Endüstriyel konut üretimi, kooperatif anlayışıyla bir araya gelen insanlara uygun fiyata ev sahibi olma şansı tanıyor. Türkiye’nin ilk endüstriyel konut markası Homera, depreme karşı dirençli, yüksek enerji verimli ve çevre dostu yapılarıyla müşterilerine anahtar teslim ev sahibi olma şansı sunuyor. "Fabrikadan Halka" anlayışıyla çelik taşıyıcı sisteminden mimari tasarıma, elektrik-mekanik projeden iç mimariye kadar her detayı planlayarak hazır konut paketi sağlıyor.

Homera, özellikle deprem bölgesinde bulunan Türkiye’de güvenli binalar inşa ederken sürdürülebilir yapıları yaygınlaştırmayı amaçlayan Consera’nın lokomotif markalarından biri. Consera Kurucusu Melih Şimşek, Türkiye’de konut ihtiyacının yıllık 700-800 bin olduğunu ve endüstriyel konut üretiminin bu sorunu çözmede önemli bir adım olduğunu belirtiyor. Homera, Belçika, Avusturya ve Dominik gibi ülkelerde de projeler gerçekleştirerek yeni nesil bir konut edinme metodolojisi sunuyor.

Projeleri sürdürülebilir tasarım ve mühendislik kriterlerine uygun olan Homera evleri, Akkon Çelik Fabrikası’nda endüstriyel çelik yapı sistemiyle üretiliyor. Homera modüler yapıları, sadece konut değil, otel gibi farklı yapı türleri de inşa edebiliyor. Kısa sürede inşa edilmesi ve hızlı yatırım dönüşü sağlaması nedeniyle arsa sahipleri ve yatırımcıların ilgisini çekiyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)