Geçirgen, Hafif ve Ekolojik
Bu biyolojik tasarım geçirgenliği ve hafifliği birleştiriyor
Petaling Jaya, Malezya'da küçük bir topluluğun içinde yer alan, üç yatak odalı etkileyici bir konut projesi. Proje geçirgenlik, hafiflik ve sürdürülebilirlik kavramlarının izini sürüyor. Türünün tek örneği olan mimari deneme, bir köyün tasarımını anımsatan 306 metrekarelik yaşam alanları kullanıyor.
Tangu Mimari’den Tang Hsiao Seak projenin baş mimarı ve bu fikrini mimari yenilikçiliği ile bilinen bir şehirde gerçekleştiriyor. Bina, biyolojik konseptlere göre yeniden tasarlanmış. Minimalist bir yaklaşım kullanılan projede, yapı mühendisliği hafifliği ön planda tutuyor. Bu tasarım düşük bir karbon ayak izi üretmeyi ve hafif olmayı hedefliyor.
Bu iddialı hedefe ulaşmak isteyen proje çalışanları tasarımlarında kullandıkları materyalleri seçerken oldukça özenli davranmışlar. Geçirgenlik ve ekolojik sürdürülebilirlik kavramları birleştirilerek, rustik ve doğal görünümü olan havadar bir yaşam alanı oluşturmuşlar. Ayrıca kullanılan malzemeler sayesinde binanın yapı ağırlığı azaltılmış. Bu materyaller aynı zamanda sağlam ve kullanışlı.
Bu projede tasarımcıların, geleneksel bina materyallerinden farklı malzemeler kullanmayı hedeflemesi gerekiyordu. Ayrıca gömülü enerji seviyesi en düşük olan materyalleri öncelikli olarak kullandılar. Bunu sağlamak için hafif bir yeşil çatı ve saksılar için kilden su boşaltma kanalları yapıldı. Binanın neredeyse her yeri geçirgen. Tasarımcılar özellikle üç alanda geçirgenlik sağlamaya öncelik verdiler; havanın, ışığın ve suyun hareketi.
İç ve dış mekânlarda bulunan yeşillikler için su akımı merkezde bulunuyor. Su toplama çatıda başlıyor, burada toplanan su bidonlarda depolanıyor. Daha sonra buradan geçirgen saksılara gidiyor, iç mekânda bulunan bitkileri suladıktan sonra yer altında bulunan bir depolama tankına aktarılıyor. Doğal güneş enerjisi ısıtma sistemleri evde su ısıtmak için kullanılıyor. Bu sistem ayrıca bir balık havuzuna, doğal arıtma sistemine ve sürekli kullanılan su döngü sistemine bağlanıyor. Bu sayede su, çatıda bulunan depolara geri dönüyor ve bütün sürece baştan başlıyor.