Geçmişten Geleceğe Mimaride "Yeşilin" Aciliyeti

Nüshet Çamuşoğlu / editor@ekoyapidergisi.org
İklim krizi, şehirlerimizde ve içinde yaşadığımız topluluklarda kötü planlamayı ortaya çıkardı. Hem inşaat hem de projeler yüksek karbon  emisyonlarına katkıda bulunuyor. Neyse ki bu senaryoyu değiştirmek için ya her girişimde kullanılan materyaller ve teknolojiler aracılığıyla ya da coğrafi ve sosyal etki yoluyla  müdahale etmenin birçok yolu var. Bu senaryoda kesin olan bir şey var: geleceği düşünmekten doğaya, sürdürülebilirliğe ve ekolojiye kadar, 'yeşil'i tüm nihai anlamlarıyla görmezden gelemeyiz.

Geleceğin çevre sorunlarıyla ilgili olduğunu belirtmek yadsınamaz. 2001'de Architectural Design: Green Architecture, an International Comparison, yeşil mimarlığın uluslararası alanda teşvik edilmesiyle ilgili konulara genel bir bakış sağladı. Yayın, Norman Foster, Richard Rogers, Thomas Herzog, Jan Kaplicky ve Ken Yang gibi önde gelen uluslararası mimarların bakış açılarını sunan "yeşil anketler" açıklandı.

 Yirmi yıl önce, bu isimler, binaların çevresel etkileri, yenilenebilir enerjiyi benimseme ihtiyacı, binalardaki malzemeler hakkında düşünme biçimimiz, kentsel yayılmanın olumsuzlukları ve doğal sistemlerle bağlantı gibi konulara bakmanın aciliyetine dikkat çekti. Tüm bu konular artık her zamankinden daha güncel ancak tartışma yavaş yavaş bile ilerlemeyi bırakmadı. 

Hırvat-Brezilyalı mimar Marco Brajoviç, çalışmalarını biyomimikri ile uyumlu hale getirerek, "bitkilerin 'yeşil göründüğünü' çünkü özel bir çift klorofil molekülünün görünür ışık spektrumunun kırmızı ucunu kullandığını söylüyor. "Yeşil, enerji, madde ve bilginin yaşam sistemine akışıyla ilgilidir." Mimarlar sistem düşünürleridir ve çevreye bağlı sürekli değişim içinde yaşayan bir organizma olarak mimarlığın karmaşıklığını  anlamalıdırlar. Mimarlığın tarihi, değişen koşullara uyum sağlayarak yüzyıllar boyunca nasıl geliştiği ve bu yeni zorlu zamanda nasıl evrimleşmesi gerektiğini anlamalılar."

"Mimarlık, insan merkezli (ve mekanik) gerçeklik algılarını acilen doğal çevreyle ilgili ekolojik faaliyetlere çevirerek geleceği öngörmeli. Gezegenimizin metabolik süreçlerine entegre edilmiş mimari, insanların karşılıklı olarak yararlanabileceği tüm türlerle bir arada yaşamayı amaçlamaktadır." Marko Brajovic

Son olarak Marko Brajovic, "Geleceğin mimarisi, hayata akıllı, esnek ve anlamlı bir tutum olarak doğal süreçlerin eşzamanlılığı ile ilgilidir" diyor.

Dünyanın diğer tarafında, Vietnam'daki HGAA ofisi, "Yalnızca yeşil binaların değil, aynı zamanda yeşil ekonomi, yeşil sanayi, yeşil enerji, sürdürülebilir tarım ve her türlü insan faaliyetinin de olduğunu hatırlatıyor". Şu sonuca varıyor: "'Yeşil' sadece bitkiler veya ağaçlarla ilgili değildir." "Yeşil ev, iş, oyun, seyahat ve daha fazlası için kullanılabilir. Gerekli tüm konular ele alındı. Çevreyi korumak ve enerjiyi verimli kullanmak için  her gün doğaya dalmalıyız. Bu nedenle, “yeşillendirme”, dünyayı habitat dengesine getirmek için şimdi ve gelecekte  yapılması gereken önemli ve zorunlu bir çalışma olabilir." dedi.

Şirket ayrıca Vietnam'ın yakın geçmişinden de bahsediyor. Bu diğer birçok ülkeye örnek teşkil edebilir. Belirli bir zihniyete sahip büyük şehirlere göçün şiddetlendirdiği bir kriz, vatandaşlar ve yatırımcılar, yürütmeden çok inşaat maliyetleriyle ilgileniyor. Bu faktörler, nüfusun kötü yaşam koşullarını daha da kötüleştirerek, genellikle düşük kaliteli yaşam faaliyeti alanları yaratıyor.

Bununla birlikte, birkaç yıllık ekonomik gelişmeden sonra, Vietnam'ın yeşil alanların önemine ve ihtiyacına, doğayla uyum ve faydalı bir çevreye daha fazla vurgu yapmasıyla bu senaryo değişti. Bu nedenle, bugün, birçok Vietnamlı bina projesinde, bazı Vietnamlı mimarlar ve yatırımcılar, yalnızca kullanıcılara değil, aynı zamanda topluma ve topluluklara da birçok fayda sağlayan  çevre konusunda endişe duyuyor. 

Yeşil 20 yıl önce mimari tartışmaların gündemindeyken, bugün  insanlığın geleceğini anlamak için kesinlikle gerekli, ayrılmaz bir kavram olarak ortaya çıkmıştır. Vietnamlı mimarların düşüncesinin sonunda da görüleceği gibi, sivil mimari ve doğa arasındaki uyum için yeni ufukların olasılığını anlamak gerekir.

"Gelecek, yönetmelikler, yasalar, planlama yönergeleri ve özel mimari çözümler dahil olmak üzere çevresel konularda daha  uzun vadeli bir vizyon gerektirir. İnsanlığın sürdürülebilir kalkınmasını sağlamak için toplumdaki tüm bireylerin çevreyi korumak ve kısa vadede yaşam ortamını yeniden dengelemek için belirli düşünce ve eylemlere sahip olması gerekir. -HGAA"


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)