Geleceğin Binalarında Teknoloji Nasıl Bir Rol Oynayabilir?

Drone'lar, sanal gerçeklik, robotlar, lazerler yapay zeka, 3 boyutlu baskı ve tarama... Tüm bu teknolojiler geleceğin binalarının tasarımında nasıl bir rol oynayabilir? Soruya cevap arayan mimarlar ve mühendisler güçlerini birleştirdi. Araştırmanın sonucu Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da düzenlenen sergide teşhir edildi.

Ev sahiplliğini Danimarka Kraliyet Akademisi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin yaptığı sergi, mimari tasarımda yeni ufukların arayışında. Bu amaçla son teknoloji dijital araçlardan faydalanan Innochain Sergisi 15 araştırmacının çalışmalarını gün ışığına çıkarıyor.

Sergilenen modellerdeki malzeme tercihi de dikkat çekiyor: kil, lif ve tahta gibi doğal malzemeler ağırlıkta. Yenilikçi fikirler arasında, karbon çubuk ve cam elyafı gibi malzemelerden üretilen yapısal platformlar da fuarın yenilikçi fikirleri arasında yer alıyor.

Elastik malzemeler sert malzemelere tercih ediliyor

Projeye katılan araştırmacıların üzerinde yoğunlaştığı bir diğer konu elastik malzemeler. Enerji üretmek için kendi kendini deforme edebilen bu malzemeler ürettiği enerjiyi bina cephelerinde depoluyor. Bu da geleceğin binalarının enerji tasarruflu, çevre dostu yapılar olarak tasarlanmasına fırsat tanıyor.

Almanya'nın Stutgart Üniversitesi'nde araştırmacı olarak çalışan Mimar Saman Saffarian yenilikçi tasarımın nasıl işlediğini şu ifadelerle açıklıyor:

"Bu sistemi metal bir cetvele benzetebiliriz. Eğdiğiniz zaman cetvelde depolanan enerji, cetveli bıraktığınızda yerine geri dönmesini sağlıyor. Yani bu sistemde sadece bir yönde enerji tüketiyorsunuz. Diğer kinetik sistemler veya katı gövde sistemi her iki yönde de, yani hem açarken hem de kapatırken enerji kullanmanızı gerektiriyor. Bu sistem bir yönde giderken depoladığı enerjiyi ters yönde gitmek için kullanıyor."

Ahşabın geometrisi

Peki ama yapıştırılmış lamine ahşabı nasıl güvenli ve isabetli bir şekilde bükebilir, malzemeyi sıradışı mimari alanlar yaratmada nasıl kullanabiliriz? Yeni ahşap geometrilerini ve morfolojilerini incelemede devinim yakalama teknikleri ve 3 boyutlu lazer tarama teknolojisi kullanılıyor.

Mimar Tom Svilans'a göre ahşap yaşayan bir malzeme olduğu için kullanımı risk içeriyor:
"Lamine ahşaptan oldukça karmaşık, çok geniş ve bir o kadar da sağlam binalar yapabiliriz. Sorun şu ki, ahşap yaşayan, biyolojik bir malzeme olduğu için kendine has davranış biçimleri var. Eğdiğiniz zaman geri yaylanabilir veya bazen geriye doğru eğilebilir. Bu nedenle tüm bunları tüm bunları kayıt altında tutacak yöntemlere ihtiyacımız var. Çünkü eğer üretmek istediğiniz şeyi doğru şekilde üretemezseniz, bu çok hızlı bir şekilde zor ve pahalı bir süreç haline gelir. 3 boyutlu tarama sistemini kullanarak malzemeyi işlediğimizde nasıl tepki verdiğine dair daha ayrıntılı bilgiye sahip oluyoruz."

Artan konut ihtiyacına daha az malzeme ile cevap vermek

Avrupalı Araştırma Projesi kapsamında hazırlanan sergi her geçen gün artan konut ihtiyacına karşılık vermenin yollarını arıyor. Daha az malzeme ve enerjiyle üretilen sürdürülebilir binalar...
Danimarka Kraliyet Akademisi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesindeki Teknoloji ve Mimari Bilgi Merkezi'nde çalışan Mette Ramsgaard Thomsen'a göre "daha az malzeme kullanılan akıllı inşaatlar, malzemenin optimizasyonunu simgeliyor.". "Bu malzemeleri nasıl kullandığımız hususunda daha zekice davrandığımız anlamına geliyor" diyor Thomsen, "Ayrıca daha hafif sadece daha az malzeme demek değil, bu aynı zamanda daha az ulaşım ve çevre üzerinde daha az etki anlamına da geliyor. Tüm bunlar gelecek için gerekli paradigmalar."

Araştırmacılar sergide yer alan tasarımların 5 yıl içinde gerçek binalarda kullanılabileceğinin altını çiziyor.

Kaynak: Esra Olcaycan, euronews


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)