İstanbul’da Farklı Tasarımlarıyla İlham Veren 3 Paylaşımlı Ofis Örneği
- 1) Kolektif House Levent (İstanbul/Levent-Maslak-Şişhane-Ataşehir)
Birçok merkezde şubesi bulunan Kolektif House’un Levent’te konumlanan şubesi, eski bir brode fabrikasının yeniden tasarlanması sonucu ortaya çıkıyor. Kontra Mimarlık tarafından tasarlanan mekânın asıl amacı; şehir merkezinde “sev, üret, ilham ver” kurgusuyla, herkesi aynı çatı altında toplayarak bir “birliktelik” hissiyatı oluşturmaktır.
Bu kurgu çerçevesinde, birliktelik duygusu ve aidiyet hissi ana tema olarak belirleniyor. Bu sayede bireyler sosyalleşmeye ve kolektif üretime yöneltiliyor. Sonuç olarak, ortaya ruhu özgür olan, özgüveni yüksek bir mekân ortaya çıkıyor. Her kullanıcının gereksinimleri düşünülmüş gerek kişisel gerekse esnek yapılı birçok mekân tasarlanmış.
Serbest çalışma alanında; çeşitli markalar ve uzmanlar tarafından sunum, söyleşi gibi etkinlikler düzenleniyor. Ayrıca, kendi çalışmaları hakkında insanları bilgilendirmek isteyen kullanıcılara, alanın müsait olması durumunda sunum şansı veriliyor. İşten biraz uzaklaşarak mola vermek isteyen üyeler için yoga, pilates gibi birçok etkinlik gerçekleştiriliyor.
Paylaşımlı Ofis, yarı açık mekânlar olarak tasarlanan “igloo”lar ve Amsterdam evlerini çağrıştıran çeşitli alanlarıyla, küçük toplantıların gerçekleştirilmesine izin veriyor. Burası, aynı zamanda iletişime açık, dinamik bir ortak alan yaratıyor. Bu alanda yer alan mini golf alanı, çalışanların boş vaktini değerlendirmesini sağlıyor. Her katta yiyecek ve içecek hazırlamaya müsait bir bar ve mutfaklar bulunuyor. Bu durum üyeler arasındaki ilişkiyi artırırken, aynı zamanda çeşitli mekânlarda farklı ortamların oluşmasına katkıda bulunuyor.
Kolektif House’ta üyelerin çeşitli deneyimleri tadabilecekleri ve onları motive edecek şekilde tasarlanan 12 adet toplantı odası bulunuyor. Toplantı odalarından birinin ismi olan “Drama School”, buraya gelen bir tiyatro kulübünün isteği doğrultusunda şekillenmiş. İçinde bulunan aynalı makyaj alanı, ortadan katlanarak duvara çekildiğinde, mekân bir sahneye dönüşüyor. Drama School gibi “Puzzle odaları”, “Tetris” ve “Star Room” odaları bulunuyor. Tekil veya sessiz çalışmak isteyen kullanıcılar için 1-2 kişilik kapalı alanlar tasarlanmış. Bunun yanında, rahatlamak ve gevşemek için meditasyon yapılan bir arınma odası mevcut.
Kolektif House’u diğer geleneksel ofisler ayıran bir diğer özellik, en küçük detaya kadar “ilham vermesidir.” Bu amaçla mekâna özel çeşitli sanatçılarla çalışmış. İç mekândaki tropikal çizimler, asansördeki graffitiler ve merdiven boşluğunda farklı ellerden çıkan birçok eser bulunuyor. Koridorda hemen dikkat çeken renkli sörf tahtaları, mekânın özgür ruhunu yansıtıyor.
2) Habita (İstanbul/ 4. Levent)
Pab Mimarlık tarafından Sanayi Mahallesi’ndeki bir atölye binasından konumlanan paylaşımlı ofis, yapının sahip olduğu endüstriyel havayı kaybetmeden, binaya entegre edilecek şekilde kurgulanmıştır. Gerek sosyal gerekse mesleki olarak birbirini besleyecek üyeler, burada yaratıcılıklarını, üretkenliklerini ve inovatif fikirlerini sergileyebilecektir.
“Paylaşım”ı hedef alan bu ofiste, ayırıcı duvarın kullanımı oldukça azdır. Ofis mekânları sosyal bir ortam şeklimde düzenlenerek, kullanıcıların birbiriyle karşılaşma ve üretme ihtimallerini artırıyor.
Mekânda kullanılan birçok yeşil yapraklı bitki doğal bir ortam yaratırken, aynı zamanda osb, halatler, polikarbon levhalar ve demir profiller gibi endüstriyel dile ait olan objeler korunmaya devam ediliyor; karma bir ortam yaratılıyor.
Habita paylaşımlı ofisinin plan kurgusu, üyelerin karşılaşma ve iletişime girme gibi sosyal yetkinliklerini artırmaya yardımcı olurken, bunun yanında üyelerin çalışma ortamını kendilerinin seçmesine izin veriyor. Farklı mahremiyet alanları sunan esnek tasarımlar, bireysel çalışmak isteyen kullanıcılar için birer fırsat oluyor.
Paylaşımlı ofis, içinde farklı konseptte 12 adet toplantı odası barındırıyor Ayrıca, farklı kişi sayısına sahip gruplar için sabit masalardan oluşan açık çalışma alanları ve saha serbest çalışmak isteyenler için esnek çalışma düzenekleri oluşturuluyor. Mekanlar birbirinden kot farklı ile ayrılan, geçirgen bir yapıya sahip. Bu durum kullanıcıların herhangi bir kurala maruz kalmadan, kendilerini “evindeki” gibi özgür hissetmelerini sağlıyor. Dileyen kot farkından oluşan merdivenlerde dahi vakit geçirebiliyor.
Ortak büyük alan, çeşitli uzmanlar veya markalar için birer etkinlik alanına dönüşüyor. Merkezi olan bu alan, mekân içindeki her üyenin sahne sanatları, atölye çalışmaları gibi çeşitli etkinliklerden haberdar olmasına yardım ediyor.
3) ATÖLYE İstanbul (İstanbul/Şişli)
Atölye İstanbul, İstanbul’da Tarihi Bira Fabrikası olan Bomonto’nin tekrar işlevlendirilmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Buradaki kurgu” yaratıcılık” ve etkileşim prensibine dayanır. Atölye Labs ve PIN Architects’in tasarladığı paylaşımlı ofis; farklı sektördeki üyelerin bir arada bulunacağı kolektif bir yer yaratır. Hem tasarım hem de inovasyon atölyesi olarak kullanılan bu ofis, bu iki disiplinin birbirini beslemesini sağlar.
Atölye İstanbul paylaşımlı ofisinde, üyelikler 4 kategoriye ayrılır; birinci kategoriyi mimar, grafik tasarımcı, fotoğrafçı gibi daha kreatif sektörler oluştururken, ikinci kategoride çeşitli mühendisler ve teknolojiyle ilgili alanda çalışan bireyler yer alır. Üçüncü kategoriye geldiğimizde sosyal bilimler ile ilgili alanlarda çalışan sosyolog, psikolog ve hukukçuları görürken, dördüncü kategoride bunların yerini danışmanlar, koçlar ve iş geliştirme uzmanları gibi insanlar arasında iletişimi daha fazla kuran sektörler alır. Mekân kurguları da, yerine göre bu grupları birleştirmeyi hedeflerken, bazı zamanlar da grupları ayırmayı amaçlar.
Mekân içerisinde; sergileme, üretim, ortak çalışma gibi çeşitli işlevlere izin veren ve etkileşimi yüksek tutun alanlar mevcuttur. Tasarımda bölücü duvarlara fazla yer verilmemesi, yine görsel açıklık ve ferah alan kurgusundan çıkar. Ortak alanlar çeşitli etkinliklere izin verecek düzeyde oluşturulur. Bunun yanında bireysel çalışmak isteyen üyeler için ayrı birimler oluşturulmuştur. Mutfak, sanatsal etkinlikler ve sessizlik gerektiren atölye çalışmaları için oluşturulan alanlar, kütüphane modülleri yardımıyla izole edilir.
Sürdürülebilirliğe önem veren paylaşımlı ofis, yerden ısıtma, açık tavan sistemi, enerji tüketimi takip sistemi, geri sarmalı prizler gibi birçok sürdürülebilir tasarım parametresini kurgusuna katmıştır. Orman Yönetim Konseyi onaylı kontrplak, geri dönüşebilen OSB, Doğal vernik içeren metal, genişletilen sac ve keçe gibi sürdürülebilir malzemeler mekânda kullanılmıştır.