Kapalı Avluya Sahip Muhteşem Araştırma Merkezi
Nüshet Çamuşoğlu / editor@ekoyapidergisi.org
Safdie Architects, Albert Einstein Eğitim ve Araştırma Merkezi'ni (AEERC) Brezilya'nın São Paulo kentindeki kapalı bir ormanın etrafında tasarladı. Gelecek nesil doktorlara sağlık hakkındaki düşünceleri için ilham vermeyi umuyor.
AEERC projesi, Einstein'ın eğitim, araştırma ve tıp alanındaki disiplinlerarası yaklaşımını yansıtmayı amaçlıyor. Bina aslında ofisleri, sınıfları, oditoryumları, laboratuvarları, eğitim laboratuvarlarını, klinikleri ve ameliyathaneleri çoğaltmak için tasarlanmış simülasyon tesisleriyle çevrili dev bir seradır. Binanın içi, üç entegre yapısal kubbe şeklinde 3.800 m2 bir cam çatı ile kaplanmış. Bu çatı penceresi için minimum yapısal çelik ağırlığı 86 metredir. Çatı, güneş ışığını filtreleyen, ısı transferini azaltan ve sesi emen bir katman sisteminden oluşuyor. Tavan penceresinin dış katmanı, ısı birikimini azaltmak için üçlü gümüş güneş koruyucu ile kaplanmış 1.854 ultra şeffaf cam panelden oluşuyor. Ayrıca güneş ışığını engelleyen yarı saydam seramik nokta deseni ile kullanılıyor. Proje ekibi kubbenin altındaki alanı ve bitkileri tasarlamak için akustik mühendislerine ve bahçıvanlara danışmış. Kubbede kullanılan cam da minimum yansımaya sahiptir ve yıkıcı dış yansımaları önlüyor.
Çatının iç tabakasında şeffaf bir zar vardır ve gürültüyü emen mikro deliklerden yapılmış. Sadece gölge sağlamakla kalmayıp aynı zamanda ışıkta ışıltı sağlayan yarı saydam noktalardan oluşan özel bir desenle basılmış. Noktalar alçakta kalan güneş ışığını engellemek için çatının doğu ve batı kenarlarında yoğunlaşmıştır ve merkezi kubbe, bol güneş ışığının bahçenin ortasındaki yoğun bitkilere ulaşmasını sağlamak için açıktır. Noktalar aynı zamanda bir ağacın gölgesinde olmuş gibi hoş bir estetik etkiyi temsil ediyor.
Atrium Bahçesi, kompleksin işbirliği ve öğrenme alanlarının merkezinde yer alıyor. Bir çevre kontrol sistemi, alanı optimum sıcaklıkta tutuyor. Bu şekilde nemi kontrol etmek, enerji tüketimini en aza indirmek ve alanı mümkün olduğunca konforlu hale getirmek için atriyum gerektiği kadar yavaş bir hızda soğutuluyor. Binalardaki bitki ve insan sağlığı söz konusu olduğunda nem kontrol edilmeli ve katı laboratuvar ortam koşullarına uygun olmalıdır. Bir yangın sırasında iç mekan termal tabakalaşmasını modellemek ve duman emisyonlarını simüle etmek için dinamik bilgisayar simülasyonunu kullanılmış.
Buradan bahçeye kuzeyde bir bambu korusu ve güneyde bir palmiye korusu ile sokak seviyesine kadar uzanıyor. Yerli bir tür olarak korunan büyük bir Jatoba ağacı, inşaat sırasında korunmuş ve ana girişin yanına yerleştirilmiş. Yağışları ve akışı en aza indirmek için taşıt yolları ve kaldırımlar için geçirgen kaldırımlar kullanılmış.
Kütüphanede Jequitiva ve Jatoba ahşabı gibi yerel kaynaklı ahşap da kullanılmış. Oditoryumun yapımında Cedro Rosso ahşabı, Imbuia malzemesi asansör göbeği kaplamasında ve özel kapılarda kullanılmış. Dersliklerin ve laboratuvarların zeminleri doğal kauçuktan yapılmış olup, zeminin rengi değiştirilerek ziyaretçileri zemine yönlendirmek için tasarlanmış. Mobilyalar ayrıca Brezilyalı zanaatkarlar tarafından yerel olarak tedarik ediliyor ve gelecekteki çeşitli kullanımlar için esnek olacak şekilde tasarlanmış.