Kengo Kuma Bakır Fıçının Etrafında Yükselen Balkonlu Starbucks’ı Tamamladı

Reserve Roastery, Starbucks’ın  kafeye ek olarak, pastane ve çay köşesini de eklediği yeni tip alanı. Tokyo’da açılan kafe, Seattle, Shanghai, Milan ve New York'tan sonra türünün beşinci örneği. Kengo Kuma, kafenin tasarımında, ziyaretçileri Sakura ağaçlarıyla göz göze getiren Engawa tipi terası tercih etmiş. Kafe, 17  metre yüksekliğindeki bakır kaplama kahve fıçısının etrafında spiral şeklinde yükselen dört kattan oluşuyor.

Teras saçakları, ahşap panellerin (burada sedir ağacı kullanılmış) çapraz şekilde düzenlendiği Yamato-bari stilinde tamamlanmış. Binanın kuzey kesiminde 16.3 mm çapında tel halattan sarkan saksılar kafe ile bitişiğindeki bina arasında  tampon vazifesi görüyor.

Starbucks'ın tasarımdan sorumlu baş yöneticisi Liz Muller tarafından tasarlanan iç mekânda, yerel zanaatkârların ve kadınların  çalışmaları bir araya getirilmiş. Ahşap döşeme faset kesim tavan, origami sanatından ilham alınarak tasarlanmış. 17 metrelik bakır kaplama fıçı oldukça eğlenceli bir teknik olan tsuchime ile inşa edilmiş. Roastery binasındaki herkes eline çekici alıp  bu devasa fıçıyı işleme şansı yakalamış.

Tokyo’nun canlı ve yaratıcı Nakameguro semtinde bulunan Roastery’nin büyüleyici tasarımı, Meguro Nehri boyunca uzanan Sakura ağaçlarından esinlenmiş. Binanın cam duvarları ve teraslı katları civar semtin dokusuna sorunsuzca uyum sağlıyor; camdan duvarlar ziyaretçilerin sakura ağaçlarını ve nehri rahatlıkla görmesine olanak tanıyıp, Japonya’nın doğal güzelliklerini ve her tarafta görülebilen harmoni duygusunu yansıtıyor.

Tokyo Roastery, tabandan tavana, yerel bir mimarla işbirliği içinde tasarlanan tek Starbucks Roastery olma özelliği taşıyor. Dış cephe, dünyaca ünlü Japon mimar Kengo Kuma ile işbirliği içinde tasarlanmış.  Starbucks'ın baş tasarım sorumlusu ve dünya çapındaki beş Roaster'ın tasarımcısı Liz Muller tarafından tasarlanan Roastery, yerel zanaatkârların ve kadınların kahveyi keşfetmek için büyülü bir destinasyon yarattıkları  çalışmalarıyla ön plana çıkıyor. Tokyo Roastery, her dört katta da eşsiz ve ilham verici bir deneyim sunmak için geleneksel ve modern tasarımı birleştiriyor.

Roastery’e girdiğinizde sizi dünyanın en büyük Starbucks Roastery kahve fıçısı karşılıyor. Allık rengine boyanmış bakır kaplamanın üzeri elle yapılmış kiraz ağacı çiçekleriyle bezenmiş; çiçeklerin rengi gün içerisinde ışığın geliş açısına göre değişiyor. Geniş fıçı, bir tür  bakır dövme geleneği olan tsuchime tekniği kullanılarak inşa edilmiş; bu teknikte, binadaki herkes eline çekici alıp, bakıra doku ve şekil kazandırmak için bakırın bir bölümünü dövüyor. Kaplamanın eşsiz rengi, geleneksel Japon mimarisinin özelliklerinden olan parlaklık özelliğini yaratmak için iş mekana taşınmış açık renk ahşaplarla uyumlu bir denge oluşturuyor.

Roastery’nin inşası boyunca yerel zanaatkârlar ve kadınlar tecrübelerini ve geleneksel zanaatı tasarım unsurları dahil etmek üzere bir araya gelmiş. Ahşap döşeme, göz alıcı tavanın tasarımında origami sanatından esinlenilmiş. Dış mekanda olduğu gibi iç mekanda da kullanılan hafif ahşap aydınlık ve havadar bir alan yaratıp, büyüleyici bir aura oluşturmuş. Bölgeden temin edilen ahşap, eskimeyi önleyip, iç ve dış mekânda parlaklığın yıllarca devam etmesini sağlayan geleneksel bir yöntemle işlenmiş.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)