Kengo Kuma'nın Tasarladığı Sürdürülebilir Ahşap Sınıf
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Kengo Kuma Okayama Üniversitesi İçin Ahşap Sınıf İnşa Ediyor
Kengo Kuma and Associates (KKAA), Japonya'daki Okayama Üniversitesi için sürdürülebilir mimari ahşap bir sınıfın geliştirilmesini üstlendi. Sürdürülebilir mimari proje ahşap yapı tekniklerinde eğitimin geliştirilmesine özel bir yoğunlaşma ile bir araya getirilerek, bu mekanda eğitim alan öğrenciler için öğretici bir öğrenme alanı temin etti.
Okayama Üniversitesi için bu ‘ahşap sınıf’ kavramı ahşap binanın olasılığını gösterir. Proje bir eğitim mekanı olarak rolünün ötesinde hem öğrencileri hem de gözlemcileri çevre dostu tasarım çözümleri tasarlamaya dahil ederek sürdürülebilir mimari yeniliklere dair düşünmeye sevk ediyor. Mimarlar ahşabın diğer materyallerle birleştirildiğinde çok yönlülüğünü vurgulamak için CLT bileşenlerini çelik unsurlarla birleştiren şeffaf bir cam kanopiyi dahil etti. Bu yüzden sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemeler tercih edilmiş.
KKAA'nın Tasarımıyla Hazırlanmış Sütunsuz Bir Bina
KKAA'daki tasarım ekibi 18mx21,6m ölçülerinde sütunsuz, geniş bir binayı seçti. Bu açıklık iç sütun gereksinimi verimli bir biçimde ortadan kaldıran ve geniş, açık bir öğretim mekanı temin eden 1,8 m'lik çapraz lamine ahşap (CLT) kirişlerin stratejik kullanımıyla mümkün olmuş. Sürdürülebilir mimari projenin ana odak merkezi gelecekte sürdürülebilir ahşap binalarının olasılığını temsil etmesiydi. Bu konsept fikirlerin somut tasarım unsurların dönüştürülmesiyle gerçekleştirildi. Bu yeniliklerden biri geleneksel yalıtım gereksinimi ortadan kaldıran monolitik bir CLT yapısının iç alana dahil edilmesini kapsıyordu.
Ekip ayrıca sürdürülebilir mimari örneklerden binanın gerilimi nasıl ele aldığına bağlı olarak açıklıkların ölçütünü değiştirdi ve bu da mühendisliğin nasıl pratik olabileceğini gösterdi. Tavan kirişlerinin aranjmanı, gerilme diyagramları tarafından yönlendirilen organik bir desen takip ederek tasarımı hem güzel hem de kullanışlı hale getirdi.