Kengo Kuma'nın Sürdürülebilir Tasarladığı Oyun Alanı
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Japon stüdyo Kengo Kuma and Associates, Kanadalı oyun alanı tasarım şirketi Earthscape ile bir araya gelerek birbirine bağlı kütüklerden oluşan sürdürülebilir mimari bir oyun alanı strüktürü oluşturdu. Japonca'da "ahşap dağ" anlamına gelen Moku-Yama adı verilen sürdürülebilir mimari örneklerden yapı, etkileşimli tepeler ve vadiler oluşturmak üzere dikey olarak bir araya getirilmiş "sürdürülebilir" ahşap kütük kümelerinden oluşuyor.
Ekip, "Sürdürülebilir mimari projelerden Moku-Yama sanat ve oyun arasındaki çizgileri bulanıklaştırıyor. Çok sayıda bireysel ve sosyal oyun deneyimine olanak tanıyan açık uçlu ve kuralcı olmayan bir formdur. Tırmanmaktan tünemeye; zıplamaktan saklanmaya; yapının üzerinde, altında ve çevresinde oyun oynama olanağı sağlıyor." dedi.
Kengo Kuma and Associates (KKAA) ve Earthscape iş birliği ile üç farklı boyutta üretilen yapının her bir modülü, maksimum tepe noktasında 3 metre yüksekliğe ulaşan farklı bir kütük diziliminden oluşuyor. En küçüğü 6 metreye 9 metrelik bir ayak izine ve tek bir tepe noktasına sahipken, en büyüğü 11 metreye yayılıyor ve dalgalı kütük "bölmeleri" içeriyor.
Sürdürülebilir mimari örneklerden her bir yapı birkaç yapısal direk tarafından desteklenmekte ve farklı seviyeler oluşturmak için bunlara kütük grupları eklenmiş. Kütüklerin üst kısımları yürüyerek geçilebilirken, alt kısımdaki boşluk ahşap sarkıtları andırıyor ve aynı zamanda oyun için tasarlandı. Sürdürülebilir mimari yapının kenarlarına doğru, toprağa dikilen tek tek kütükler merkeze erişim noktaları oluşturuyor.
Ekip, "Silindirik kütüklerin tekrarı, düzensiz ve simetrik olmayan genel şekil ile tezat oluşturuyor. Moku-Yama kütükleri yüzüyormuş gibi görünüyor ve neredeyse görünmez olan yapı, her açıdan deneyimlendiğinde hayranlık duygusuna katkıda bulunuyor." dedi.
Tasarımda dönüştürülmüş Alaska sarı sediri kullanıldı ve ekibe göre zamanla lekelenmeyecek. Ekip, sürdürülebilir mimari Moku-Yama'nın özellikle çocuklar için tasarlandığını, ancak "mimari estetiğin, çoğu zaman oyun ve kamusal alanlardan dışlanmış hisseden gençleri ve yetişkinleri de büyüleyeceğini" söyledi. Ayrıca sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemeler tercih edilmiş.
KKAA ortağı Balázs Bognar, "Oyun alanları ile mimarlık arasındaki ayrım sanıldığından daha az belirgin. Biz projeleri büyüklüklerine, prestijlerine ya da kârlarına göre değil, topluma katkılarına göre değerlendiriyoruz. Kültürel etki bizi heyecanlandıran en önemli faktör. Oyun alanları çocuk ölçeğinde mimaridir." dedi. KKAA kısa bir süre önce Fendi için washi kağıdı ve ağaç kabuğu aksesuarları ve bir yorumcunun "rahatsız edici" bulduğu bir Japon yamacında kademeli bir konut kompleksi oluşturdu.