Kentsel Dönüşüm Büyük Bir Fırsattır

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş Depremleri'nin ardından Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, depremlerin sadece can kaybına yol açan doğal afetler olmaktan çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, toplumsal ve ekonomik boyutlarıyla başa çıkabilmek için geniş kapsamlı bir dönüşüme ihtiyaç olduğunu belirtti. 2023 yılının ilk günlerinde Cumhuriyetin 100. yaşını kutlama coşkusunun ardından yaşanan bu acı olaylar, ülkeyi derin bir kâbusa sürüklemiş ve 50 binden fazla vatandaşın yaşamını yitirmesine neden olmuştur.

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık

Yavuz Işık, Kahramanmaraş ve Hatay depremleri sonrası yapılan değerlendirmelerin, özellikle eski yapı stokuna dikkat çektiğini ifade etti. Yıkılan binaların büyük bir çoğunluğunun 1999 yılından önce inşa edilmiş ve denetime tabi olmamış yapılar olduğunu belirten Işık, 1999 Marmara Depremi sonrasında alınan aksiyonların etkisini gösterdiğini ancak günümüzde yapı stokunun hala riskli olduğunu dile getirdi.

Kentsel dönüşüm konusunda da önemli açıklamalarda bulunan Yavuz Işık, 2012 yılında yürürlüğe giren Kentsel Dönüşüm Kanunu'nda yapılan değişikliklerin süreci hızlandırması beklentisini paylaştı. Ancak, dönüşüm sürecinin sadece riskli yapıların değil, aynı zamanda çevresel, enerji verimliliği ve toplumsal etkiler gibi çok boyutlu unsurları içermesi gerektiğini vurguladı.

Depreme dayanıklı yapıların önemi üzerinde duran Işık, özellikle hazır betonun kalitesi ve kullanımının büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. 1970'li yılların sonunda Türkiye'de hazır betonun kullanımının zorunlu hale gelmesine rağmen, eski yapıların birçoğunda kalitesiz beton kullanıldığını ifade etti. Günümüzde ise hazır betonun bilgisayar kontrollü otomasyon sistemlerine dayanan, güvenilir ve denetlenebilir bir yapı malzemesi olduğunu vurguladı.

THBB Başkanı, depreme dayanıklı yapı tasarımının sadece malzeme kalitesiyle değil, aynı zamanda doğru mühendislik yaklaşımıyla gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, sektör olarak sorumluluklarının bilincinde olduklarını ve güvenli yapıların oluşturulmasında önemli bir rol oynadıklarını ifade etti.

Son olarak, üniversitelerde görev yapmış akademisyenler tarafından hazırlanan "Hazır Beton ve Depreme Dirençli Yapılar için Akademik Değerlendirme"ye atıfta bulunan Işık, yapıların depreme dayanıklı olması için uygun standartlara ve şartnamelere uygunluğunun sağlanması gerektiğini vurguladı.

THBB Başkanı Yavuz Işık, "Kahramanmaraş depremleri sonrasında sadece riskli yapıların değil, üretimden tasarıma, uygulamadan denetime kadar tüm süreçlerdeki iş yapış şeklinin ve zihniyetin dönüşmesi gerektiğini gördük. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, bilimin ışığında, kültürel ve doğal mirasımızı koruyup geçmiş tecrübelerimizden faydalanarak yeni bir toparlanma ve kalkınma döneminin kapısını aralamalıyız. Artık depremleri, toplumsal ve ekonomik travmalara neden olan bir doğal afet olmaktan çıkartmalıyız. Bu konuda gerekli politikaların ve eylem planlarının oluşturulmasını destekliyor ve tüm paydaşları göreve çağırıyoruz." dedi.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)