Kentsel Dönüşüm Değil Kentsel Büyüme Yapılıyor
17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıldönümünde Türkiye’de yapılan kentsel dönüşümü değerlendiren Keten İnşaat Başkanı Selahattin Keten, şu anda plansız bir kentsel dönüşüm gerçekleştirildiğini belirtti. Keten, kentsel dönüşümün ada bazında imarlar verilerek yapılması gerektiğini vurguladı.
Keten İnşaat Ltd. Şti. Başkanı Selahattin Keten, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıldönümünde Türkiye’deki kentsel dönüşümü değerlendirdi.
Türkiye’de kentsel dönüşümün geç başladığına Selahattin Keten, “Oysa kentsel dönüşüme 1999 yılındaki Marmara Depremi’nden hemen sonra başlanmalıydı, çünkü 1999 depremi sonrası kentte 18 bin 784 bina hasar gördü. Yasa gecikmeden çıkmalıydı fakat gecikti ve bu durum da Türkiye’ye zarar verdi.” dedi.
Şu anda plansız bir kentsel dönüşümün yapıldığını vurgulayan Selahattin Keten, “Sürekli kenti büyüttük. Yeşil alanlara imara açtık, otobanlara devasa binalar yaptık. Bu kentsel dönüşüm değil. Altyapı konusu yeteri kadar çözülemedi. Bu sorunu çözmemiz lazım. Ancak parsel bazında imarlarla bunu çözemeyiz. Kentsel dönüşümdeki büyümenin ada bazında imarlar verilerek organize edilmesi gerekiyor” görüşünü kaydetti.
En büyük zorluklardan biri de bürokrasi
Türkiye genelinde 6,5 milyon civarında depreme dayanıksız bina olduğuna dikkat çeken Selahattin Keten, bu yapıların bir an önce yenilenmesi gerektiğini ifade etti. Kentsel dönüşüm konusunda radikal kararlar alınarak hızlı hareket edilmesi gerektiğini söyleyen Keten, “Aslında devlet yeterli desteği sağlıyor ancak biz inşaatçıların en büyük sıkıntısı, en büyük zorluk noktası bürokrasi oluyor. Bürokrasinin bu yönde daha hızlı bir şekilde dönmesi lazım ki eski bina rezervlerinin yenilenmesi kolaylaşabilsin” diye konuştu.
Tüm bunların yanı sıra insanlar deprem konusunda giderek bilinçlendiğine işaret eden Selahattin Keten, her geçen gün depreme dayanıksız binalarını yenilemek isteyen kişilerin sayısının da arttığını kaydetti.
Dönüşüm projelerinde uzlaşma önemli
Kentsel dönüşüm projelerinde uzlaşmanın da çok önemli olduğuna dikkati çeken Selahattin Keten, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Dönüşümde uzlaşma şartlarının ve ilkelerinin çok iyi ortaya konulması gerekir. Bunlar belirlenmediğinde kentsel dönüşüm projesinin süresi uzar ve proje verimsizleşir. İstanbul’daki dönüşüm alanlarına baktığımızda her birinin problemleri farklı. Farklı proje modellerine farklı çözümler gerekiyor. Kamunun yeterli finansmanı olmadığı için arsa ve konut sahiplerinin Belediyeler ve Özel Sektör ile iş birliği yapılması kaçınılmazdır. Bu işbirliği sağlanırsa projelerin gerçekleşme şansı artar. Dönüşüm sadece eski bir binayı yıkıp yerine yenisi yapmak anlamına gelmiyor.”
25 yıl önce dönüşüme başladı, 100’ün üzerinde bina yeniledi
Keten İnşaat Ltd. Şti. olarak İstanbul’da kentsel dönüşümü başlatan ilk firmalardan biri olduklarını vurgulayan Selahattin Keten, 25 yıldır Nişantaşı, Ulus ve Suadiye’de depreme dayanıksız binaları semt ve çevrenin dokusuna uygun olarak yenilediklerini söyledi. Şu ana kadar daire sayıları 30-50 arasında değişen 100’ün üzerinde binayı yenilediklerini bildiren Selahattin Keten, binaları yenilerken projeleri gerçekleştirirken de bölgenin dokusuna uygun olarak kullanıcıların da isteklerini dikkate alarak çalışmalarını sürdürdüklerini sözlerine ekledi.