Kenya Kırsalında Bir Toplum Merkezi
2015 yılında Delft Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri Laura Katharina Strähle & Ellen Rouwendal, Kenya’da kırsal köy için toplum merkezi inşa etmek üzere proje geliştirdiler. Projeyi oluşturmak için öncelikle kendi stüdyolarını kuran ekibin amacı, çok işlevli bir alan olarak kullanılacak pilot pavyon alanlarını tasarlamaktı.
Beş ay kadar bir süre bölgenin iklimi ile materyaller, yerel özellikler ve kültür üzerine araştırmalara odaklanarak geçiren ekip bu çalışmanın ardından araştırma bulgularını mimari bir dile çevirerek 6 ay sonunda nihai projeyi ortaya çıkarttılar. Proje 560 metrekareyi kaplayan bambu ve tuğla yapısına sahip prototiplerden oluşmaktaydı. Çalışma Kenya Sürdürülebilir Kırsal Girişimi ( www.srikenya.org ) ve (students4sustainability) ekibinin ortaklığıyla tamamlandı.
Üniversitesi öğrencileri tarafından tasarlanmış ve Dezeen Ödülleri,’nde Yılın Küçük Binası ödülüne layık görülmüştür. Okana Toplum/ Değişim Merkezi adı verilen yapılar, Doğu Afrika’da düşük teknoloji yapılardan oluşan prototip bir kırsal konut yerleşimi…
Victoria Gölü (Doğu Afrika) çevresindeki kırsal topluluklar için prototip bir pavyon yapısının tasarımı aynı zamanda mezuniyet projesinin uygulanma aşamalarını içermektedir.
Kırsal bölgelerde, yoksul kesim için yapılabilecek az müdahaleleli mimariler mümkün mü? Sorusundan yola çıkan projenin tasarımı yerel halkın güneşten ve yağmurdan korunmak için toplandıkları Acacia ağacından esinlenmiştir.
Yerinde yapılan kapsamlı bir araştırmadan sonra projenin mimarları Tu Delft öğrencileri Strähle ve Rouwendal, altında 64 metrekarelik sütunsuz alanı kapsayan, havalandırma ve su toplama imkanı sağlayan açık bir avluya sahip yapısal bir çerçeve oluşturmuş.
Proje kapsamında, Kenya Bambu Merkezi, bambu malzemelerini inşaat malzemesi olarak tanıtmak amacıyla projede yer alan çalışanlarına eğitim vermiş. Sonunda Yerel STK ve Sürdürülebilir Kırsal Girişim hareketinin de desteğiyle bir kütüphane, bilgisayar odası, kafe ve toplantı alanları barındıran bir avlu etrafında altı yapı birimi inşa edilmiş.
Öğrencilerin inşa yapımındaki amaçlarından birisi de yerel kaynaklardan elde edilen bambunun tüm parçalarının kullanılarak ışık ve hava geçirgenliği olan donatı birimleri kazanmaktır. Yapının delik kaplamalı tuğla duvarları iç mekanı çevrelerken aynı zamanda tasarımın daha sonra konuşlandırılacağı yere göre ölçeklendirilip ayarlanmasını sağlayacaktır.
Proje Künyesi
Proje Adı: Okana Centre for Change
Mimari & Tasarım: Laura Katharina Strähle Ellen Rouwendal
Bölge: Okana, Kenya
Yıl: 2016
Fotoğraf: Laura Katharina
Kaynak: livinspaces.net