Çevre Dostu Tasarlanmış Nokha Köyü Toplum Merkezi
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Mumbai merkezli mimarlık stüdyosu Sanjay Puri Architects, Hindistan'ın Rajasthan kentinde eğimli yeşil çatılı, dönen bir toplum merkezi tasarladı. Müşterilerin babalarının anısına tasarlanan eğrisel kompleks, çevredeki Nokha ilçesi köylerine hizmet verecek şekilde tasarlandı ve dalgalı bir kum taşı cephesinin arkasında bir avlu, amfitiyatro, kütüphane ve müzeyi bütünleştiriyor.
Sanjay Puri Architects, "Nokha Köyü Toplum Merkezi, müzik, konuşmalar ve sosyal etkileşim için bir alan sağlayan, tüm yaş grupları için canlı bir merkezdir." dedi. "Proje, büyük bir alan kaplamadan geniş topluluk alanları oluşturmanın nasıl özenli bir mimari ile örneklenebileceğini göstermektedir."
Kompleksin ana işlevleri, çevredeki çölün manzarasına sahip eğimli patikalardan oluşan bir ağ oluşturan 9.000 fit karelik 'girdabın' ve çevredeki çimen setlerinin altında yer alıyor.
Stüdyo, "Geleneksel Hint avlularından ve kum tepelerinden aynı anda ilham alan inşa edilmiş alan, zemin seviyesinden dokuz metre yüksekliğe kadar dönerek yarı korunaklı bir açık amfitiyatro yaratıyor ve çatının bir bahçe alanı olarak erişilebilir olmasına olanak tanıyor." dedi.
Yapının alt kenarı küçük bir müzeye ev sahipliği yapıyor ve yerel okullar için dijital bir kütüphaneye ev sahipliği yapan binanın oval şekilli yüksek noktasına doğru eğimli. Müze ve kütüphane arasında, bina boyunca uzanan çok işlevli alanlar, basamaklı amfitiyatro ve dışarıdaki sahnenin yanında yer alıyor. Toplantılar ve etkinlik alanları, sitenin girişinde, kafeterya, banyolar, otopark ve depodan oluşan dikdörtgen olanaklar blokunda yer alıyor.
Yerel zanaatkarlarla iş birliği içinde bina, betonarme bir çerçeveyle inşa edildi ve bölgesel kaynaklı kum taşı ve kireç sıva kaplamalarıyla kaplandı.
Sanjay Puri Architects, "Konumdaki geleneksel el sanatları ve malzemelerin kullanılması ve güney tarafından korunan açık bir avlunun planlanması, bölgenin mirasından ilham alıyor ve tasarımı çöl iklimine duyarlı hale getiriyor." dedi.
Sanjay Puri Architects, kütüphaneyi, gün boyunca ışık ve gölgeyle oynamak üzere tasarlanan dekoratif desenlerle delinmiş üçgen ekranlarla kapladı. Toplum merkezinin iç mekanları aynı zamanda çatı bahçesinin çevresine yerleştirilen ve çimenli tümseklerin altına uzanan bir dizi "kepçeli girintiler" aracılığıyla doğal ışık alıyor.
Dik bir görsel ifade yaratmanın yanı sıra, merkezin geniş formu ve ekranlı cephesi, kapalı alanlara güneş ısısı kazanımını azaltacak şekilde tasarlandı.
Stüdyo, "Çatı bahçesi ve güney tarafındaki çimlerle kaplı setler aynı zamanda sıcak çöl iklimine tepki olarak ısı kazanımını azaltmaya da yardımcı oluyor." dedi.
Binanın sürdürülebilirliğini artırmak için eğimli çatı düzlemlerine yağmur suyu toplama ve geri dönüşüm sistemi de entegre edildi.
Sanjay Puri Architects, 1992 yılında konut, eğitim, kültür ve ticari sektörleri kapsayan iklime duyarlı tasarımlarla küresel bir üne sahip olan Sanjay ve Nina Puri tarafından kurulmuş. Stüdyo daha önce Hindistan'ın Raipur kentinde kutu gibi ve parlak renkli bir konut kompleksi ve çok kuşaklı bir aile için Bhilwara'da topraksı, tarak duvarlı bir ev tasarlamış.