Mass Studies 23. Serpentine Pavyonu İçin Detayları Açıkladı

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Seul merkezli Koreli mimar Minsuk Cho ve firması Mass Studies, 5 Haziran 2024 tarihinde Londra'nın Kensington Bahçeleri'nde açılacak olan 23. Serpentine Pavyonu'nu tasarlamak üzere seçildi. “Archipelagic Void” başlığını taşıyan ikonik komisyonun bu yinelemesi, yapıyı parkın doğal ekolojisiyle iç içe geçmiş bir dizi küçük ögeye ayırarak açık bir alanın etrafında sergilenen beş 'adadan' oluşacak. Pavyon 7 Haziran'dan 27 Ekim 2024'e kadar halka açık olacak ve açılıştan iki gün önce basın ön gösterimi yapılacak.

Çok yönlü pavyon, bireysel ve kolektif gündelik faaliyetlerin tüm anlatılarını bir araya getiren ve genellikle eski Kore evlerinde bulunan küçük bir avlu olan madang işlevi gören merkezi bir boşluk etrafında düzenlenmiş. Bu tekil merkezi boşluk, kendisini çevreleyen yapı takımadalarını sabitleyerek benzer bir şekilde hareket etmek üzere tasarlanmış.

Serpentine Pavyonu

Bu boşluğun etrafında, pavyonun adaları, her biri farklı bir amaca hizmet eden “içerik makineleri” olarak tasarlandı. “Galeri” Serpentine South'un küratöryel faaliyetlerini genişletiyor. Pavyonun ana giriş noktası olarak işlev gören “Galeri”, müzisyen ve besteci Jan Young-Gyu tarafından oluşturulan altı kanallı bir ses enstalasyonuna ev sahipliği yapacak. Mass Studies'in tasarımından ilham alan Jang, geleneksel Kore enstrümanlarını kullanarak Kensington Bahçeleri'nde kaydettiği doğa ve insan aktivitelerinden sesleri bir araya getiriyor. Sanatçı Heman Chong ve arşivci Renée Staal tarafından hazırlanan ve durup düşünmeyi teşvik eden “Okunmamış Kitaplar Kütüphanesi”, ziyaretçileri kişisel kütüphanelerindeki okunmamış bir kitabı büyüyen koleksiyona göndermeye davet ediyor. Bir bilgi havuzu oluşturmayı amaçlayan bu aktivasyon, “erişim ve dağıtım kavramlarını” ele alan kolektif bir eylem olarak işlev görüyor.

“Çay Evi”, tarihi galerinin çay pavyonu olarak oynadığı rolden esinlenerek Pavyon'un doğusunda konumlandırılmış. “Oyun Kulesi”, ziyaretçiler arasında dinamik etkileşimleri teşvik etmek için alanı açan parlak turuncu bir ağ ile donatılmış bir piramit yapı. Son olarak, “Oditoryum” beş adanın en büyük yapısı ve iç duvarlarına yerleştirilmiş banklara sahip. Bu alan, Pavyon'un açılışı süresince toplanma, gösteriler ve konuşmalar için bir alan olarak işlev görüyor.

Serpentine Pavyonu

Bu yapılar arasındaki boşluklar da farklı mekânsal kimliklere sahip olup, çevredeki park ile pavyon etkinlikleri arasında eşik görevi görür. Bu uyarlanabilir alanlar insanları ağırlamak ve canlı programlar için esnek alanlar sunmak üzere yaratılmış. Nitekim Haziran ayında Serpentine, programın anısına sanatçı, koreograf ve dansçı Eun-Me Ahn tarafından bir performans sunacak. Genel olarak Pavyon, Serpentine'in teknoloji ve ekoloji faaliyetlerinin yanı sıra müzik, şiir, söz ve dans alanlarında canlı karşılaşmalar için disiplinler arası bir platform sağlıyor.

Minsuk Cho

“Serpentine arazisine neler eklenebileceğini sormakla işe başladık; zira Serpentine arazisi, büyük mimarlar ve sanatçılardan oluşan bir kadro tarafından çimenliğin merkezinde 20'den fazla yinelemeyi zaten keşfetmiş durumda. Bu yeni bölüme farklı bir şekilde yaklaşmak için, bunu bir açık kapı olarak görmek yerine, merkezi bir boşluk olarak keşfederken mevcut birçok çevresel unsuru göz önünde bulundurma zorluğunu benimsedik. Bu aynı zamanda Serpentine Pavyonu'nun tarihini de ele almaya başlıyor. Merkezi bir boşluk olarak tersine çevirerek, mimari odağımızı geçmişin inşa edilmiş merkezinden uzaklaştırıyor, yeni olasılıkları ve anlatıları kolaylaştırıyoruz.”  - Minsuk Cho, Mimar, Mass Studies

2003 yılında Minsuk Cho tarafından Seul, Kore'de kurulan Mass Studies, günümüzün tanımlayıcı mekânsal koşullarını bulmak için bağlam, seri üretim, ortaya çıkan kentsel koşullar ve kültürel nişler konularını araştırıyor. Ofis, mimari üretimi etkileyen mekânsal sistemler, yapı malzemeleri/teknikleri ve tipolojik farklılıklara odaklanıyor. Minsuk Cho'nun Hyungmin Pai ve Changmo Ahn ile birlikte küratörlüğünü üstlendiği Venedik Mimarlık Bienali Kore Pavyonu, 2014 yılında Altın Aslan En İyi Ulusal Katılım Ödülü'ne layık görüldü. Ofis ayrıca Southcape Owner's Club gibi ilgi çekici projelerin de arkasındadır: Kulüp Binası, Songwon Sanat Merkezi veya Güney Kore'deki Osulloc Çay Evi Pavyonları gibi ilgi çekici projelerin de arkasında yer alıyor.

Minsuk Cho'nun görevlendirilmesi Serpentine Pavyonu'nun mimarlık pratiğinde gelecek vadeden isimleri öne çıkarma çabasını sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl bu görev, yaklaşımını bir yemeği paylaşmak ve sohbet etmek için bir araya gelme fikri etrafında şekillendiren Beyrut doğumlu, Paris merkezli mimar Lina Ghotmeh'e verilmiş. Önceki edisyonlarda Theaster Gates'in Siyah Şapeli, Francis Kéré'nin “birliktelik sembolü”, Junya Ishigami'nin “kayalar tepesi” ve BIG'in “fermuarsız duvar ”ı gibi enstalasyonlar yer aldı.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)