Melike Altınışık Architects’den Robot ve Yapay Zeka Müzesi

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Türk tasarım stüdyosu Melike Altınışık Architects, ziyaretçilerin "robotik ve yapay zekânın sonsuz olanaklarını keşfetmelerine" olanak tanıyan Seul Robot ve Yapay Zeka Müzesi’ni Güney Kore'de açtı.

Şehrin kuzeyinde, 7.400 m2’lik alana yayılan robotik ve yapay zekâya adanmış bu müze, geçtiğimiz ay halka açıldı. Seul Robot ve Yapay Zeka Müzesi (RAIM), stüdyonun da belirttiği gibi, "Bu bir uzay gemisi mi?" sorusunu akıllara getirecek özgün bir tasarıma sahip.

Melike Altınışık Architects’in kurucusu Melike Altınışık, "Seul Robot ve Yapay Zeka Müzesi,  insanlara hayranlık, merak, düşünce ve hatta belki biraz da 'Vay, bu da ne?' gibi duygular uyandıracak şekilde tasarlandı," ifadelerini kullanarak müzenin sadece teknoloji sergileyen bir yer olmadığını, aynı zamanda geleceğimizi şekillendiren teknolojiyle insanlar arasında derin bağlantılar kurmayı hedeflediğini vurguladı. 

Robot ve Yapay Zeka Müzesi

Altınışık, "Seul Robot ve Yapay Zeka Müzesi, Seul'un silüetinde belirdiğinde bazıları dönüp bir daha bakacak: 'Durun bir… bu bir uzay gemisi mi?' İşte macera tam da böyle başlıyor! Dinamik tasarımı, içerideki robotik ve yapay zekânın sonsuz potansiyelini keşfetmeniz için sizi davet ediyor." dedi.

Robot ve Yapay Zeka Müzesi

Melike Altınışık Architects tarafından "yönsüz" olarak tanımlanan müzenin organik ve küresel formu, teknoloji odaklı içeriği yansıtacak şekilde tasarlandı. Çelik bir çerçeve üzerine inşa edilen yapı, lazer CNC işleme ve robot kaynak kullanılarak üretilen metal panellerle kaplandı.

Robot ve Yapay Zeka Müzesi

Altınışık, “Müze, sürekli gelişen robotik ve yapay zekâ dünyası gibi akıcı bir şekilde tasarlanmış, şık ve küresel bir forma sahip. Seul Robot ve Yapay Zeka Müzesi’nin  doğrusal olmayan mimarisi sadece göz alıcı bir dış kabuktan ibaret değil – içerideki teknolojilerin akışkanlığını ve dinamizmini yansıtan hikâyenin bir parçasıdır." dedi.

Dört katlı bina, yalnızca zemin katta giriş alanı, kafe, mağaza ve kütüphaneyi çevreleyen bir pencere şeridi ile tamamen kapalı. Giriş alanında “karşılama robotları” bulunurken, ziyaretçileri üst katlardaki ana sergi alanlarına ulaştıran tünel şeklindeki yürüyen merdiven, ofis ve yönetim bölümlerinin bulunduğu birinci katı doğrudan geçiyor. 

Melike Altınışık Architects, giriş alanını "karşılama robotları" ile tasarladı, ziyaretçilerin ana sergi alanlarına ulaşmasını sağlamak için tünel şeklinde bir yürüyen merdiven inşa etti. Binanın iç tasarımı ise "keşif ve araştırma hissi uyandırmak" amacıyla modern teknolojiyi sergileyecek şekilde düzenlendi. Sergilenen robotların yanı sıra, bina "yaşayan bir sergi" olarak tanımlanıyor çünkü tasarımda birçok akıllı teknoloji örneğine yer verildi.

Robot ve Yapay Zeka Müzesi

Altınışık, Seul Robot ve Yapay Zeka Müzesi’nin sadece bir müze değil, aynı zamanda geleceğe yönelik bir eğitim ve yenilik merkezi olarak düşünüldüğünü belirtti ve bu projenin Seul’un kültürel yaşamına katkı sağlayacağını vurguladı. Seul Robot ve Yapay Zeka Müzesi’nin gelecek dönemde şehir genelinde bir dizi robotik ve yapay zekâ müzesinin ilk adımı olabileceğini belirtti.

Robot ve Yapay Zeka Müzesi

Altınışık, “Seul Robot ve Yapay Zeka Müzesi, Seul’ün kültürel sahnesinde yeni, etkileşimli bir çağ başlatacak ve günümüzün en gelişmiş robotik ve yapay zekâ çözümlerini sergilemenin ötesine geçerek toplumun teknolojiye olan ilgisini derinleştirecek.” dedi. 

Altınışık’a göre Seul Robot ve Yapay Zeka Müzesi, şehir genelinde yayılacak bir robot ve yapay zekâ müzeleri serisinin ilki olabilir.

Altınışık "Seul Robot ve Yapay Zeka Müzesi, sadece bugünün en havalı robotik ve yapay zekâ teknolojilerinin sergilendiği statik bir yapı değil – büyümek, evrilmek ve gelecekle uyum içinde kalmak üzere tasarlandı." dedi.

Melike Altınışık Architects daha önce İstanbul'da 369 metre yüksekliğindeki Çamlıca TV ve Radyo Kulesi’ni de tamamlamış.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)