Yapay Zeka ve Sürdürülebilir İnşaatın Geleceği Nasıl Olacak?

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Küresel inşaat, en büyük kaynak tüketicilerinden ve en büyük kirleticilerden biridir. AI Magazine'e göre inşaat, küresel enerji tüketiminin %38'inden sorumludur ve bina sektörü tek başına nihai enerji kullanımının neredeyse %55'ini oluşturmaktadır. Binalar ayrıca küresel nihai enerji tüketiminin %40'ını ve sera gazlarının %33'ünü oluşturmaktadır. Beton ve çeliğin bina yapımında aşırı emisyona ve malzeme israfına neden olduğu da iyi bilinmektedir.

Bu muazzam zorluk nedeniyle, sürdürülebilir inşaatın geleceği yapay zekada yatıyor olabilir. Yapay zeka, sürdürülebilir tasarım ve optimum malzeme kullanımı için en iyi fırsatları belirlemek üzere büyük miktarda veriyi sıralayarak bina verimliliği performansını analiz edebilir. Yapay zeka gibi bir araçla, sürdürülebilir inşaatın geleceği geçmişe göre çok daha hızlı ilerleyebilir ve mimarların ve tasarımcıların geleceğin sürdürülebilir binalarını ve şehirlerini yaratmak için yeni tasarım araçları, sürdürülebilir malzemeler ve yöntemlerle çalışmalarına yardımcı olabilir. Örneğin, yapay zeka tarafından yönlendirilen inşaat 3D baskısı, beton ve çelik gibi savurgan ve pahalı malzemeleri değiştirerek para ve israftan tasarruf etmek için alternatif yapı malzemeleri önerebilir ve inşaat malzemelerinin nasıl geri dönüştürülebileceğini planlayabilir.

Yapay zeka, sürdürülebilir inşaat fırsatlarını bulmak için veri setlerini analiz ediyor

LinkedIn geçtiğimiz günlerde sürdürülebilir inşaat için bir araç olarak yapay zekayı öven bir makale yayınladı ve şöyle dedi: “Son yıllarda yapay zeka (AI) mimari tasarım için umut verici bir araç olarak ortaya çıktı. Yapay zeka algoritmaları, enerji verimliliği, su tasarrufu, atık azaltma ve diğer sürdürülebilirlik hedefleri için bina sistemlerini optimize etmek üzere bina performansı, iklim koşulları ve kullanıcı alışkanlıklarıyla ilgili büyük miktarda veriyi analiz edebilir.”

Yapay Zeka ve inşaat

Yapay zeka ayrıca batarya arızalarını tahmin edebilir ve şebekedeki veya binalardaki enerji yüklerini optimize edebilir. Deprem bölgeleri veya kıyı bölgeleri için kasırgaya dayanıklı bina tasarımı gibi doğal afetlere eğilimli diğer alanlar için bina yapımındaki hataları tahmin etmeye veya tespit etmeye yardımcı olabilir.

Sürdürülebilir tasarım sürecini ve sürdürülebilir bir binada ne kadar çok faktörün rol oynadığını düşünün. Sadece LEED sertifikalı ve sürdürülebilir verimli su ve elektrik sistemlerini veya pasif güneş ve ısı tutma sistemlerini entegre eden bir sistem inşa etmiyorsunuz. Bir tasarımcının aynı zamanda binayı çevresi için de planlaması gerekir. Bu, yerel çevre için yerel olarak tedarik edilen veya sürdürülebilir şekilde hasat edilen sürdürülebilir inşaat malzemelerinin optimum kullanımını hesaba katmak anlamına gelir. Aynı zamanda nakliye karbon emisyonlarını en aza indirmek, mümkün olan yerlerde yerel işçileri işe almak ve binayı geleceğe hazırlamak için esnek modüler iç mekanlarla çalışmak veya yalıtım kullanmak ve dengeli ısı tutma ve havalandırma için pencereler ya da camlı cepheler yerleştirmek anlamına gelir.

Su hasadı veya geri dönüşümü su israfını azaltabilir. Geçirgen kaplamalar yakındaki akarsulara akan kirliliği en aza indirmeye yardımcı olabilir. İklim değişikliği nedeniyle daha da ısınan birçok ülke, klima kullanımını azaltmak için binaları ağaçlandırmaya başlamıştır. Yapay zeka tüm bu karar verme süreçlerinde ve daha fazlasında yardımcı olabilir. Sürdürülebilir inşaat yöntemleri ve sistemleri analizine rehberlik eden yapay zeka ve tasarımcıların dünyanın her iklim bölgesi için en iyi uygulamaları oluşturması muhtemeldir. Böylece, SDG 7 (Uygun Fiyatlı ve Temiz Enerji) ve SDG 13 (İklim Eylemi) küresel emisyon hedeflerini karşılamak için yeşil bina yasaların gerektirdiği standart uygulama haline gelirken, inşaatçılar için sürdürülebilir inşaat sürecini basitleştirecektir.

Yapay zeka küresel emisyonlarda nasıl fark yaratabilir?

Yapay zeka, bina sakinlerinin bir binayı veya toplumsal alanı nasıl kullandıklarını analiz etmek ve emisyonları en aza indirmek için bina sakinlerinin ihtiyaçlarına göre planlama yapmak üzere inşaat sonrasında da kullanılabilir. Örneğin, yapay zeka, bina sakinlerinin bir binayı nasıl kullandıklarına veya günün saatine göre ısı ve soğutma seviyelerini otomatik olarak ayarlamak veya su israfını azaltmak ve SDG 6 (Temiz Su ve Sanitasyon) temiz su hedeflerine ulaşmak için mevsimsel kuraklıklara göre bina sistemlerini ayarlamak ve bina sakinlerini aşırı kullanım konusunda uyarmak için kullanılabilir. TS2.space'e göre, yapay zeka ayrıca maliyetli bina onarımlarını önleyen sorunları izlemek için kullanılabilir ve bina sahiplerinin bütçelerini sarsmadan verimliliği en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı olmak için eski binaların en verimli enerji iyileştirmeleriyle yenilenmesine yardımcı olabilir.

Yapay Zeka ve inşaat

Döngüselliği teşvik etmek ve inşaat atıklarını veya bina bakımını azaltmak için yapay zeka, belirli bir konum veya bina kullanımı için en iyi inşaat malzemelerini tahmin edebilir ve verimli bir şekilde inşa etmek için en verimli şekli, inşaat yöntemini veya zaman çizelgesini planlayabilir.

Nokia, telekomünikasyon şirketlerinin %78'inin şebeke enerji kullanımının enerji verimliliğini artırmak için yapay zekaya güvendiğini söylüyor.

Nokia, “Enerji santrallerinde başlangıçta üretilen enerjinin yalnızca %90‘ı şebekeye ’ulaşır‘, bu nedenle enerji iletimi sırasında zaten %10’luk bir kayıp vardır.” dedi. "Bu kalan enerjinin yaklaşık %80'i radyo erişimi tarafından, geri kalanı ise taşıma, çekirdek ve OSS tarafından tüketiliyor. Bu ağ enerjisinin yüzde otuzu (orijinal enerjinin %35'i) klima ve güç sistemleri gibi yardımcı pasif bileşenler tarafından tüketilir, böylece yalnızca %70'i (orijinal enerjinin %65'i) ağ elemanlarının kendisi tarafından tüketilir."

Son olarak, SDG 15 (Karada Yaşam) hedeflerine ulaşmak için planlanması gereken yeşil alanlar ve dikkate alınması gereken yaşam kalitesi vardır. Yapay zeka, yerel peyzaj bitkilerinin planlanmasına yardımcı olabilir, hava kalitesinin iyileştirilmesine katkıda bulunabilir ve çevredeki bina alanlarını ve toplulukları birbirine bağlamak için yeşil alanların nasıl entegre edileceğini planlayabilir.

Ya yapay zeka yeni robot patronlarımız olursa?

İyi haber şu ki yapay zeka, diğer bilgisayarlar gibi kalıpları tanıyan ve özellikle büyük veri setlerini analiz etmede iyi olan bir araçtır, ancak şu an için uzaktan bilinçli değildir ve çalışmalarına rehberlik etmesi için hala akıllı ve etik insanların gözetimine ihtiyaç duymaktadır. Yapay zeka, inşaat sektörü için sürdürülebilirlik standartları oluşturmanın yanı sıra inşaatı daha verimli ve uygun maliyetli hale getirmek için sürdürülebilir inşaatın geleceğini hızlandırmak için kullanılabilir. Tüm bunların insanlara saygı çerçevesinde ele alınması gerekiyor, bu yüzden bu işi başarmak gerçekten bize bağlı.

Yapay zeka kullanarak sürdürülebilir inşaatın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu, teknolojinin gelişimine ve potansiyel kullanımlarına rehberlik eden insan doğasına ve zekasına ne kadar inandığınıza bağlı olabilir, ancak bu her teknoloji için geçerlidir.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)