Metaverse İçinde Bir Babil 4.0 Kulesi
Sanal çağ için bir sosyal deney yapan Dewan Architects + Engineers, dijital bir şehri kültürel alışveriş için boş bir tuval olarak hayal etti. Bu amaçla, çeşitli dijital toplulukları bir araya getiren sarmal şekilli ve kapsayıcı bir metaverse tasarladı. Kulağa bir sonraki Matrix filminin konusu gibi geliyor. Ancak gerçekte, daha doğrusu sanalda, Orta Doğu’dan esinlenen ilk mimari NFT uygulamasıdır. Efsanevi Babil Kulesi'nden sonra, Babil 4,0 olarak adlandırılan ütopik dikey şehrin bu dijital yorumunun; gerçek dünyada daha derin iş birliği, güven ve uyum için çözümler sunabileceği düşünülüyor.
Dewan Architects + Engineers tarafından tasarlanan ve Dubai merkezli bir uygulama olan Babil 4.0; oyuncular, donanım geliştiriciler, kodlayıcılar, VFX uzmanları ve hikâye anlatıcıları dahil olmak üzere, tamamen yeni bir yetenek kümesini bir araya getiriyor. Bunu yaparken kullanıcıları, fiziksel bir ortamdan veya belirli bir konum, kültür veya insanlarla bağlardan koparıyor. Yani Babil 4.0 Kulesi, üyelerinin toplu gelişimi için senaryolar sunan ve sürekli büyüyen bir metaverse'dir.
İlginçtir ki, Babel 4.0'ın sahibi yoktur. Bu dikey şehir, yalnızca kendi mirasını ifade etme ve bilgilerini paylaşma düşüncesiyle, üyeleri arasındaki özerk diyaloga ve alışverişe dayanır. Bu metaverse'nin kendi parlamentosu bile var; burada tartışılan bilgiler ve öğrenilen dersler gerek Metaverse içinde gerekse gerçek dünyada kullanılabilir. Babil 4.0 Kulesi’nde ziyaretçiler, NFT'lerini sanal müzelere ve kültürel alanlara erişmek için kullanabilir. Bunun yanında ziyaretçiler, kalış sürelerini, diğer üyelerle etkileşim kurmak için çeşitli zaman dilimlerini ve kısayolları kendileri ayarlayabilir.
Babel 4.0 Kulesi dünyanın dört bir yanından mimarlar, tasarımcılar, proje yöneticileri ve tedarikçilerin yararlanabileceği, bir kâr amacı gütmeyen bir kütüphane ve düşünce alanı olarak hayal edildi. Dewan daha sonraki Metaverse mimarisi için, dijital yatırımcıları ve sanal geliştiricileri desteklemek adına, özel bir tasarım araştırma laboratuvarı geliştirmeyi düşünüyor.
Orijinal Babil Kulesi, her kenarda 25 kapı olarak, toplam 100 kapıya sahipti. Bu bağlamda Dewan, tasarım ve mimaride önde gelen akademisyenlere ve liderlere bağışlanacak olan Babil 4.0 koleksiyonunun bir parçası olarak, 100 NFT yaratmayı planlıyor. Bu NFT'ler, sergi ve sunumları sahnelemek veya bunlara erişmek adına, kuledeki arazilerde kullanılabilecek ve değiştirilebilecektir.