Metaverse Mühendisliğin ve Mimarlığın Sonu Mu Olacak?
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Günümüz mimarlarının günlük yaşamını hayal edin. Yeni projeler, sonsuz olasılıklar için yaratıcı sevinç başlar. Ama ya bu temel varsayımlar artık sadece kaldıysa? Elbette Metaverse mimarisine adım atan herkes bu soruyu kendilerine zaten soruyor. Tüm biçimsel rüyalar mümkündür. Mimarın güneşin yönü, havalandırma ve iklim gibi yönlerini belirleme ihtiyacını ortadan kaldırır ve Louis Kahn'ın umutsuzluğunda ışık ve gölge, açık ve sonsuz bir yapım alanı sağlıyor.
Altı yüzyıl sonra, inşaat alanından bir adım daha atıyor ve aniden mühendislik ve inşaattan uzaklaşılıyor. Metaverse'de tasarlamak tasarım yöntemlerinde büyük bir revizyon gerektiriyor. Çünkü modern zamanlarda form işlevi takip ederken, Metaverse çağında istediğimiz her şey olabilir. Geçmişte barınaklar oluşturup günlük faaliyetlerimizi desteklerken, Metaverse tamamen görsel ve akustik olan resmi deneyimlere odaklanıyor.
Gazeteci Stacey Suaya'nın metaforunu kullanarak herkes Metaverse'de kendi Dubai'sini inşa edebilecek. Arap şehirlerinin çölü hayal edilemez yapılarla dönüştürmesi gibi Metaverse de mimarlığın sınırlarını daha hızlı ve daha pratik bir şekilde zorlamak, vinçleri ve yıllarca süren hesaplama ve inşaatı ortadan kaldırmak için ortaya çıktı. Mühendislik gözle görülür bir şekilde işe yaramaz hale geliyor ve mimarlığı yapıcı gerekliliğinden ayırıyor. Başarılı bir mimarın iyi bir mühendisle kesin bir ortaklık kurabilmesi için bazı yapısal bilgilere sahip olması gerektiği fikri çöküyor.
Olumsuz cevap bariz görünüyor ancak söylemek için çok erkendir. Büyük mühendislik şirketlerinin bu yeni aşamada keşfedilecek nişler olarak 'dijital ikizler' ve 'ters metaverse' fikrine odaklandığını görünüyor. Örneğin, Zaha Hadid Architects gibi önde gelen firmalarla ortaklıkları bulunan mühendislik firması Arup, konuyla ilgili çeşitli çalışmalar geliştirdi. Sidney Opera Binası'nın akustik yapısını modellemek için bilgisayar grafiklerinin kullanıldığı 1960'lardan bu yana şirket inovasyonun ön saflarında yer almakta ve şimdi gerçek yapıları sanal yapılara ve bunun tersini yapıyor."Dijital ikiz" bağlamında mühendislik, potansiyel sorunları teşhis etmek ve çevre inşa edilmeden önce bile çözümler bulmak için fiziksel alanları (büyük, küçük, şehirler, vb.) haritalayabilir.
Yerçekimini hesaba katmak, sembolik olarak tanıdık yapılara bağlı kalmak veya tam teşekküllü bir fantezi dünyası yaratmak gibi seçenekler göz önüne alındığında Metaverse'de tasarlamak bir meydan okumadır. Tomorrow's Thoughts Today mimarı ve kurucu ortağı Liam Young'ın gözlemlediği gibi metaverse yarı korku ve yarı şaşkınlık haline geldiğinden sınırların olmaması sınırlayıcı ve hatta korkutucu olabilir. Tüm bunlarla birlikte teknolojinin belirsiz geleceğinde mesleklerin nasıl işleyeceği konusunda pek çok spekülasyon var. Ancak alanınız ne olursa olsun kesin olan bir şey var. Bu herkesin yeni alışkanlıklara ve yeniliklere ayak uydurmak için kendini uyarlaması ve yeniden keşfetmesi gerektiği anlamına gelir.