Mi̇mari̇ İkon Olarak Yeşil Termik Santral

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Madrid merkezli mimarlık stüdyosu FRPO Rodríguez & Oriol, İspanyol Bölgesel Isıtma şirketi DH Ecoenergías için yeşil bir termik santral tamamladı. İspanya'nın Palencia kentinde yer alan küçük termik santral binası FRPO tarafından “bir bütünün gizli kalan görünür kısmı” olarak tanımlanıyor. Stüdyo, projeye mimari bir bakış açısıyla yaklaşarak, yeşil enerjiye geçiş için bir “ikon” ve “referans” olarak bir bina yarattı ve tasarımı daha sıradan endüstriyel mimariye bir kontrast oluşturdu.

Palencia ağı, İspanya'nın özellikle orta büyüklükteki şehirlerinde karbon emisyonlarını azaltmayı amaçlayan bir dizi benzer projenin ilki. Amaç fosil yakıtları temiz, sürdürülebilir enerjiyle değiştirmek - FRPO, “yenilenebilir kaynaklar büyük ölçüde İspanyol ormanlarının iyileştirilmiş yönetiminden gelecek” dedi.

Yeşil Termik Santral

Palencia'nın orman biyokütlesinden beslenen Bölgesel Isıtma ağı şehrin sokaklarının altına gizlenmiş durumda ve 3.000'den fazla haneye sıcak su sağlarken, termik santralin kendisi görünür bir varlık. Tesisin ikili bir rolü var: Bölgesel Isıtma tesisinin teknik süreçlerini barındırmak ve pedagojik bir işlev sağlamak - şeffaf altyapısı FRPO'ya göre “yenilenebilir enerjilerin şehirlerimizdeki halk sağlığını nasıl iyileştirdiğini” göstermek için tasarlandı. Termik santral böylece sürdürülebilir enerji kaynaklarının fiziksel bir sembolü olarak görülebilir.

Yeşil Termik Santral

Hap şeklindeki bina iki ana yapısal unsurdan oluşuyor: geri dönüştürülebilir hafif çelik ve plastik bir “fener” ile kaplanmış ağır bir beton taban. FRPO, “Çelik ve plastik fener, toplumla önemli bir bağlantı kurmak için endüstriyel binalara özgü ekonomik çözümleri yeniden yorumluyor: küçük bir enerji katedrali.” dedi.

Yeşil Termik Santral

Yerinde beton temel, tesisin makinelerini desteklemekte ve yer altında bir biyokütle silosu bulunuyor. Betonarme döşeme zeminleri beton tabanı kaplamakta ve ziyaretçiler için bir dolaşım yolu sağlayan bir çevre yürüyüş yolu makineleri çevreler. Dış kapılar, iç kapılar ve merdivenler galvanizli çelik saclardan; korkuluklar ise galvanizli çelik borulardan yapılmış. Tesisin çatısı oluklu levha, yalıtım ve dış Termoplastik Poliolefin (TPO) membrandan (enerji tasarruflu ve UV ışınlarına dayanıklı özellikleriyle bilinir) oluşur.

Yeşil Termik Santral

Polikarbonat levhalardan oluşan cephe, yumuşak beyaz yarı saydam bir örtü gibi görünür ve galvanizli ve boyalı çelik tel yapı üzerinde desteklenir. Ana enerji santraline bitişik yarı saydam bir kule, filtreleme işleminden kaynaklanan beyaz dumanı dışarı atıyor.

Yeşil Termik Santral

Brüt taban alanı: 1.960 m² (21.097 fit kare)

Kullanılabilir zemin alanı: 1.833 m² (19.730 fit kare)

Arsa büyüklüğü: 4.000 m² (43.056 fit kare)


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)