Mimari Tasarımı ''Birlikte Yaşam'' Fikri Oluşturdu
Buğrahan Şirin
HPP International Turkey Türkiye Ofisi Yöneticisi
''AND Pastel projesi, çok yönlü ve farklı noktalarda pek çok analitik değerlendirmeler yaptığımız bir süreç geçirdi. En önemli girdi, AND gayrimenkul’den gelen ‘komşuluk’ ve ‘yeni nesil mahalle’ üzerine kurulu bir proje olması talebiydi. Binaların konumu, yönelimi veya cephe karakterleri ile ilgili kararlarda ‘birlikte yaşamın’ en verimli nasıl olabileceğine dair fiziksel altyapıyı oluşturmaya çalıştık.''
AND Gayrimenkul ile AND Pastel projesi için bir araya gelme sürecinizden kısaca bahsedebilir misiniz?
AND Gayrimenkul ve HPP olarak daha öncesinde AND Gayrimenkul’ün ilk projesi olan AND Kozyatağı ofis binasını başarı ile planlamıştık. Buradaki olumlu iş birliği AND Pastel projesi yarışması için ön çağrıya dahil olmamızı sağladı. Sonrasında son altı şirketin yer aldığı listeye kalıp yarışmaya dahil olabilmek için epey çetin bir sınava tabi olduk. Bu süreci de tamamlayıp yarışmada tasarımımız seçilince çok mutlu bir şekilde projeye dahil olduk.
AND Pastel Projesinin mimari tasarım kararları hakkında bilgi alabilir miyiz?
AND Pastel projesi, çok yönlü ve farklı noktalarda pek çok analitik değerlendirmeler yaptığımız bir süreç geçirdi. En önemli girdi, AND Gayrimenkul’den gelen ‘komşuluk’ ve ‘yeni nesil mahalle’ üzerine kurulu bir proje olması talebiydi. Bu kapsamda ilk noktadan itibaren, farklı seviyelerde insan ilişkileri, bunların doğal akışı içerisinde gerçekleşmesine ortam sağlamak, mümkün olduğu kadar iletişimi teşvik ederken öte yandan mahremiyet konusunu da akıldan çıkartmamak gibi konular mimari tasarım kararlarını ciddi anlamda şekillendirdi. Binaların konumu, yönelimi veya cephe karakterleri ile ilgili karalarda ‘birlikte yaşamın’ en verimli nasıl olabileceğine dair fiziksel altyapıyı oluşturmaya çalıştık. Bu altyapıyı da nasıl en doğal haliyle kurgularız üzerine önlemler aldık.
Yeni Nesil Mahalle Hayatı konseptiyle hayata geçen AND Pastel projesinde bu konsepti destekleyen yaklaşımlar neler olmuştur?
Öncelikle AND Pastel’deki binaların oturum, konum ve yönelimleri yani masterplan seviyesindeki kararlar, Yeni Nesil Mahalle dediğimiz fikre direkt etki eden konular. AND Pastel bu anlamda şehirdeki alışılageldik projelerden çok farklı bir karaktere sahip. Yüksek yapılar ile alçak yapılar dikkatle iç içe örülmüş, aralarında yarı-kamusal alanlar bırakan, avlulardan avlulara geçilen bir alan kurgusu mevcut. Bu kurgu, yoğun metropol hayatının el verdiği ve yeniden şekillenen komşuluk ilişkilerine altyapı sağlıyor. Projenin ortak alanları bir merkezde toplanmak yerine, tüm projeye dağılmış şekilde keşfedilmeyi, paylaşılmayı bekliyor.
AND Pastel’in çevresine ve kente etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
En büyük etkisi topluma mutlu, huzurlu insanlar kazandırmak olmalı sanırım. AND Pastel’de mutlu geçen hayatlar, paylaşılan anlar, sosyal etkileşimler, orada yaşayanları dışarıda da daha dengeli metropol insanları yapacaktır. Bu anlamda fiziksel etkiden çok projenin kolektif enerjisinin yakın çevresine, alt mahallelere, metro hattına, şehrin farklı yerlerine dağılmasını bekliyoruz. Fiziksel altyapı ancak bireyi mutlu ve memnun edebildiği ölçüde çevresini ve kenti etkileyebilir.
AND Pastel sürdürülebilir ve çevreci yaklaşımı ile dikkat çekiyor. Bu yaklaşımın temelinde yatan nedenler ve sürdürülebilir / enerji verimliliğine yönelik uygulamalardan kısaca bahsedebilir misiniz?
AND Pastel projesinde pek çok noktada sürdürülebilirlik adına önlemler alınmıştır. Öncelikle güneş konumuna göre bakıldığında, yüksek kulelerin kuzeyde yer aldığı, güneyde alçak bloklardaki avluların tümüyle güneş ışığı aldığı, bina formlarının buna göre adapte edildiği görülecektir. Kolay bir karar gibi görülse de, her yönden kentsel girdinin olduğu şehir içi arazilerde bu ideal koşullara ulaşmak, binaları iklimsel koşullara göre yerleştirmek hiç de kolay bir durum değil.
Bir alt seviyede tüm dairelerin ve çekirdek yerleşimlerinin gün ışığına göre planlandığı, sadece kuzeye bakan dairelerin olmadığı, dairelerin büyük bir çoğunluğunun en az iki yöne baktığı fark edilebilir. Özellikle alçak bloklarda iki ters cepheye bakan daire sayısı çoğunluktadır. Bir alt seviyede, binaların cephe derinlikleri, açıklıkları ve genel karakterleri belirlenirken yine gün ışığı ana faktörlerden birisi olmuştur. Bina izolasyon değerleri ve teknik cihazlardaki verimlilikler ortalama değerlerin çok üzerindedir.
Öte yandan projedeki otoparklar tek bir meydanın altı ve bina altlarında konsantre edilerek avlu alanlarındaki doğal toprak korunmuştur. Bu karar, İstanbul’da arazilerin tamamen kazılıp otopark yapıldığı bir dönemde radikal görülmelidir. Arazinin yarısından fazlası doğal toprak olarak korunmuş, kökü toprağa ulaşan fidanlar ekilmiştir. Peyzaj alanlarında büyük göletler, anlamsız yer kaplayan süs ve dekorasyon elemanlarından ziyade, fonksiyonel ve kullanışlı alanlar planlanmış, bunlar uygun bitki örtüsü ile kaplanmış, su tüketimi minimize edilmiştir.
‘’Kampüs’’ olarak LEED GOLD sürecine dahil olan AND Pastel, konutlarda LEED GOLD sertifikasını almıştır. Sosyal alanlarda ise LEED Platinum sürecindedir.