Mimari ve Tasarımda En İyi 5 Robot Yapımı Proje
Günümüzde robotik uygulamalar mimari, inşaat ve araştırma alanlarında daha sık kullanılmaktadır. Mimarideki paradigma kaymasıyla beraber dijitalleşme ve hesaplamalı mantık da mimarlık alanına entegre hale geldi. Daha fazla dijital uygulama aracı olarak robotlar bize birçok fırsat sunuyor. Robotlar, alanlarımızı birlikte işgal eden ve tekrarlayan işler yaparak yüksek kaliteli ürünler üreten fiziksel, verimli ve çok hassas makinelerdir.
Şu anda bu robotlarla tamamen yeni bina sistemleri ve süreçleri oluşturabiliyoruz. Bu araçları daha yaratıcı şekillerde kullanarak, yeni tasarım, yapım ve mimarlar olarak uygulamalarımıza yaklaşım yöntemleri elde edilebilir. Robot kullanımındaki ana nokta, mimarların ve tasarımcıların bu teknolojiden yararlanma süreçlerini gerçek mimarlık dünyasına getirme biçimleridir. Mimaride robotik yaklaşımların çeşitli yolları olduğu için, robotların kullanılabileceği en önemli mimari alanların bir listesini derledik.
1-Bina İnşaatı
Nitelikli işgücü kıtlığı, proje sayısındaki artış ve çevresel etkinin sınırlandırılması ihtiyacı nedeniyle, verimliliği artırmak, maliyetleri düşürmek ve atıkları azaltmak için otomasyon ve robotik uygulamalar bina inşaatına entegre edilmiştir.
Landesgartenschau Sergi Salonu
Büyük ölçekli, kalıcı bir yapıda endüstriyel robotik uygulamalar ilk kez, Achim Menges'in yönettiği Stuttgart Üniversitesi'ndeki ICD'deki bir sergi salonu olan Landesgartenschau'da kullanıldı. Proje, Müllerblaustein Holzbau GmbH, Hesaplamalı Tasarım Enstitüsü (ICD), Bina Yapıları ve Yapısal Tasarım Enstitüsü (ITKE) ve Mühendislik Jeodezi Enstitüsü (IIGS) arasında bir iş birliğiydi. Landesgartenschau, her bir plaka tipini bir ajan olarak ele alan ve üretilebilirlik ile robotik erişilebilirlik arasında iyi bir orta yol oluşturmaya çalışan, hesaplamalı ajan tabanlı bir çerçeveden yararlanır. Proje, hafif ahşap konstrüksiyon, hesaplamalı tasarım ve robotik imalatta çağdaş atılımların mimari bir prototipidir.
Robot Bilim Müzesi
Melike Altınışık tarafından tasarlanan Robot Bilim Müzesi, sadece robotları sergilemekle kalmayacak, aynı zamanda robotlar müzenin tasarımından yapımına kadar tüm aşamalarını kontrol edecek. Tüm bina robotik uygulamalar ve drone'larla inşa edilecek. Binanın metal cephesinin kavisli, dairesel yapısı, levhayı kemerler halinde şekillendirmek ve binaya kıvrımlı formunu vermek için robotik olarak inşa edilmiş ve yeniden kullanılmış, genişletilmiş Polistiren (EPS) kalıbı içermektedir. Robotlar yapının bileşenlerini kalıplayacak, kaynaklayacak, birleştirecek ve parlatacak. Bu şekilde robotlar, müzenin somut manzarasını 3 boyutlu olarak basacaklar. Ayrıca, şantiyelerin haritasını çıkarmak, incelemek ve inşaat ekipmanlarını çalıştırmak için insansız hava araçları kullanılacak.
2- Mimari Yapılar
Doğrusal, standart ve standart dışı, düzenli, düzensiz ve karmaşık tipolojilerden oluşan mimari yapılar, robotik fabrikasyon için tasarımda çok umut vaat eden konular arasındadır.
Tongji Üniversite Köprüsü
Tongji üniversite köprüsü, iki büyük ölçekli metal 3D baskı ve filament sarma yöntemini birleştirerek inşa edilmiş, robot yapımı hibrit, sağlam bir köprüdür. Tongji Üniversitesi'ndeki 2019 yaz atölyesinde inşa edilen köprü, 3D baskılı bir metal çerçeve üzerine sarılmış ince karbon fiberlerden yapılmıştır. Köprünün iskelet çelik temeli 3D baskı ile inşa edilirken, ağ benzeri merdivenler ve korkuluklar karbon ve cam elyafların bükülmesiyle yapıldı. Bu hibrit süreçler herhangi bir kalıp gerektirmediğinden, bu yaklaşımlar, çıkarmalı imalat veya dökme döküm gibi geleneksel inşaat yöntemlerine kıyasla para, malzeme ve enerji tasarrufu sağlar.
Beton Stereoform Levha
Beton Stereoform levhası, SOM robotik üretim yöntemleri kullanılarak inşa edilmiştir. Proje, inşaat süreçlerinde önemli değişiklikler gerektirmeden betonun karbon ayak izini azaltmayı amaçlıyor. Yapının kıvrımlı formunu oluşturmak için levhayı kemerler halinde şekillendirmek adına robotik olarak üretilmiş ve yeniden kullanılabilir Genişletilmiş Polistiren (EPS) kalıbı kullanılmıştır. Bu sayede yapının kıvrımlı formunu oluşturmak için tüketilen malzeme ve üretilen atık miktarı azaltılır. Karbon ayak izini en aza indiren çevre dostu bir yöntem olan bu yaklaşım, geleneksel tekniklere göre %20 daha az beton kullanır ve %20 daha düşük maliyetlidir.
3-Pavyonlar
Robotik üretim, dijital dünyanın sonsuz olasılıkları ile maddi dünya arasında doğrudan bir bağlantı oluşturmak için birçok olanak sunabilir. Esnek, çok işlevli açık alan yapıları olarak pavyonlar, robotik mimariden yararlanmak için büyük bir potansiyel sunar.
Deniz Kestanesi Kabuklarına Dayalı Köşk
Bu araştırma pavyonu, Stuttgart Üniversitesi Hesaplamalı Tasarım Enstitüsü (ICD) ve Bina Yapıları ve Yapısal Tasarım Enstitüsü (ITKE) tarafından tamamlanan, parçalı ahşap kabuklar için robotik tekstil üretim tekniklerini sergiliyor. Bu parçalı kabuk, içi boş, kalıplanmış kayın kontrplak bileşenlerinden oluşan ahşap parçalar oluşturmak ve bunları lamine etmek, aynı zamanda bir arada tutmak için büyük ölçekte endüstriyel dikiş kullanan türünün ilk örneğidir. Tüm bu işlemler robotlar tarafından yapılmıştır. Proje, morfolojik ilhamını, her ikisi de deniz yatağı omurgasızları olan deniz kestanesi ve kum dolarının yapısından alıyor ve yüzen bir arı kovanına benzeyen bir yapı inşa ediyor.
ICD/ITKE Araştırma Köşkü
2015 yılında inşa edilen ICD/ITKE Araştırma Pavyonu, bir su örümceğinin su altı yuvası yapımından ilham alan devrim niteliğinde bir bina yaklaşımının mimari olanaklarını göstermektedir. Yenilikçi robotik üretim teknikleri sayesinde, başlangıçta esnek olan bir pnömatik kalıp, içeriden karbon fiberlerle güçlendirilerek kademeli olarak güçlendirilir. Bu fiber takviyeli yapı için tasarım yaklaşımı, biyolojik inşaat süreçleri araştırmasına dayanmaktadır. Ortaya çıkan hafif fiber kompozit kabuk, aynı zamanda malzeme açısından oldukça verimli ve işlevsel olarak entegre bir yapı olurken, farklı mimari özelliklere sahip bir pavyon oluşturur.
4- Uzay Tabanlı Yapılar
İnsanların Ay ve Mars'ı kolonileştirme arzusuyla birlikte, bu gezegende gerçek binalar ve yapılar inşa etme ihtiyacı giderek artıyor. Ancak bu kadar ağır koşullarda robotik mimariden yararlanmak çok daha mantıklı. Robotlar, ilk operasyonel yeteneklere sahip bir ay kolonisinin hızlı inşasına yardımcı olmak için tasarım fikirleriyle birleştirilecek araçlarımızdır.
Olympus Projesi
Bjarke Ingels Grubu tarafından tasarlanan Olympus, uzak bir evrende insanlık için tasavvur edilen bir evdir. Proje, Ay'ın gelecekteki keşiflerini desteklemek için uzay temelli bir yapı sistemidir. İKON, yenilikçi inşaat teknolojisi firması, Ara, Uzay Keşfi mimarisi ve BIG. Proje, ay yüzeyinde bulunan elementleri kullanarak ayda yaşamak için 3D baskılı bir altyapı kurmayı amaçlıyor.
Gerçekten de Olympus, metal veya şişirilebilir barınakların sunabileceğinden daha üstün termal, radyasyon ve mikro meteorit koruması sağlayan sağlam yapılarla dünya dışı mimariye ilk insan girişi olacak sürdürülebilir bir ay konutudur. Proje, insanları bir uzay medeniyeti yapmak için iniş pistlerinden habitatlara kadar gerekli tüm bileşenleri araştırıyor.
5- Robot Yapımı Ürünler
Robotlar, hızlı ve hassas görevleri yerine getirmek üzere tasarlandığından, insan yaratıcılığıyla birleştiğinde, kısıtlamaların ortadan kaldırıldığı istisnai olasılıklara yol açabilirler.
Robotla Öğütülmüş Mermer Vazolar
Dijital, esnek ve hassas oymacılar olarak hizmet veren robotlar, olağanüstü nesneler yaratabilir ve taş gibi kolayca algılanabilen katı nesneleri akışkan, organik ve hafif nesnelere dönüştürmek için teknolojiyi kullanabilir. Layth Mehdi tarafından tasarlanan resimli koleksiyon, robotik uygulamalarla frezelenen ve algoritmalar kullanılarak geliştirilen bir dizi mermer vazo ve kavisli masadan oluşuyor. Eserler dalgalı yüzeylere ve 7 eksenli robotlar kullanılarak kesilen akıcı şekillere sahiptir. Akan şekiller, tasarım aşamasında dijital modelleme ve komut dosyası yazılımının bir karışımının üst üste bindirilmesiyle oluşturuldu.