MVRDV'nin Rotterdam Çatı Yürüyüşü Halka Açıldı
Tesis, Bijenkorf mağazasının çatısından Dünya Ticaret Merkezi kaidesinin tepesine kadar şehrin çeşitli çatılarına yayılan 30 metre yüksekliğindeki bir hava köprüsü ile ziyaretçilere şehre yeni bir bakış açısı sunuyor. Proje, kamusal alanın kıt olduğu yoğun bir şehirde çatıların nasıl ek bir kamu altyapısı katmanı sağlayabileceğini göstermeyi amaçlıyor. Rotterdam Rooftop Walk, 26 Mayıs- 24 Haziran tarihleri arasında 10:00- 20:00 saatleri arasında açıktır.
Rooftop Walk
2021'in sonlarına doğru MVRDV, turistleri ve şehir sakinlerini Rotterdam'daki birkaç çatı katında yürüyüşe çıkaran geçici müdahale için tasarımını açıkladı ve kamusal alanı genişletmek için kullanılmayan bir potansiyeli vurguladı. Rotterdam Rooftop Walk, merdivenlerin ziyaretçileri bir dizi çatı terasına çıkardığı Koopgoot alışveriş caddesinden başlar. Bu çatılarda, STK'lar ve özel şirketler yeşillendirme, enerji üretimi ve su depolama ile ilgili yeniliklerini ve projelerini sergiler. Patika aynı zamanda 1957'de Marcel Breuer tarafından tasarlanan De Bijenkorf Alışveriş Merkezi Kompleksi'nin üstündeki açık teraslara da erişim sağlıyor ve merdivenlerden ziyaretçileri zemin seviyesine geri götürüyor.
Kapsamlı programlama, şehri "daha yaşanabilir, biyolojik çeşitliliğe sahip, sürdürülebilir ve sağlıklı" kılan "ikinci bir katman" olabilecek çatıların potansiyeli konusunda ziyaretçilerin farkındalığını artırmayı amaçlıyor. Çatı programlarının uygulanması, iklim değişikliği, konut krizi ve yenilenebilir enerjiye geçiş gibi önemli çevresel ve sosyal konulara ışık tutmaya yardımcı olabilir. Rooftop Walk, özellikle Rotterdam gibi 18,5 km2 düz çatının kullanılmadığı bir şehirde bu sorunlara dikkat çekiyor.
Kullanılmamış bir mekânsal kaynağı vurgulayan MVRDV, Rotterdam'ın boş düz çatılarından yararlanmak için 130 yenilikçi fikirden oluşan bir katalog üreterek şehrin gelişiminde potansiyel yeni bir aşamayı sergiliyor. Rotterdam Şehri tarafından görevlendirilen ve Rotterdam Çatı Günleri ile birlikte geliştirilen Çatı Kataloğu, çatıların yeniden programlanmasının arazi kıtlığı ve iklim değişikliği gibi sorunlara nasıl yardımcı olabileceğini gösterirken, aynı zamanda inşaat seçenekleri ve uygun alanlar açısından bu alanları yeniden kullanmanın pratik yönünü ele alıyor.
Bu ayın başlarında, MVRDV ve Fugger Vakfı, dünyanın en eski konut kompleksi olan Fuggerei sosyal konut projesinin 500. yıldönümünü bir tören pavyonu ve “Geleceğin Fuggerei”si için üç öneri ile kutladı. Kutlama, sosyal konut ve mevcut küresel zorluklar hakkında 5 haftalık disiplinler arası tartışmalar ve etkinlikler programını içeriyor. Bu vesileyle, MVRDV, “Geleceğin Fuggerei” üzerine bir MVRDV çalışmasını sergileyen, yeni bir Fuggerei kodu ve dünya çapında yeni Fuggerei kompleksleri için üç öneri sunan 'NEXT500' pavyonunu tasarladı.