Nidakule Ataşehir’de Çevre Dostu Uygulamalar
Altensis firması olarak Tahincioğlu Gayrimenkul’un İstanbul Finans Merkezi’nde hayata geçirdiği Nidakule Ataşehir projesinin LEED Yeşil bina değerlendirme süreçlerini yönettik. Bu kapsamda gerekli olan yeşil bina mühendislik ve danışmanlık hizmetleri tarafımızca sağlandı. Tasarım, inşaat ve işletme aşamalarında ilgili projenin paydaşları ile birlikte, sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında binada hayata geçirilen çevre dostu uygulamalar şunlardır:
• Bina arazisinde, inşaat esnasında ve sonrasında doğal yaşamın korunması kapsamında, bitkilendirme % 30’un üzerinde tutulmuş, su tüketiminin ve kimyasal gübre kullanımının en aza indirecek yerel ve adapte olmuş bitkiler seçilmiştir. Projede sert zemin oranı düşük tutularak, mümkün olduğunca geçirgen yüzeyler oluşturulmuş, yağmur suları toplanarak tekrardan kullanıma kazandırılmıştır.
• Otopark katlarında elektrikli araç şarj istasyonları, bina çalışanları ve ziyaretçilerin bisiklet kullanımını teşvik etmek için bisiklet park alanları düzenlenmiştir.
• Yoğuşma suyunun toplanarak, rezervuar ve bahçe sulamada tekrardan değerlendirilmiş, ayrıca bina kapsamında kullanılacak su armatürleri ve vitrifiyelerde su tasarruflu olma özelliği kullanılarak, binanın su tüketiminin EPA standardına oranla en az % 40 daha verimli olması hedeflenmiştir.
• Gerek montaj gerek kullanım esnasında binadaki enerji harcayan tüm sistemler, LEED tarafından belirtilen commissioining prosedürlerine uygun olarak denetlenmektedir.
• Tesis kapsamında kullanılan aydınlatma ve mekanik sistemlerde enerji verimliliği ön planda tutulmuş, Amerikan enerji verimliliği standardına (ASHRAE 90.1) uygun olarak tasarlanmış sistemlerin enerji sarfiyatları, yapılacak bilgisayarlı enerji modellemesi sonucunda değerlendirilmiştir.
• PV sistemi ile binanın Amerikan Enerji verimlilik standardı olan ASHRAE 90.1 standardından en az % 22 daha verimli olması hedeflenmiştir. Bu sayede tesisin operasyonu esnasında enerji tüketimi en aza indirilmiştir.
• Binada her türlü sistemin enerji sarfiyatları enerji analizörleri ve bina otomasyon sistemi vasıtasıyla gözlemlenmekte ve bu sayede enerji verimliliği hedeflerinin ne ölçüde yakalandığı anında analiz edilebilmektedir.
•Proje kapsamında soğutma sistemlerinde çevre dostu soğutucu akışkanlar tercih edilmiştir.
• İnşaat esnasında oluşan atıkların geri dönüşümü ile ilgili kapsamlı bir Atık yönetim planı hazırlanmış, ayrıca bina kullanımında oluşacak geri dönüştürülebilir atıkların toplanması için yeterli alanlar ayrılmıştır.
• Projede kullanılacak inşaat malzemelerinin çoğunlukla yerel olması ve en az 20 % oranında geri dönüştürülmüş içeriğe sahip olmasına dikkat edilmiştir. Binada inşaat esnasında iç mekanlarda kullanılan yapı kimyasalları, (boya, astar, macun v.s.) içeriğindeki VOC ( uçucu organik zararlı bileşik) oranların en az olanlarından tercih edilmiştir.
• Bina kullanıcılarının iç yaşam konforu ön planda bulundurularak bina içerisine verilen taze hava oranları Amerikan ASHRAE 62.1 standardının en az % 30 üzerinde tutulmuştur. Ayrıca iç mekân termal konfor tasarımı ASHRAE 55 standardına uygun olarak yapılmış, ısıtma ve aydınlatma sistemlerinde bireysel kontrole önem verilerek hem enerji tasarrufu hem de iç yaşam kalitesi arttırılmıştır.
• Bina tasarımında gün ışığından en üst düzeyde faydalanılması hedeflenerek hem aydınlatmaya harcanan enerjinin azaltılması, hem de gün ışığının iç mekânlarda çalışanların üzerindeki olumlu etkilerinin kullanılması sağlanmıştır.