Sameep Padora & Associates Organik Sanat Merkezi Kuruyor

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Mumbai merkezli Sameep Padora & Associates (sP+a), Hindistan'ın güneyindeki Karnataka eyaletinin bir köyü olan Toranagallu'daki Hampi Art Labs'ı tamamladı. Bu sanatçı rezidans ve sergi alanı, Karnataka'daki Hampi UNESCO Dünya Mirası Alanı ve çevresindeki manzaradan ilham alıyor. Sanat, miras ve doğanın bir araya geldiği Hampi Art Labs, akıcı ve organik formunu bölgedeki Tungabhadra Nehri'nden alıyor.

Sanat Merkezi

Hampi Art Labs'ın bulunduğu alan tamamen çorak, bitki örtüsü ya da belirgin bir özelliği olmayan bir alan. Sameep Padora, "Hampi'nin inanılmaz kalıntılarının yakınında olduğumuz göz önüne alındığında, bunun başlamak için harika bir nokta olabileceğini düşündük. Dahası, Tungabhadra Nehri, kayaları ve nehir manzarası proje için bir referans haline geldi - kelimenin tam anlamıyla nehri bir metafor olarak kullanarak insanların sitemizden akıp gittiği fikrini hayal etmeye başladık."dedi.  sP+a bu nedenle projenin mimarisini bir nehir manzarası gibi tasarladı.

Sanat Merkezi

Hampi Art Labs, JSW Vakfı (Hintli çok uluslu bir holding olan JSW Group'un sosyal kalkınma kolu) tarafından yaptırılmış. Projenin çelik ve çimentosu yakındaki JSW Vijayangar Works'ten temin edilmiş. Beton kabuğunu kaplayan pişmiş toprak renkli sıva, çeşitli binaları peyzaj içinde temel alıyor. Galerinin iç kısmında, beyaz kıvrımlı duvarlar ve beton zemin, sanat eserleri için çağdaş bir fon oluşturuyor; avlular bu alanlara doğal ışık getiriyor. Diğer malzemeler arasında yöresel taşlar ve kil yer alıyor.

Sanat Merkezi

Hampi Art Labs, geniş bir sanat galerisi, stüdyolar/atölyeler (seramik, baskı ve 3D baskı dahil) ve alanın güney ucunda bir kafeden oluşuyor; kuzey ucunda ise temiz ve geniş odaların mini mutfaklar içerdiği bir sanatçı rezidansı bulunuyor. Arada peyzajlı tepecikler ve patikalar yer alıyor. sP+a, "Alan ve çevresindeki ortam, ziyaretçiler ve sanatçılar için bir ilham kaynağı olmaya çalışıyor." dedi. Program girişimleri, uluslararası ziyaretçilerin yanı sıra yerel toplum ve okulların da ilgisini çekmeye çalışacak. Binalar erişilebilir yeşil çatılarla tasarlandı; peyzaj tasarımı hem zemin seviyesinde hem de basamaklı (pirinç tarzı) teraslarda çakıllı yollar ve yöresel bitkiler içeriyor.

Sanat Merkezi

Proje alanı: 8,68 dönüm / 35.136 m² (3,5 hektar / 378.201 fit kare)


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)