Şehirler İklim Değişikliğiyle Nasıl Mücadele Ediyor?
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Kurulduğu 1970 yılından bu yana her sene kutlanan Dünya Günü, iklim değişikliğinin gittikçe artan tehdit edici etkilerinin yanı sıra çevremizin niteliğini iyileştirebilecek etkili tedbirleri ve adaptasyon çabalarını da öne çıkarmayı hedeflemektedir. Bu yılki etkinlik Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) Mart ayında insan kaynaklı küresel ısınmanın neden olduğu değişikliklerin boyutu ve bunun insanlar ve ekosistemler üzerindeki etkisi hakkında yeni bir uyarıda bulunan raporunun akabinde gerçekleştiriliyor. Aynı rapor uyum tedbirlerinin dayanıklılık oluşturabileceğini, ancak net sıfır geleceği güvence altına almak için sistem genelinde acil dönüşümlere gereksinim olduğunu ortaya koyarak bazı umut verici olasılıklar da ortaya koymaktadır. Bu bulgulara karşılık olarak 2023 Dünya Günü hükümetleri, kurumları, işletmeleri ve sivil toplumu değişimi hızlandırmaya davet etmek üzere "Gezegenimize Yatırım Yapmak" temasına yoğunlaşmıştır. Yasalar, sivil katılım ve yenilikçi sistemler sayesinde dayanıklılık ve daha sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeye ilişkin bu amaçlarla örtüşen şehir genelindeki çeşitli girişimleri keşfetmek için okumaya devam edin.
Venedik Şehri Yükselen Deniz Seviyesinden Korumak İçin MOSE Sistemini Tamamlıyor
Venedik tarihi şehri deniz seviyesinin yükselmesi tehlikesinden korumak için oluşturulan bariyer sistemi MOSE'yi 50 yıllık bir sürecin sonunda tamamladı. MOSE'nin 5 milyar Euro'ya mal olan duvarları, İtalya'nın iklim değişikliğiyle mücadeledeki teknik becerisini ortaya koyuyor ancak uzun uygulama süresi, dayanmak için inşa edildikleri projeksiyonların aşılmaya başlaması nedeniyle devam eden tehdide de odaklanıyor. Bariyerler artık tümüyle fonksiyonel olduğuna göre uzmanlar bir sonraki sorunun Venedik lagünü ile Adriyatik Denizi arasındaki doğal su değişimini sürdürmek için bariyerleri aşağıda tutacak yöntemler bulmak olacağı konusunda uyarıyorlar.
Fransa Bütün Büyük Otoparkların Güneş Panelleriyle Kaplanmasını Gerektiren Yasayı Onayladı
Fransa bütün büyük otoparkların güneş panelleriyle kaplanmasını öngören yeni bir yasayı onaylarken, Fransız hükümeti bu tedbirin muhtemelen 11 gigawatt'a kadar enerji üretebileceğini tahmin ediyor. Kasım 2022'de Senato tarafından kabul edilen yasa en az 80 araçlık alana sahip var olan ve yeni yapılacak otoparklar için uygulanacak. Adaptasyon için 80 ila 400 araçlık otopark sahiplerine 5 yıl, daha büyük işletmecilere ise 3 yıl süre veriliyor. Politikacılar ayrıca otoyollar ve demiryolları kenarındaki boş arazilere güneş enerjisi çiftlikleri inşa etmek üzere bu önlemin genişletilmesi ihtimalini de inceliyor.
İklim değişikliğiyle mücadele çabalarını sürdüren Avrupa Komisyonu, Fransa'nın trenle 2,5 saatten az sürecek yolculuklar için kısa mesafeli iç hat uçuşlarını yasaklama girişimini de kabul etti. RPRA'ya göre yasa ilk olarak ülkelerinin karbon emisyonlarını azaltmanın yöntemlerini bulmaya yoğunlaşan bir yurttaşlar meclisi olan France's Citizens' Convention on Climate tarafından önerildi.
ABD'nin Los Angeles Şehri Yeni Yapıların Tamamen Elektrik Enerjisi Kullanacak Biçimde İnşa Edilmesini Şart Koşuyor
Amerika Birleşik Devletleri'nin Los Angeles kenti, kent sınırları içindeki yeni yapıların tümüyle elektrik enerjisi kullanacak biçimde tasarlanmasını ve dolayısıyla yerel gaz altyapısının genişletilmesinin kısıtlanmasını öngören bir politika benimsedi. Toplum odaklı bu girişim Los Angeles'ı yeni inşaatlarda fosil yakıtlardan tamamen vazgeçilmesini şart koşan Kaliforniya'nın en büyük, ülkenin ise ikinci büyük kenti haline getirdi. NRDC'ye göre bu tedbirin işçiler, kiracılar ve düşük gelirli sakinler üzerindeki etkisine ilişkin toplum odaklı araştırma, yapı karbonsuzlaştırma politikası sürecinin resmi olarak başlatılmasını sağlamak üzere bir dizi enerji adaleti önceliği belirlemiştir. Diğer büyük Amerikan ve Avrupa kentleriyle birlikte yaklaşık 70 Kaliforniya şehri, yeni inşaatlarda ve önemli yenileme projelerinde fosil yakıt kullanımını ortadan kaldırmak üzere benzer yapı yönetmeliklerini yürürlüğe koymuştur.
Grenoble Fransa 2022 Avrupa Yeşil Başkenti, İklim Azaltma Girişimlerine Öncülük Ediyor
Avrupa Birliği 2022 senesinde Fransa'nın Grenoble kentini AB Yeşil Başkenti ilan etti. Kent 2026 yılına kadar azot oksit emisyonlarını 2017 seviyelerine oranla %75 oranında azaltmayı ve düşük emisyonlu bir bölge oluşturmayı amaçlayan, bir iklim planını uygulamaya koyan ilk Fransız yerel yönetimidir. Kent ayrıca sakinlerini daha fazla objeyi tamir etmeye ve yeniden kullanmaya desteklemek için bir atık mücadelesi çerçevesi ve yerel yeniden kullanım çözümleri haritası oluşturmuştur. Kent yetkilileri ayrıca kent genelinde araç paylaşım ağı, bisiklet otoyolları ve bisiklet emniyeti eğitimi için bir belediye okulu gibi esnek hareketlilik sistemlerini de uygulamaya koyuyor. Gayretler katılımcı iklim çözümlerine yoğunlaşmakta, vatandaşları sürece katmakta ve Grenoble'u önde gelen bir araştırma kentine dönüştürmektedir. Bu yıl Estonya'nın Tallin şehri, yeşil yönetim konusundaki sistemik yaklaşımı ve Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın ideallerini yansıtan birbiriyle bağlantılı stratejik amaçları dolayısıyla bu unvanı devraldı.