Stefano Boeri'nin Milano'daki Yeşil Stadyumu
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
STEFANO BOERI'DEN MİLANO'DA YENİ BİR YEŞİL STADYUM
Stefano Boeri Architetti, Uluslararası Orman Stadyumu'nu Milan takımının futbol taraftarlarının yeni evi ve San Siro bölgesini şehir için yeni dönüm noktası yapmayı önerdi. 4.5 hektarlık bir şehir parkının kalbinde yer alan proje, doğayı futbol deneyiminin merkezine taşıyacak ve tüm vatandaşlara yeni bir kentsel peyzaj getirecek.
ARUP, Fabio Novembre ve Balich Wonder Studio'yu içeren disiplinlerarası bir ekiple işbirliği içinde geliştirilen teklif, Inter ve Milan takımları tarafından yeni Milano Stadyumu için ilan edilen yarışmanın bir parçasıdır.
Sürdürülebilir mimari tasarım mevcut Meazza stadyumunun yerini alacak ve spor tesislerine ek olarak tasarlandı. Sürdürülebilir mimari proje ofisler, oteller, konferans merkezleri ve ticari alanlar gibi çeşitli kamu ve yarı kamusal hizmet ve işlevlere ev sahipliği yaparak bölgenin canlılığını arttırır ve sürekli kullanım ve eğlenceyi teşvik eder.
MİLANO İÇİN YEŞİL CİĞERLER
800 hektarın üzerinde geniş bir 'Spor ve Eğlence Bölgesi' sistemi içinde yer alan teklif, futbol ve taraftarları için bir anıt görevi görecek. Bu projenin ana zorluğu, şehir parkının ortasına yeni bir yapı inşa edilebilmesi için Patroclus tünelinin yerini değiştirmekti. Yapı, çevredeki evlerden yeterli mesafeyi koruyarak, sakinlerin ihtiyaçları ve konforu düşünülerek tasarlanmış. Projenin amacı, doğayı ön plana çıkarmak ve ziyaretçilere, ağaçlar ve yemyeşil bitki örtüsü ile çevrili oyunun tadını çıkarırken zorlayıcı bir futbol deneyimi sunmak.
Stefano Boeri-Architetti'nin ekibinin belirttiği gibi, "metropolde yeşil akciğerler ve kentsel dokuda yeşil bağlantılardan oluşan bir yer" yaratmak istediler. Bu sürdürülebilir mimari projenin amacı, emisyonları ve enerji tüketimini azaltarak şehrin iklimine katkıda bulunmak. Daha spesifik olarak, stadyum 5.700 m2 yatay yeşil çatıya, 3.300 ağaçlı 7.000 m2 yeşil cepheye ve yılda 162 ton karbondioksiti emmesi beklenen 70 farklı türden 56.300 bitkiye ev sahipliği yapacak şekilde tasarlanmış.
Ayrıca, arenayı çevreleyen geniş bir fotovoltaik alan, arenanın kendi kendine yeterli enerjiye sahip olmasını ve çevre dostu olmasını sağlar. Bu yüzden sürdürülebilir mimaride kullanılan pasif sistemler kullanılmış.
Sürdürülebilir mimari proje kamusal işlevler ve doğa ile ilgili tarihsel referansları bütünleştirerek, sporu deneyimlemenin yeni bir yolunu tanıtmayı amaçlıyor. Stadyum aynı zamanda toplum için bir sosyal merkez olarak da hizmet veriyor ve ticari alanlar, müze alanları, spor salonları, basın ve VIP alanları, barlar ve restoranlar gibi birçok çekici özelliğe sahiptir.
En üst kattaki koşu parkuru, kullanıcılara egzersiz yapabilecekleri, yürüyebilecekleri ve manzaranın tadını çıkarabilecekleri bir alan sağlıyor. Proje sürdürülebilir mimari örneklerinden biridir. Işık Kulesi, iki model için bir stadyumu güçlendirmek isteyen Milanlı takımlar için parlayan bir dönüm noktasıdır. İki ünlü takımın renkleri olan kırmızı ve mavi ışıklara sahip yapı, sahadaki takıma göre renk değiştirirken uzaktan da görülebiliyor.
Kule, her iki futbol kulübünün müzelerine ev sahipliği yapıyor ve kulenin tepesinde Milan'ın futbol büyüklerini kapsayan futbolcuların ve antrenörlerin heykelleri var. Ayrıca projede Meazza Stadyumu'nun son 100 yılının hikayelerini, efsanelerini ve anılarını anlatan halka açık kalıcı bir müze de bulunuyor.