Sürdürülebilir Deniz Biyo-Araştırma Merkezi
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Virgin Adaları'ndaki mevcut durum, bütünlüğünü korumak için çok özel hedeflere sahip. Bu koşulları analiz ederek projenin temel amacı, koşulları çevreye uyum sağlayacak şekilde dönüştüren bir biyodeniz araştırma merkezinin inşasını geliştirmeye çalışıyor.
Rafinerilerden gelen malzemelerin yeniden kullanılması, sürdürülebilir yaşam makineleri olarak hareket eden ve ada üzerinde minimum etkiye sahip verimli binalar geliştirmenin anahtarı olacak. Mercan resiflerinin korunması, ıssız resif alanlarını canlandırmaya yardımcı olmak için biyo-kayaları entegre edilecek.
Mimarlığın bir bileşeni olarak su ve enerjinin verimli kullanımı ve çevrenin maksimum kontrolünü teşvik edecek yöntemlerin kullanılması, enerji kullanmadan tasarruf etmek için önemlidir. Verimliliği artırmaya yönelik yaklaşımlardan biri geri dönüşümdür. Sulak alanların dahil edilmesi, binalardan gelen suyun çoklu yeniden kullanımı için arıtma süreçleri sağlayarak, su verimliliğini artırarak ve su israfını en aza indirerek çevreye yardımcı oluyor.
Binayı geliştirmek için kullanılan bir başka geri dönüşüm sistemi, Mart 2012'de yeni kapanan Hovensa rafinerisinden yapı malzemelerinin geri kazanılmasına odaklanıyor. Büyük boy tanklar, borular ve diğer çelik parçalar gibi çok miktarda malzeme, yapı bileşenlerinin yeniden kullanılması olasılığını açıyor.
Bu malzemelerin yapısal sistemi, Acropora mercanlarının yapısal ve morfolojik özelliklerini içeriyor. Bu teknoloji, çevreyi çevreleyen kesin koşulları elde etmeye, programları düzenlemeye, çevreyle bütünleşmeye ve bina sakinlerini mimari aracılığıyla barındıran yapısal tasarımlar geliştirmeye yardımcı oluyor.