Tabanlıoğlu Mimarlık Mies Van Der Rohe Ödülü 2017’de En İyi 40 Arasında

Türkiye’nin uluslararası mimarlık şirketi Tabanlıoğlu, Beyazıt Kütüphanesi Yenileme Projesi ile Mies Van Der Rohe Ödülü 2017’de en iyi 40 çağdaş yapı arasında gösterildi.

Mies Van Der Rohe Ödülü 2017’de ilk aşamada Avrupa’nın birçok ülkesinden nomine edilmiş 355 proje değerlendirildi. StephenBates, GonçaloByrne, Peter CacholaSchmal, Pelin Derviş, DominiqueJakob, JuuliaKauste ve MałgorzataOmilanowska’den oluşan jüri ilk aşamada en iyi 40 projeyi seçti.

Avrupa Komisyonu ve Mies van der Rohe Vakfı’nın ilan ettiği seçkinin ülke bazında dağılımı; Fransa,Portekiz, Birleşik Krallık’tan 4’er; Danimarka, İspanya, Finlandiya, Hollandave Norveç’ten 3’er;Belçika, Almanya, İrlanda ve Türkiye’den2’şerve İtalya, Litvanya Polonya, Romanya ve İsveç’ten 1’er proje şeklinde gerçekleşti. Projelerin bulundukları bölgelerdeki coğrafi dağılımlarına bakıldığında, 24'ünün şehir merkezinde, 9'unun doğal çevrede ve 7'sinin ise kentin periferinde yer aldığı görülüyor.Finalist olarak, özellikle kent, konut meselesi, miras ve bellek değerlerini gözeterek seçilen 40 proje, günümüzün çağdaş imkânları ve yönelimlerini vurguluyor.

Jüri değerlendirmesinde, çalışmaların üçte birini, çağdaş mimarinin yapılı çevre ile ilişkisinde elde ettiği başarıyı,diğer üçte birini ise çağdaş konut çözümlerini takdir ederek seçkiye layık buldu.2018 "Avrupa Kültür Mirası Yılı" tarafından vurgulanan öncelikler arasında tarihi kentsel peyzaj yönetimi yer alıyor.

Ödül töreni Mayıs’ta Barselona’da

Şubat ortasında yapılacak olan üçüncü değerlendirmede bu 40 finalist arasından seçilecek 5 proje Mayıs ayı ortasında ilan edilecek olan Mies van der Rohe Ödülü için son aşamada yarışacak.

Ödül Töreni, 26 Mayıs 2017'de Barselona'daki Mies van der Rohe Pavyonu’nda gerçekleşecek kutlamanın yanısıra sergi, konferans ve çeşitli oturumlarda finalistler, jüri üyeleri, temsilciler ve konukları bir araya gelecek. Aday gösterilmiş 355 eserin tamamını kapsayan sergi Barselona Mimarlık Fakültesinde (ETSAB) ziyaret edilebilir.

Beyazıt Kütüphanesi projesi örnek niteliğinde

Beyazıt Devlet Kütüphanesi ve Yazma Eserler Kütüphanesi’nin restorasyonu, mekânın ruhunu canlandıran, tarihi dokuya eklemlenen modern altyapısı ile işlevsel olarak yapının ve kütüphane hizmetlerinin, etkinliğinin arttırılması nedeniyle ve bunu yaparken minimal müdahaleci tavrını koruması ile örnek niteliğinde değerlendirildi.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)