Tarih ve Arkeoloji Severlere Müjde; Sanal Mimarlık Müzesi
Araştırmacı yazar Yaşar Yılmaz 3,5 yıl boyunca tek tek yerinde inceleyip, fotoğrafladığı 118 antik kentten seçkiler sunuyor. Yazarın “Türkiye’nin Antik Kentleri” adlı sergiye kaynaklık eden kitabı Türkçe ve İngilizce olarak iki ayrı dilde YEM Yayın tarafından 2014 yılında yayımlandı.
Antik kentler, kısa süreli yolculuklarla birbirine bağlanabilecek bir ulaşım düzenine ve topoğrafyaya uyarak, sekiz bölgede alfabetik olarak sıralanıyor. “Marmara” bölgesi ile başlayan kitapta, Ege bölgesi “Ege”, “İç Ege”, “Güneybatı Ege”; Akdeniz bölgesi ise “Batı Akdeniz”, “Orta Akdeniz”, “Doğu Akdeniz” olarak üçer bölüme ayrılırken, “İç Anadolu – Batı Karadeniz” ise sekizinci bölgeyi oluşturuyor.
www.mimarlikmuzesi.org ve www.archmuseum.org adreslerinde Tarih ve Arkeoloji severler için hazırlanan bu sanal antik kent turunda keyifli seyirler...
Antik çağlardan günümüze su dersleri
Bu sergi eşliğinde antik kentleri gezen ziyaretçilerin, bu topraklarda yaşamış insanların binlerce yıl önce ürettiklerini kent planlarında, yer seçiminde, kalıntılardaki mimari elemanlarda, yontularda göreceğini; her ilgili ziyaretçinin değişmiş olarak çıkacağını umduğunu belirten Yaşar Yılmaz şunları söylüyor:
“İlkçağda kentlerin, can güvenliği nedeniyle, ulaşımı güç zirvelerde kurulduğunu, ancak imparatorluklar döneminde, güvenliğin sağlanmasıyla kentlerin ovalarda geliştiğini biliyoruz. Zorunluluk nedeniyle dağların kayalık, kıraç doruklarında kurulmuş kentlerin su kaynaklarından uzak olduğu bir gerçek. Bu sarp yerlerdeki su kültürünün nasıl işlediği; kentin su gereksinimini aylarca karşılayacak çözümün ne şekilde sağlandığı; yağmur sularının damla ziyan edilmeden özel tecritli kuyularda bozulmadan saklanışı Selge, Sillyon, Aigai, Termessos ve daha pek çok kent gezilirken incelenmelidir. Günümüzde su kaynaklarının hızla tükendiğini düşünürsek, geleceğimiz için bu kentlerin bize öğreteceği çok şey olduğunu görürüz. Ephesos’ta, Perge’de, Phaselis’te hamamların ısınma teknikleri, kanalizasyonun gelişmişliği gözden kaçırılmamalıdır.”