Tarihi Fişekhane Binası Restorasyonu
İstanbul Boğazı’nın girişinde, tarihi surların Boğaz’a açıldığı Kazlıçeşme sahilinde yer alan Büyükyalı projesi; şehrin kara, deniz ve raylı sistem ulaşım akslarının kesiştiği noktada konumlanmaktadır. Büyükyalı’nın bulunduğu Kazlıçeşme plajı, 20. Yüzyıla kadar İstanbul’un deniz sınırını oluşturan tarihi surların yanında yer almıştır. 15. Yüzyılda ticaret bölgesi, 19. Yüzyılda ise Osmanlı Devleti’nin sanayileşme hamlesi ile şehrin en önemli sanayi bölgelerinden biri haline gelen bölgedeki ilk fabrikalar 1840’larda kurulmuş ve bu fabrikalarda metal ham maddeli birçok malzeme üretilmiştir.
İlerleyen yıllarda orduya devredilen Fabrika-i Hümayun kompleksinin bir parçası olan bu yapılarda, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk sahra topu ve zırhlı gemisi üretilmiştir. Her detayında bir yaşam deneyimi barındıran, taşıdığı izler ile insanları bambaşka bir dünyaya götüren bu tarihi yapılar, Osmanlı’dan günümüze kadar olan süreçte birçok değişikliğe uğramış ve sonrasında terk edilmiştir.
Büyükyalı projesi kapsamında, proje alanında bulunan, 100 yılı aşkın süredir kamunun kullanımına kapalı kalan, kaderine terk edilmiş tarihi nitelikteki binalar, dünya standartlarında bir restorasyon kalitesiyle yeniden yaşama kazandırılmıştır.
Bir hikâyesi ve geçmişi olan, toplam 111 dönümlük arazi üzerinde, tarihi yapıların restore edilerek yeniden yaşama kazandırıldığı bir atmosferde inşa edilen Büyükyalı’daki yaşam kurgusunun merkezinde yer alan Fişekhane yapısı da aslına uygun olarak restore edilen tarihi binalardan biridir.
Fişekhane yapısında, çatı pencereleri ile çatıdan ışık alma geleneğini sürdüren restorasyon yaklaşımı ile iç mekânda temiz hava ve gün ışığı sağlanmaktadır. Farklı fonksiyonlara (konut, restoran, alışveriş, ofis) sahip tarihi yapıların, kamusal sosyal hayata değer katarken, kullanıcılara ilham verici ve sağlıklı deneyimler sunması amaçlanmıştır.