Tavan Arasından Yaşam Alanına Dönüşüm

Tavan arası tabir edilen çatı katları yaratıcı tasarımlar ve şık mobilyalarla yatak odasından oturma odasına pek çok farklı yaşam alanına dönüştürülebilir. Tavan araları değerlendirilerek evlere ekstra bir oda daha kazandırabilir.

Bazı çok katlı apartman dairelerinde veya müstakil yapılarda bulunan tavan araları, çoğunlukla işlevsiz kalan ve eski eşyaların biriktirildiği tozlu depo alanları olarak kullanılmaktadır. Ancak günümüzde modern yaşam ile değişen kullanım alışkanlıkları nedeniyle evlerdeki her boş alana ihtiyaç duyulmaktadır. Geçmişten  günümüze süre gelen kötü izlenimine rağmen çatı katı yaşam alanları, teknik açıdan ele alındığında ve konumuna uygun şekilde dekore edildiğinde son derece şık ve kullanışlı birer yaşam alanı haline getirilebilir.

Tavan Arasından Yaşam Alanına Dönüşüm

Son yıllarda çatı katlarının yeniden keşfedilmesiyle, yıllarca uygun şartlar yaratılmadığı için depo ve ardiye olarak kullanılan bu atıl alanlar, değerli yaşam alanları olarak yapılara kazandırılmaktadır. Tavan arası olarak tabir edilen çatı katları yaratıcı tasarımlar ve şık mobilyalarla yatak odasından oturma odasına pek çok farklı yaşam alanına dönüştürülebilir. Tavan araları değerlendirilerek evlere ekstra bir oda daha kazandırabilir. Bunun için öncelikle evde ihtiyaç duyulan mekân belirlenmeli ve bu boş alan o belirli işleve göre şekillendirilmelidir. Dönüştürülmüş çatı katları sadece ekstra yaşam alanı kazanmak anlamına gelmez bunun yanı sıra mülke değer de katar.

ÖNCELİKLE İHTİYAÇ BELİRLENMELİ

Tavan araları herhangi bir yaşam alanına göre daha özel bir dikkat ve teknik çözümler gerektirir. İlk adım tavan arası veya çatı katında oluşturulacak yeni mekânın hangi amaçla kullanılacağına karar vermektir. Tavan eğiminden dolayı ölü alanların oluştuğu çatı katları son yıllarda yaratıcı bir tasarım yaklaşımı ile çalışma odası, yatak ve okuma odası, çocuk oyun odası, hobi ve spor odası gibi yaşam alanları kapsamında yeniden dekore edilebilmektedir. Her ne kadar çatı kısmı basık da olsa tavan araları her türlü oda için uygundur. 

Çatı arası katın diğer katlardan farkı, normal bir dairenin ortalama sabit kat yüksekliği 2.80 metre iken çatı arası kat yüksekliğinde eğimden dolayı sabit bir kat yüksekliğinden  bahsedilememesidir. Aktif kullanım alanlarının kat yüksekliğinin ortalama bir insan boyunun üzerinde olması gerekir. Ortalama bir yetişkin boyu 1.70 metre olarak kabul edilir ve çatı eğiminden kaynaklanan ölü alanlar bu boyutların altında kalır. Bu ölü alanlar hareketleri kısıtlar. Yüksekliği düşük olan ölü alanların nasıl değerlendirileceğine  karar vermek önemlidir ve çoğu zaman zor olabilir. Bu alanlar depolama amaçlı dolaplar ile değerlendirebileceği gibi duvarın tavanla birleştiği yere kadar panel yerleştirerek kapatılabilir.


TAVAN BOŞLUĞU EVİN EN ÜST KATINDA BULUNDUĞU İÇİN BURAYI KULLANIRKEN SEÇİLECEK ODA TÜRÜ HAKKINDA İYİ DÜŞÜNMEK GEREKMEKTEDİR. ÇÜNKÜ TAM DA EVİN EN ÜST BÖLÜMÜ OLDUĞU İÇİN BİR NEVİ GİZLİ BİR ALAN OLACAKTIR.


Tavan boşluğu evin en üst katında bulunduğu için burayı kullanırken seçilecek oda türü hakkında iyi düşünmek gerekmektedir. Çünkü tam da evin en üst bölümü olduğu için bir nevi gizli bir alan olacaktır. Dolayısıyla yaratıcılığı ön plana çıkartarak çok farklı işlevler kazandırılabilir. Tavan araları genellikle herhangi bir oda boyutuna göre daha büyük olur. Bu nedenle her türlü ilginç fikri hayata geçirmek mümkündür. Örneğin, spor salonu ya da home ofis haline getirmek mümkündür. Ya da bu geniş alanı oturma odası haline getirerek daha fazla konuk ağırlanabilir.

Tavan Arasından Yaşam Alanına Dönüşüm

Unutulmaması gereken ise ne fonksiyon kazanırsa kazansın çatı katlarının evin en üst bölümünde olduğu ve merdiven çıkmak zorunda kalınacağıdır. Bu da kullanım seklini belirlemekte oldukça önemli bir kriterdir. 

YALITIM EN ÖNEMLİ KONULARDAN BİRİ

Tavan arasının dönüştürülmesinde en önemli uygulamalardan biri yalıtımın en iyi şekilde sağlanmasıdır. Çatının hemen altında yer alan tavan araları evin diğer bölümlerinden çok daha hızlı bir şekilde ısınır ve soğur. İzolasyon tavanla birlikte tüm duvarları kapsamalı ve mümkünse kat boyunca devam etmelidir.

Tavan Arasından Yaşam Alanına Dönüşüm

Kışın soğuklarda tavan arasının ısınması zordur, yazın ise evin diğer bölümlerine göre çok daha fazla ısınır. Dolayısıyla tavan da dahil olmak üzere yan duvarları da kapsayan bir yalıtım tavan arasında iklim konforunu sağlamakta oldukça önemlidir. Çatı aralarında evin herhangi bir mekânına kıyasla ısı yalıtımı daha fazla önem kazanır. Aynı ısı yalıtımı gibi su yalıtımı da önemle üzerinde durulması gereken teknik bir konudur. Doğru uygulanmış bir su yalıtımı sayesinde çatıya binen yağmur yükü dolayısıyla mekânın su almasının önüne geçilebilir. Su yalıtımı için çatıda alınacak önlemler çatı örtüsü kaplanmadan önce alınmalıdır. Bina inşa halindeyken çatıda su yalıtımı yapılmadıysa tavan nemlenecek ve odaya su geçişi olacaktır. Bu durum odanın rutubetlenmesine ve dolayısıyla sağlıksız bir iç mekân hava kalitesine sebep olacaktır.

Tavan araları hem mevcut ihtiyaçlar hem de gelecekteki gereksinimler hesaba katılarak planlanmalıdır. Boyutları ve bütçesiyle birlikte değerlendirilerek olasılıklar arasında en uygun olan seçenek hayal gücü ve yaratıcı tasarım anlayışıyla çalışılmalıdır.


ÇATI ARALARINDA EVİN HERHANGİ BİR MEKÂNINA KIYASLA ISI YALITIMI DAHA FAZLA ÖNEM KAZANIR. AYNI ISI YALITIMI GİBİ SU YALITIMI DA ÖNEMLE ÜZERİNDE DURULMASI GEREKEN TEKNİK BİR KONUDUR. 


ÇATI KATI YAŞAM ALANLARINDA AYDINLATMA

Tavan Arasından Yaşam Alanına Dönüşüm

Çatı katları konumları itibariyle düşük yüksekliğe sahiptir ve genellikle karanlık olma potansiyeli taşır. Bu mekânlarda normalden daha fazla gün ışığına ihtiyaç duyulur. Dolayısıyla bir çatı katının yaşam alanına dönüştürülmesinde aydınlatma konusu büyük önem taşır. Gün ışığının insanların ruhsal ve fiziksel sağlıkları açısından önemi  tartışmasız bir gerçektir. Tavan aralarında mümkün olduğunca doğal ışıktan yararlanmak aynı zamanda kişisel bir ihtiyaçtır. Doğru ışıklandırma ve nötr renkler küçük tavan arası odalarının olduğundan daha büyük algılanmasını sağlayacaktır.

Pencereler çatı katı aydınlatmasında önemli bir rol oynar ve doğal ışık sağlanmasının yanı sıra havalandırma konusunda da fayda sağlarlar. İyi havalandırılan bir çatı katı evin diğer odaları kadar konforlu bir iç ortam iklimine sahip olacaktır.

VELUX ÇATI PENCERELERİ

VELUX Çatı Pencereleri,

VELUX Çatı Pencereleri, %28 eğim ve üzeri eğimdeki yüzeylerde (15°-90°) kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Ürünler tüm kaplama malzemeleriyle uygun birleşim detaylarına sahiptir. Çatıdan gün ışığı ve doğal havalandırma fikrinin hemen ardından gelen “ürün su alır mı?” endişesini, tecrübesi ve sürekli eğitilen montaj usta ağı ile ortadan kaldıran VELUX, farklı proje ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına farklı model seçenekleri sunmaktadır.

Tavan arasını işlevsel amaçlı dönüştürmek için zemin renkleri, aydınlatma sistemleri, havalandırma detayları, mobilya düzeni ve alan kontrolü gibi detaylar titizlikle gözden geçirilmelidir. Çatı arası katında mümkün olduğunca minimum ölçülerde mobilya tercih edilmesi tavsiye edilir. Dolayısıyla geçiş sirkülasyonu genişler ve rahatlar.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)