Tokyo’da Dijital Sanat Müzesi Açıldı
Sanat kolektifi teamLab Borderless ve Tokyo’nun kentsel gelişimle ilgilenen ünlü firmalarından MORI Building iş birliğinden doğan müze projesi, sanatı vurgulamak için dijital teknolojileri kullanıyor.
Tokyo’nun Odaiba adasında MORI Building Digital Art Museum adındaki büyük projenin açılışı yapıldı. 10.000 m²'lik labirent taban planına sahip alanda geçici sergiler olacak. Bu proje, geçmiş yıllarda İstanbul’daki Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu dahil Avustralya, Amerika, Asya gibi pek çok yerde sergi yapmış olan teamLab ekibinin Tokyo’da gerçekleştireceği ilk geçici sergi olma özelliğini taşıyor. “Borderless” sözcüğü müzenin “sanatlar arasındaki”, “sanat ve ziyaretçiler arasındaki” ve “bir kişi ile diğeri arasındaki” sınırları yıkmak amacını ifade ediyor. Mori Building ve teamLab Borderless, bu müzenin yeni değerler ve yenilikçi sosyal sistemler yaratması için insanlara ilham olmasını ümit ediyor.
Müze içerisinde farklı temalarda sergiler yer alıyor. Örneğin, mekanın sınırlarını aşmayı ve devamlılığını sağlamayı amaçladıkları bir beden-mekan olarak Borderless World sergisi yer alıyor. Bu sergide ayrıca zamanın algılanmasını da çağrıştırmak amaçlanıyor.
Beynin duygu ve hafızayla ilgilenen hipokampüs isimli kısmının büyümesi senaryosundan yola çıkılarak tasarlanmış teamLab Athletic Forest sergisi de başka bir tema olarak karşımıza çıkıyor. Bu sergi, hipokampüs aracılığıyla insanların mekanı algılama yetilerinin artırılması yönünde fiziksel bir mekan olarak projedeki yerini alıyor.
Ayrıca çocukların aksiyonlarını ve dünyalarını birlikte ürettikleri interaktif bir mekan olarak Future Park ve ışıklar yoluyla mekandaki bireylerin algılanmasını sağlayan Forest of Lamps de dijital sanat müzesinde sergilenenler arasında.
Mori Building sanatı şehre entegre etmek amacıyla aktif olarak çalışmalarına devam ediyor. Bu doğrultuda önemli kültürel aktivitelere de ev sahipliği yapıyor. Şirketin görüşüne göre kentler, dünyanın her yerinden yaratıcı insanları kendilerine çekecek manyetik kuvvetleri genişletmek için kültür ve sanata ihtiyaç duyuyor.
teamLab ise sanat yoluyla insanlar ve dünya arasında yeni bir ilişki keşfetmek için çalışmalar gerçekleştiriyor. Kolektifin ortak çalışmaya dayalı pratikleri; sanatı fiziksel kısıtlamalardan kurtarmayı, bu yolla teknolojiler ve yaratıcılık arasında olan sınırların belirsizleştiği çağdaş topluluklardaki engelleri aşmayı amaçlıyor.
kaynak: http://www.arkitera.com/haber/...