Tren İstasyonunun Sürdürülebilir Dönüşümü
Brüksel'deki Gare Maritime tren istasyonu Neutelings Riedijk tarafından yapılan tasarım ile büyük bir dönüşüm geçirdi. Geçmişte Avrupa'nın en büyük yük treni istasyonlarından biri olan bina, çapraz lamine ahşaptan yapılmış yeni bir alışveriş ve etkinlik merkezine dönüştürüldü.
Tamamen ahşapla kaplanarak, etkinlikler için çok amaçlı bir kamusal alan olarak yeniden tasarlanan bina, güneş enerjisi stratejileri ve yağmur suyu toplama sistemleri gibi sürdürülebilir mimari uygulamaları öne çıkıyor.
Neutelings Riedijk'in mimarlarına göre yapı, Avrupa'daki en büyük çapraz lamine ahşap projesi. Mimarlar, 45.000 metrekarelik yeni yapıyı konumlandırmak için bir dizi 12 yeni bina hacmi ekledi. Mevcut salonlar, çatılar ve yan koridorlarla birlikte yeni tasarım, sokakları ve parkları ile küçük bir şehri taklit eden bir yapı oluşturuyor.
Beton bir yapı beş kat daha ağır olacağı gerçeğinden hareketle ahşap seçilmiş olması önemli tasarım kararlarından biri olarak dikkat çekiyor. Dış cephe kaplamasında Meşe çapraz lamine ahşap kullanılması, daha kısa inşaat süresine sahip prefabrik bir inşaat yöntemi oluşturmak için mükemmel bir çözüm sundu.Sonuç olarak tasarım, sürdürülebilirliği teşvik etmek için sökülebilir bağlantılar ve modüler ahşap yapı unsurlarını içeriyor. Merkezi alan halka açık etkinlikler için ayrılmışken, her iki tarafta yeşil bir yürüyüş bulvarı bulunmakta. Bu bulvarlar 16 metre genişliğinde ve yayalara yüz ağaçla tamamlanmış geniş iç bahçenin keyfini çıkarabilecekleri bol bir alan sağlıyor.
Yapı genel olarak, dört temaya dayalı toplamda 10 bahçeyi içeriyor: ormanlık alan, çiçekler, çim ve koku. Brüksel Akdeniz iklimine sahip bir şehir olduğu için, tasarımcılar yetiştirme koşullarına uyum sağlayan bitkiler seçme konusunda kararlı davranmışlar.
Gare Maritime ayrıca, güneş panellerine ayrılmış toplam 17.000 metrekarelik çatı alanı,cam cepheleri ve güneş pilleri sayesinde tamamen enerji nötr bir yapı. Binada, devasa bahçelerin sulanması için jeotermal enerji ve yağmur suyu toplama sistemi kullanıyor.
Fotoğraf: Filip Dujardin / Sarah Blee / Tim Fisher | © Neutelings Riedijk Architect