Tuğla ve Camın Eşsiz Birleşiminden Doğan Aydınlatma...
“Mimarlık, iki tuğlayı dikkatlice yan yana getirdiğinizde başlar. ”
Mies Van der Rohe.
Eskiden bu yana topraktan yapılmış tuğla, mimarlık tarihi ile özdeşleşmiş, hatta onu tanımlamış bir malzeme olmuştur. Bugün bile, statik, yalıtım, malzeme ömrü, form, doku, renk zenginliği gibi üstün ve çoklu özellikleri ile en çok kullanılan yapı malzemelerinden biridir. Özellikle biyolojik uyumluluk ve çevresel sürdürülebilirliğin, ilgili gereksinimlerle birlikte vazgeçilemez olduğu günümüzde, kilden yapılan tuğla, doğal yaşama en yakın malzemelerden biri olarak önemini korumaktadır.
Bir diğer malzeme olan cam ise yakın zamanlardan bu yana, tasarımda boşluk ile doluluğun, ışık ile gölgenin çözümlemesine hatırı sayılır ölçüde katma değer sağlayan bir konuma gelmiştir. Cam, işlemeciliğinde gelişen teknolojilerle kalitesini hissedilir biçimde arttırmış, yapısal bir malzeme olarak cephe kaplamalarından bağlantı elemanlarına ve diğer tüm yapısal öğelere kadar mimarlık sahnesinin öncü bir oyuncusu olmuştur.
SIMES tarafından geliştirilen Brick (Tuğla) Aydınlatma projesi, işte bu iki öncü malzemenin birleşiminden doğar: tuğlanın formu ve yüksek kalitede işlenmiş cam. Bu ürünün geliştirilmesindeki ve ardındaki araştırma çabasındaki temel motivasyon, insanlıkla birlikte gelişen 5000 yıllık yapısal gelişimlere katkı sunacak yenilikçi ve provokatif bir öğe sunabilmektir. Hem tuğlanın hem de camın temel işlevi tarihten bu yana hep aynı kalmıştır. SIMES tarafından geliştirilen Brick Aydınlatma ise, tuğla formunu, ışık yayan yenilikçi ve yapısal bir boyuta getiren yepyeni bir yaklaşımdır; kuşkusuz bu yeni ürün hem bireysel değer taşımakta, hem de mimari tasarımın değerini arttıracak bir katkı sağlamaktadır.
Tasarımcısı Paolo Rizatto’nun sözleri ile: “Brick Aydınlatma projesi , tuğlanın basit geometrik formunu ışık ile birleştiğinde onu yayan, geçirgenleşen camın kütlesel halini kullanmakta, bu özellikleri elektronik ve LED teknolojisi ile birleştirerek yeni fırsatlar yaratmaktadır.”
Brick aydınlatma üstün kamuflaj özelliklerine sahiptir. Bunu sadece tuğlanın formuna ve ölçülerine sahip olmakla değil; aynı zamanda tuğla ile aynı direnç ve esneklik niteliklerini taşımakla sağlar. Brick aydınlatma, projelerdeki tuğla ile aynı taşıma, kullanma, montaj, uygulama gibi kalifikasyonlara tabiidir. Basit ve ölçülü arketip formu, duvarlarda mükemmel bir entegrasyon sağlar. Sonsuz bir tevazu ile, yüzeylerin ritmine eşlik ederken, en uygun aydınlatmayı da beraberinde sağlar. İster gömme ister çıkıntılı olarak kullanılsın, ister düz isterse dönüşlü bir duvar tasarımında olsun, iç bükey veya dış bükey, ortada veya köşelerde, dağınık veya düzenli, aralıklarla yada tek bir kat olarak, serbest veya planlanmış olarak tasarlanan her yapıda, iç mekanda ve dış mekanda tüm tuğla yüzeylerin aydınlatılması gibi gereksinimler için tasarlanmıştır.
Kompakt geometrisi sayesinde duvarcılık ustalığı ile kolayca adapte olabilen, böylece tuğla cephelerin içinde gömülebilen Brick Aydınlatma, blok cam gövdesi ile kurulum ve uzun ömürlülük alanlarında yüksek performans gösterir ve vandalizme karşı da dayanıklıdır.
Brick aydınlatma iki çeşit olarak sunulmaktadır:
1. Mimari yapıların aydınlatması için, 5 mt’lik neopren bir kablo ile elektrik bağlantısı sağlanmak üzere hazır gelir; tuğla ve/veya yapıdaki diğer malzemelerin arasında konumlanarak uygulanır.
2. Dış mekan için mobil bir aydınlatma olarak kullanılır. Ürünün taşınabilir olan bu versiyonunda 8 saate kadar ömrü olan bir lityum pil vardır ve mikro usb ile şarj edilmektedir. Bu tasarımda, ürünün yanında bulunan kontrol sayesinde ışık gücü istenirse %30 veya %70 oranında kısılabilir.