Utah'ta Çevre Odaklı Yüksek Öğretim Yapıları
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Mimarlık ve tasarım firması MHTN, yapının çevresel etkisini azaltırken yapı işlevselliğine saygı duyan sürdürülebilir odaklı çözümler uygulamasıyla tanınır. Yüksek öğrenim öğrenci yaşamını şekillendirme deneyimine sahip köklü bir marka olan MHTN, şu anda Utah'ta iki kampüste çevre dostu binalar geliştiriyor.
İlk projesi Utah Carolyn Üniversitesi ve Kem Gardner Commons. Konferans ve çalışma odaları, Utah Üniversitesi'nde ısıtma ve soğutma enerji kaynağı için yer altı kuyularını kullanan ilk binadır. Sistem ısıtmanın neredeyse tamamını ve soğutma ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayarak yıllık tahmini 70.000 $ enerji tasarrufu sağlar ve kampüsten 378 metrik ton karbon eş değerini uzaklaştırır.
Gardner Commons'ta 35 derslik, fakülte ofisleri, çalışma alanları ve araştırma alanları bulunuyor. Utah Üniversitesi'nin en büyük lisans akademik binasıdır.
MHTN Architects şu şekilde ifade ediyor: "Günlük öğrenci yaşamı için bir merkez olan Commons, Sosyal ve Davranış Bilimleri Fakültesi'ne, 15 bölüme ve araştırma enstitüsüne (Hinckley Siyasal Bilimler Enstitüsü dahil) ev sahipliği yapıyor. Öğrenci danışmanlığı için konsolide bir merkezin yanı sıra, Üniversite Karşılama Merkezi ve ana katta dört yemek mekanı ve entegre çalışma oturma alanı bulunan 150 kişilik cafe/çalışma bölgesi var."
Tesis çalışmak, rahatlamak ve birbirleriyle ve fakülte ile ilişkiler kurmak için alanlar da dahil olmak üzere öğrenci topluluğunun ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış. Çevre diğer insanlarla olduğu kadar doğayla da etkileşime ilham vermekten daha fazlasını yapar. Binanın en üst katlarındaki merkezi koridoru aydınlatmak için duvarlardan aşağı doğal ışık yönlendiriliyor ve sınıflar arasında gidip gelirken güneş ışığına maruz kalınıyor.
İkinci proje ise Utah Eyalet Üniversitesi Moab Akademik Binası. Utah Eyalet Üniversitesi'nin 2030 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşma taahhüdünü tamamlayan bina baştan sona pasif tasarım stratejilerinden yararlanıyor. Bina saha üzerindeki etkiyi en aza indirecek ve doğal ışık emilimi için stratejik olarak konumlandırıldı. Son derece etkili yalıtım ve yüksek performanslı cam sayesinde enerji açısından verimlidir. Tasarım ayrıca gölge sağlamak için geniş çatı çıkıntılarını içerir.
LEED sertifikasını elde etmek için ekip, enerji gereksinimlerini karşılamak amacıyla büyük ölçüde güneş panellerine güvendi. Bina ayrıca su koruma sistemlerini de içerir. Akademik binadaki çevreye duyarlı bir çaba, sürdürülebilir mimarinin bir örneği olma ve devam eden sürdürülebilirlik ve esneklik sınıfları için bir çalışma odağı olma şeklindeki kapsayıcı hedefe katkıda bulunur.
Tasarım firması "Bu 22.000 bilimkurgu eğitim tesisinde sınıflar, laboratuvarlar, mağazalar, yönetim,fakülte ofisleri ve öğrenci iş birliği alanları yer alacak. Programlanmış alanlarda genel eğitim programları, hemşirelik, CTE (kariyer ve teknik eğitim), çocuklar ve yetişkinler için 4H programları ve yerel topluluk etkinlikleri yer alacak. Büyük bir yüzer çatı, bina içindeki kampüs alanını ve atmosferi kutlayan bir dizi dış mekan oluşturur."