Yaşanabilir Şehirler “Bisiklet”e Yer Açıyor
· WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler tarafından bu yıl 6. kez düzenlenen Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu’nun ikinci günü, Türkiye’de çevre dostu ve yaşanabilir şehirlerin bisiklete daha fazla yer açması gerektiğinin altını çizdi.
Sempozyum kapsamında düzenlenen ve bisikletin de yaygın bir ulaşım türü olarak benimsenmesine yönelik yaklaşımların belediye temsilcileriyle tartışıldığı “Belediyeler için Bisikletli Ulaşımın Geliştirilmesine Yönelik Yol Haritası” adlı çalıştayda söz alan Hollanda Başkonsolosu Bart von Bolhuis, ortalama bir Hollandalının yılda 1.000 km pedal çevirdiğini vurguladı.
Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) Türkiye Sürdürülebilir Şehirler tarafından düzenlenen 6. Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu ikinci gününde “Belediyeler için Bisikletli Ulaşımın Geliştirilmesine Yönelik Yol Haritası” çalıştayı ile devam ediyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyumdaki özel çalıştay, Türkiye’de bisikletli ulaşıma genel bakış, bu alandaki yasal düzenlemeler ve bisikletli ulaşımın yaygınlaştırılması için verilen teşviklerin yanı sıra dünyada bisikletli ulaşım ve iyi uygulama örneklerini gündeme getirdi.
“Hollandalılar yılda ortalama 1.000 km pedal çeviriyor”
2015 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Türkiye'nin ilk bisiklet yolu yönetmeliği olan “Şehir İçi Yollarda Bisiklet Yolları, Bisiklet İstasyonları ve Bisiklet Park Yerleri Tasarımına ve Yapımına Dair Yönetmelik”, kentlerde bisikletli ulaşım altyapısının oluşturulmasına dair önemli girişimlerden birini oluşturuyor. Bu girişim yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ilgili diğer bakanlıklar tarafından verilen teşviklerle desteklenmesine rağmen kentlerimizde bisikletli ulaşımın daha da yaygınlaştırılması için halen alınması gereken oldukça uzun bir yol bulunuyor.
“Bisiklet bir ulaşım türü olarak nasıl herkes tarafından benimsenebilir?” sorusuna da cevap arayan çalıştay, bu konuda iyi örneklere imza atmış şehirlerin bunu nasıl başardığı, Türkiye’de şehirlerde yeterli bisiklet altyapısı olup olmadığı ve bunun için neler yapılabileceği, Türkiye’de mevcut durumun ne olduğu konularını gündeme getirdi. Çalıştayda özellikle bisikletin en çok kullanıldığı ülkelerden biri olan Hollanda’daki örnekler, Hollanda Başkonsolosu Bart van Bolhuis tarafından katılımcılara aktarıldı. “Hollanda’daki şehirler de her zaman bir bisiklet cenneti değildi” diyen van Bolhuis bugün Hollanda’da yaşayan insanların yüzde 90’ının işlerine bisikletle gidebilmesinin sağlandığına ve ortalama bir Hollandalının bisikletle yılda yaklaşık 1.000 km yol yaptığına dikkat çekti.
“Bisiklet dostu şehirler için çalışıyoruz”
WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler olarak Türkiye’deki şehirlerin bisikleti kent altyapılarına dahil etmeleri adına 2011 yılından bu yana yaptıkları çalışmaları aktaran WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Dr. Güneş Cansız da bu amaçla bugüne kadar Eskişehir, İstanbul, Antalya, Sakarya, Konya ve Kayseri’de gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında bilgi verdi. Sadece bisiklet altyapısının kurulması değil bisiklet yollarının yol güvenliğinin sağlanması için de projeler geliştirdiklerini belirten Cansız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile çok yakın çalışma içerisinde olduklarını ve 2014 yılında Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle ‘Bisiklet Yolları Uygulama Kılavuzu’nu hazırlayarak belediyeler ve karar vericilerle paylaştıklarını dile getirdi. Güneş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2015 yılında hazırladığı Türkiye’nin bisiklet konulu ilk yasal düzenlemesinde de deneyimlerini Bakanlık’la paylaştıklarının altını çizdi.
“İstanbul’da 2023’te 1.050 km uzunluğunda bisiklet yolu olacak”
Sempozyumun ilk gününde bir konuşma yapan İBB Kurumsal Gelişim ve Yönetim Sistemleri Daire Başkanı Ramazan Özcan Yıldırım, İstanbul’da mevcut 135 km’lik bisiklet yolunun 2023’te 1.050 km’ye çıkarılacağını dile getirmişti. TÜİK verilerine göre 15 milyonu aşan bir nüfusa sahip olan İstanbul’un nüfusunun 2023 yılında yine TÜİK tahminlerince 16 milyon 310 bine ulaşacağını ifade eden Yıldırım, Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği UITP’nin bu durumda şehir içi hareketlilik talebinin 3 kat artacağını öngördüğünü ifade etmişti. Ramazan Özcan Yıldırım, bisikletin yanı sıra halen 170 km olan raylı sistem hattı uzunluğunu da 2023 sonrasında 1.100 km’ye ulaştırmayı hedeflediklerini de vurgulamıştı.
Çalıştay sonuçları paydaş kurumlar ve karar vericilerle paylaşılacak
WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler tarafından 6. Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu kapsamında düzenlenen bisiklet çalıştayından çıkacak sonuçlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İlbank, Türkiye Belediyeler Birliği ve tüm katılımcı belediyelerle paylaşılacak.
Geçtiğimiz yıl “Geleceğin Şehirleri” konusunu ele alan Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu, FIA Foundation, Transformative Urban Mobility Initiative, Stephen M. Ross Philanthropies, Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu, İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Belediyeler Birliği ve Shura Enerji Dönüşümü Merkezi’nin özel desteğiyle gerçekleştirildi. Etkinliğe özel sektör, uluslararası kurum ve kuruluşlar, yerel yönetimler ve yerel yönetim birlikleri ile akademi ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve basın mensupları katıldı.