Yeni Avrupa Mimari Platformu LINA Haziran'da Başlıyor
Gelişmekte olan mimarları desteklemek ve aynı zamanda mesleğin sürdürülebilir, dairesel yapılı bir çevre sunma çabalarını harekete geçirmek kapsamında yeni bir Avrupa mimarlık platformu bu yıl Haziran ayında başlayacak. Yaratıcı Avrupa girişiminin hibesi ile faaliyet gösteren LINA, aralarında çeşitli Avrupa bienalleri, trienaller ve festivaller, müzeler, araştırma ağları ve laboratuvarlar, yayınevleri ve üniversiteler bulunan 23 ülkeden 28 Avrupa ve Akdeniz kuruluşunu bir araya getiriyor. Geleceğin Mimarisi platformunun halefi olan girişim, Ljubljana Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından koordine edilecek ve Matevž Čelik tarafından yönetilecek.
Mimarlıkta öğrenme, etkileşim ve ağ oluşturma anlamına gelen LINA, çevresel zorlukları ele almak için mimari çabaları birleştirecek ve Avrupa Yeşil Anlaşması'nın gerçekleştirilmesine yardımcı olacak fikirleri destekleyecek ve yayacaktır. Araştırma programları, çalıştaylar, sergiler, konferanslar ve yayın projeleri aracılığıyla LINA, sürdürülebilir mimarinin gelişimini savunan Yeni Avrupa Bauhaus'un ahlakını somutlaştıracak. Platform hem genç profesyonellere hem de kıdemli öğrencilere hitap ediyor ve Avrupa Komisyonu'nun tanımladığı gibi, “gelişmekte olan profesyoneller için yenilikçi bir eritme potası modeli” geliştiriyor.
LINA Platform Direktörü Matevž Čelik, “Platformun temel felsefesi, genç profesyonellerin projeleri aracılığıyla mimari etkinliğin çevresel yönelimini artırmak olacaktır. Proje, genç profesyonellerin mimarlığı döngüsel ekonomiye ve çevresel zorluklara uyarlamak için eğitim, araştırma, üretim ve fikirlerin yayılmasına katılabilecekleri mimarlıkta yeni bir çalışma modeli sunuyor.”
Önümüzdeki üç yıl boyunca platform, yenilikçi fikirler ve projeler sunan düzenli konferanslar düzenleyecek ve aynı zamanda genç profesyonelleri çevreye duyarlı tasarım için yeni stratejiler araştırma ve prototip oluşturma konusunda destekleyecek. LINA, bu yeni bilgiyi sergiler ve etkinlikler aracılığıyla halka yaymaya yardımcı olacak ve mimarlara bir ağ oluşturma platformu sağlayarak Avrupa'daki çeşitli mimari organizasyonlar arasında iş birliğini teşvik edecek. Program Haziran'da başlayacak ve ilk konferans sonbaharda gerçekleşecek. Platform programı 2025'te sona erecek ve yeniden onaylanması halinde 2029'a kadar devam edecek.
- Proje süresi: 2022- 2025
- Platform koordinatörü: Mimarlık Fakültesi, Ljubljana Üniversitesi
- Platform üyeleri: Beta, Timisoara Mimarlık Bienali, Tiflis Mimarlık Bienali, Forecast Berlin, Theatrum Mundi Paris/Londra, Kopenhag Mimarlık Festivali, Belgrad Uluslararası Mimarlık Haftası, Saraybosna Mimarlık Günleri, Kosova Mimarlık Vakfı, İrlanda Mimarlık Vakfı, Mies van der Rohe Vakfı Barselona, House of Architecture Graz, VI PER Galeri Prag, Estonya Mimarisi Müzesi Talinn, MAXXI Ulusal XXI Yüzyıl Sanatı Müzesi Roma, İsviçre MimarisiMuseum Basel, Architektūros fondas Vilnius, Dpr-Barcelona, Architectuul Berlin, Association of Architects of Istria, Luma Foundation Arles, Architecture Triennale Oslo, Architecture Triennale Lizbon, Design Academy Eindhoven, Barleti University Tiran, Notre Dame University Louiaize Lübnan, Institute of Architecture and Viyana Teknik Üniversitesi'nde Tasarım, ETSAM'da Mimari Tasarım Bölümü, Madrid Politeknik Üniversitesi