Yeni Malzeme Sistemlerinin Binalara Entegre Edilmesi

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Listelenmiş binalar, bir toplumun zengin ve çeşitli tarihinin önemli mimari kanıtlarıdır. Bu binaların resmi olarak tanınması, önemli mimari unsurlarını değişikliklerden ve yıkımlardan korurken, korunmalarına yardımcı olacak sosyo-ekonomik yollar yaratır. Ancak bu binalar, günümüzde en iyi şekilde işlev görmelerini sağlayan yeni malzemeler ve modern yapı sistemlerine yabancılaşma riskiyle de karşı karşıyadır.

Binanın özgün niteliğine müdahale etmeden yeni malzemeleri ve bina hizmetlerini entegre etmek benzersiz bir tasarım zorluğudur. İster yapısal yenilemeler sırasında yeni malzemeler eklensin ister modern yangından korunma sistemleri entegre edilsin, hassasiyet ve dengeye ihtiyaç vardır. Bu, duvarlar, zeminler, çatı ve cepheler de dahil olmak üzere listelenmiş binaların çeşitli unsurları için geçerlidir ve uzun bir kullanım ömrü için geleceğe dönük olmalarını sağlar.

bina

Geleceğe hazırlama, listelenmiş binaların restorasyonunda hassas bir kavramdır. Bir binanın ömrünü uzatırken ve kaynakları korurken tarihi niteliğini koruyacak şekilde değişikliklere hazırlanmak anlamına gelir. Listelenmiş bir binanın özel ilgisini korumak ile değişiklik ve genişletme önermek arasında doğru dengeyi sağlamak zordur. Bazı binalar değişime diğerlerinden daha iyi uyum sağlayabilir. Bir binanın değişiklik veya genişletmeye dayanma kabiliyeti, türüne, önemine ve yeni çalışmanın değerine bağlıdır. Bazı binalar küçük değişikliklere karşı hassas olabilirken, diğerleri daha az hassas olabilir. Geleceğe hazırlamanın karmaşık olmasının nedeni budur. Bununla birlikte, temel ilke, müdahale sırasında yapıya onu değiştirecek veya özelliklerini gelecek nesiller için kullanılamaz hale getirecek hiçbir zarar verilmemesidir.

Listelenmiş binaların geleceğe hazır hale getirilmesinin ardında birden fazla ilke yatmaktadır ve İçişleri Bakanlığı'nın Tarihi Yerlerin Korunması Standartları, tarihi binaların uzun vadede korunması için mükemmel bir rehberlik sağlamaktadır. İlk olarak, tarihi yapılara yapılan müdahaleler, insanların hem orijinal binayı hem de onu ayakta tutan güncellemeleri takdir etmelerini sağlamalıdır. Bu müdahaleler aynı zamanda esnek olmalı ve çevreye, kullanımlara, bina sakinlerinin ihtiyaçlarına ve gelecekteki teknolojilere uyarlanabilmelidir. Eski malzemelerin yerine yenilerini eklerken dayanıklılık ve yedekliliği göz önünde bulundurun. Orijinal dokuya göre daha çabuk bozulan malzemeler daha fazla müdahale gerektirecek ve binanın hizmet ömrünü kısaltacaktır. Ayrıca, müdahaleler enerji tüketimini azaltarak ve malzeme tüketimini en aza indirmek için dayanıklı malzemeler kullanarak binayı iklim değişikliğinin etkilerine hazırlamalıdır.

bina

Duvarlar gibi belirli elemanlarda, listelenen duvar yüzeylerindeki değişiklikler, mevcut kumaş ve malzemelerle kompozisyon, kalite, renk ve doku açısından eşleşmelidir. Ancak, binanın performansını geleceğe hazırlamak için bu duvar için modern yalıtım gerekebilir. Dış yalıtım takmak, pencere ve kapıların detaylarını olumsuz etkileyebilir ve drenaj ve yağmur suyu sistemlerinde değişiklik gerektirebilir. İç yalıtım, bir odanın tarihi oranlarını değiştirebilir, sıva işlerini belirsizleştirebilir ve hizmetlerde, süpürgeliklerde ve sövelerde değişiklik gerektirebilir. Bu nedenle, seçim listeleme derecesine, bina türüne, işlevine ve bitişik bina elemanlarına duyarlı hale gelir.

Başka bir örnek, oyma ve diğer heykelsi detayların, kalıplanmış tuğla işçiliği, taş işçiliği ve pişmiş toprak dekorasyonlar gibi, bazı binaların tasarımının ve niteliklerinin ayrılmaz bir parçası olduğu listelenen cephelerdir. Dış aydınlatma performansındaki modern değişiklikler, elektrik servis yollarının büyük bir gösteriminden kaçınırken mevcut heykelsi detaylarla eşleşecek şekilde tasarlanmalıdır. Bu, cephenin geleceğe hazırlanmasına yardımcı olacak yeni eklemelerin, binanın formunu değiştirmemek için hassas bir şekilde tasarlanması gerektiği anlamına gelir. Ayrıca, Tarihi Bina Koruma Enstitüsü rehberlik araç kutusu, çatılar, kapılar, pencereler ve modern armatürler ve donanımlar dahil olmak üzere tüm bina elemanlarında değişiklik ve uzantılar için genişletilmiş prosedürler sunar. Yangın merdivenleri, sayaç kutuları, güneş panelleri, projektörler ve harici bacalar gibi modern bina gereksinimlerinin entegrasyonunu vurgular.

bina

Ayrıca, geleceğe hazırlık daha fazla hizmeti entegre etmeyi içerir ve günümüzde geçmiştekinden çok daha geniş bir bina hizmetleri yelpazesi kullanılmaktadır. Bunlara mekanik, elektrik, yangın önleme ve sıhhi tesisat veya halk sağlığı mühendisliği dahildir. İngiltere Ulusal Miras Listesi organizasyonuna göre, bu hizmetlerin tasarımı ve kurulumu, azaltma, en aza indirme ve geri döndürülebilirlik olmak üzere üç temel ilkeyi izleyerek tarihi dokusunu kaybetmeden binayı ve ortamını korumayı hedeflemelidir.

Azaltma genellikle mevcut hizmet yollarını yeniden kullanmak, zeminlerin altındaki veya tavanların üstündeki boşluklardan hizmetler için alternatif yollar kullanmak ve boru tesisatı ve kablolama gibi hizmetleri gizlemek için kalıplar veya korkuluklar gibi mevcut özellikleri kullanmak anlamına gelir. Ayrıca, yeni veya ek ögeleri işlevlerinin tehlikeye atılmadığı gizli bir şekilde yerleştirmeyi, sabit kablolu bağlantılara olan ihtiyacı ortadan kaldırmak için kontrollerde kablosuz teknolojiyi kullanmayı ve gelecekte kolay bakım, onarım ve değiştirmeye olanak sağlamak için erişilebilir hizmet yolları ve konumları seçmeyi savunur.

Minimizasyon, mevcut yapıyı bozacak en az miktarda işi yapmayı ve gerektiğinde mevcut yapının mümkün olduğunca çoğunu yeniden kullanmayı içerir. Ayrıca, binalarda boru tesisatı, kontroller veya kablolamanın en kısa, en doğrudan veya en basit olmayabilecek şekillerde yönlendirilmesini içerir.

Son olarak, geri dönüşümlülük, tarihi yapıya gelebilecek olası zararı azaltmak için hizmetlerin faydalı ömürlerinin sonunda kaldırılması ve kurulumlarının planlanmasıdır. Bu, delikler ve sabitlemeler gibi her müdahaleyi ayrıntılı olarak belirtmeyi ve harç derzlerine sabitlemelerin, kolayca onarılamayan tuğla veya duvar işçiliğine göre daha uygun olabileceğini belirtmeyi içerir.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)