Yeniden Kullanım Örneği: Kocaeli Kongre Merkezi
Türkiye'nin endüstriyel altyapısının birçoğu Kocaeli’nde bulunmaktadır. Ancak son yıllarda hızlı nüfus artışı nedeniyle fabrikaların çoğu şehir içinde kalmış ve yeni yerlere taşınmıştır. Günümüzde fabrikaların terk ettiği alanlar, kıyı bölgesinin erişilebilirlik sorunlarının ve kamusal alan eksikliğinin üstesinden gelmek için yeni fırsatlar sunuyor. Bu süreç ilk olarak 2007 yılında SEKA park 1. Etap projesi ve 2009 yılında SEKA park 2. Etap projesi ile başlatılmış olup, her ikisi de deniz kıyısında kesintisiz bir park sunmaktadır. Kocaeli Kongre Merkezi Projesi, bu parkın içinde kalan 3 bloklu fabrika yapısının yeni bir kongre merkezine dönüştürülmesidir.
Bu çerçevede proje, müstakil fabrikayı çevresiyle buluşturmayı ve kapalı bir kamusal alan sunmayı hedefliyor. Kültür-sanat altyapısı sağlayacak yeni fabrika, sahil boyunca kesintisiz devam eden açık alanların fuayesi olarak da hizmet verecektir. Kampüste, yıllar içinde ortaya çıkan yeni talepler nedeniyle ikisi sonradan farklı yapım teknikleriyle inşa edilen 3 ayrı fabrika bloğu bulunmaktadır. Kendine has detayları restore edilerek özgün yapısını koruyan proje, sonradan eklenen diğer yapıların tasarımında da aynı detaylar kullanılarak görsel bir bütünlük sunuyor.
Yeni Ön Cephe
Yola bitişik A ve C blokların kolonlar hariç son aksları yıkılmış ve önlerindeki dar kaldırım bu doğrultuda genişletilmiştir. Kolonad sisteminin etkisini arttırmak için blokların arasına mevcut kolonlara yeni kolonlar eklenir. İç avlu hakkında ipuçları veren bu yeni revak, demiryolu yönünden gelen ziyaretçiler için bir giriş olarak tasarlanmıştır.
Mevcut Yapıların ve Kabukların Korunması
Binanın mevcut yapısı ve kabuğu endüstriyel bir mirastır. Tüm kampüsün tasarımının ana stratejisi bu yapının korunması ve sergilenmesidir. Bu amaçla tüm yapı açık plan stratejisi ile tasarlanmıştır.
Konferans Salonu ve Çok Amaçlı Salonlar
Ana salon, yapının özgün işlevine gönderme yapan ve yapısal öğelerini sergileyen tasarım fikrinden yola çıkarak bambaşka bir mekân kurgusu sunuyor. Ana salon zemin, duvar ve tavan kaplamaları ile ideal akustik ve görsel kalite sunan bir mekandır. Fuayeden ana salona giren ziyaretçi iki farklı dünya arasında geçiş yapar. Blok C, farklı etkinliklere olanak sağlamak için esnek bir şekilde tasarlanmıştır. İki çok amaçlı salon ve bunları birleştiren fuaye, gerektiğinde ayrı ayrı veya birlikte kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır.
Cephe Karakteri
Orijinal fabrikanın tuğla cephesinin görsel karakteri, tek bir cephe karakteri elde etmek için tüm cephelere genişletildi. Ancak mevcut sistem bölümü mevcut şartnamelere göre yeniden yorumlanmış ve tuğla kaplamalar arasına ısı yalıtımı yerleştirmek için yeni bir detay geliştirilmiştir.