Yeşil Bina İnşa Etmek İçin 5 Neden

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
İnşaat sektörü her yıl 6,9 milyar ABD tonu sera gazı salıyor. Sadece ulaşım ve enerji sektörleri bu miktarı aşıyor. Yeşil binalar, inşaat ayak izini en aza indirmek için giderek daha popüler hale geliyor. Optimize edilmiş yapıları sayesinde, bu binalar aynı zamanda olumlu sosyal, ekonomik ve çevresel faydalara da sahiptir. Aşağıda yeşil binaların ilk beş faydasına yer verilmiştir.

1) Yeşil binalar refahı ve üretkenliği artırır

Yeşil Bina İnşa Etmek

Yeşil bir bina tasarlarken göz önünde bulundurulması gereken en önemli hususlardan biri, çevre dostu ve atmosfere kirletici madde salmayan malzemelerin seçilmesidir. Ne yazık ki iç ortam hava kirliliği, halk sağlığına yönelik beş çevresel riskten biridir. Yapı malzemeleri kükürt dioksit, nitrojen dioksit, havadaki mikroplar, uçucu organik bileşikler (VOC'ler) ve PM10 (10 mikron veya daha küçük partikül madde boyutu) gibi zararlı maddeleri açığa çıkarabilir. Bu dumanlar ve partikül maddeleri solunum yolu hastalıkları, alerjiler ve kanser gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.Yeşil çatıların ve duvarların yüzey alanını %20 artırmak, havadaki bu emisyonların emilmesine yardımcı olabilir ve hatta kirliliğin giderilmesinde 190.000 $'a kadar tasarruf sağlayabilir!

Bitkiler ayrıca hastanede yatan hastaların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Araştırmalar yeşil duvarlar, balkon bitkileri ve hatta yeşil manzaralar gibi yeşil altyapının iyileştirici özelliklere sahip olduğunu gösteriyor. İyileşmeyi %15 hızlandırabilir, hastanede kalış süresini kısaltabilir, ikincil enfeksiyonların yayılmasını sınırlayabilir ve hatta ağrı kesici ilaç ihtiyacını %22'ye kadar azaltabilir. Bu sadece hastalara fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda hastane personelinin sağlığını ve esenliğini de destekler. 

Ayrıca bitkiler iş yerinde üretkenliği artırmaya yardımcı olabilir. Bunun nedeni, sağlıklı bir iç mekanı koruması ve estetik açıdan hoş olmasıdır. Bunun sonucunda fiziksel ve zihinsel esenliğin artması ve sonuç olarak işte üretkenliğin artmasıdır.

Bununla birlikte yeşil altyapıyı iç mekana entegre etmek, yeşil bir duvar kurmak kadar karmaşık olmak zorunda değil. Ev bitkileri bile sporları ve mikropları sınırlandırmaya ve sakinlerin sağlığını iyileştirmek için iç mekan nem seviyelerini artırmaya yardımcı olabilir.

2) Yeşil çatılar termal konforu düzenler

Yeşil Bina İnşa Etmek

Yeşil altyapı, konforlu bir iç mekan ortamı yaratmak için yalıtım olarak da uygun hale getirilebilir. Aynı zamanda termal konfor için enerji talebini azaltır. Örneğin yeşil çatılar kışın ısıtma için %5, yazın soğutma için %33'e kadar enerji tasarrufu sağlayabilir.

Bitkiler mekanları serin tutmada harikadır, bu nedenle kentsel ısı adası etkilerini hafifletmek için de kullanılabilirler. Isı adası etkisi, kentsel altyapının güneş ısısını emmesi ve serbest bırakmasından kaynaklanır. Modern inşaat malzemeleri nedeniyle bu ısı emisyonu kentsel alanlarda su kütleleri ve ormanlar gibi doğal unsurların bulunduğu kırsal alanlara kıyasla çok daha güçlüdür. Aslında simülasyonlar, şehirdeki çatıların %7'sinin yeşil çatı olması halinde, kentsel alanlardaki yaz sıcaklıklarının 2 santigrat dereceye kadar düşebileceğini gösteriyor.

3) Yeşil mimari enerji kullanımını optimize eder

Yeşil altyapı harika bir yalıtkandır. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki enerji kullanımının %43'ünü oluşturan ısıtma ve soğutma için gereken enerjiyi sınırlar. Bu sıcaklık düzenleme sistemleri atmosfere sera gazları saldığı için hava kirliliğine katkıda bulunur.

Yeşil binalar ayrıca daha az enerji kullanan ve mümkün olan her yerde emisyonları sınırlayan enerji açısından verimli sistemler içerir. Genel olarak araştırmalar yeşil mimarinin geleneksel binalara göre yaklaşık %25 daha az enerji kullandığını ve %34 daha az karbon saldığını gösteriyor. 

Verimli enerji sistemlerinin yanı sıra yeşil binalar genellikle enerji için yenilenebilir kaynakları kullanır. Güneş, rüzgar ve hidroelektrik sistemleri dahildir. Gaz, petrol ve kömür gibi yenilenemeyen kaynakların yanmasını önler. Bu kaynaklar yenilenebilir kaynaklara göre oldukça kirletici, toksik ve uzun vadede maliyetlidir. Ayrıca, bu yenilenemeyen kaynakların çıkarılması süreci yerel habitatlara zarar vermekte ve yerli bitki, hayvan biyolojik çeşitliliğini tehdit etmektedir.

4) Yeşil inşaat uygun maliyetlidir

Yeşil Bina İnşa Etmek

Çevre dostu inşaat genellikle yüksek ön maliyetlere sahip olsa da uzun vadede daha uygun maliyetlidir. Yeşil binalar geleneksel binalara kıyasla daha düşük bakım maliyetlerine ve artan varlık değerine sahiptir. Yeşil mimari tasarım, güç tüketimini ve kaynak kullanımını optimize ederek sistem verimliliğini ve ömrünü en üst düzeye çıkarır. Bu optimizasyon günlük maliyetlerini en aza indirir. Sonuç olarak tipik ticari binalar, yeşil binalara göre %20 daha yüksek bakım maliyetlerine sahiptir.

Yeşil binalar daha az bakım gerektirir ve pek çok faydası olduğundan, değerleri zamanla artar. Aslında raporlar, dünyanın dört bir yanındaki yeşil bina sahiplerinin mülk değerlerinin %10'dan fazla varlık değerinde artış olduğunu gösteriyor.

5) Yeşil binalar gezegeni korumanın anahtarıdır

Yeşil Bina İnşa Etmek

Dikkat çekici bir şekilde yeşil binalar bazı çevresel özelliklere sahiptir. Birçoğu yukarıda ele alınmış olsa da yeşil mimarinin başka avantajları da var. Yeşil binalar karbon emisyonlarını ve enerji kullanımını sınırlamanın yanı sıra, tipik binalara göre ortalama %11 daha az su kullanır ve 80 milyon tondan fazla atığın çevrede var olmasını önler.

Bazı yeşil binalar, sağlam tasarım stratejileri içerir.Yenilenebilir enerji üretimi ve verimliliğinin yanı sıra mimari, bağlama özgü faktörlere yanıt verecek şekilde tasarlanmalıdır. Bu optimum su kullanımı için yağmur suyu toplama sistemlerinin yanı sıra iklim koşullarını hafifleten pasif tasarım stratejilerini içerir. 

Malzeme seçimi de yeşil bina tasarımının önemli bir özelliğidir. Mümkün olan her yerde sürdürülebilir kaynaklı, geri dönüştürülmüş veya ileri dönüştürülmüş malzemeleri kullanmak, doğal kaynaklar üzerindeki etkileri azaltır. Sürdürülebilir malzemeler tipik olarak yerel kaynaklıdır ve kolayca geri dönüştürülebilir. Ayrıca diğer malzemelere göre daha az bakım  gerektirme eğilimindedir. Sürdürülebilir malzemeler bölgeye bağlı olarak kil, mantar, çapraz laminat ahşap ve bambu içerir. Ayrıca çevre dostu malzemelerin kullanılması, beton ve metal ham maddelerinin çıkarılmasını sınırlandırır. Bu maddelerin çıkarılma işlemleri, yerel ekosistemler için son derece zararlıdır ve canlı organizmaların habitatlarını yok eder.

Yeşil Bina İnşa Emek 

Yeşil altyapıyı binalara dahil ederek karbonu yakalar ve şehirlerdeki biyoçeşitliliği artırmak için fırsatlar yaratabiliriz. Bitkileri, hayvanları ve mikroorganizmaları destekleyerek sağlıklı kentsel ekosistemler yaratabiliriz. Bu sağlıklı ekosistemler, iklimi düzenleyerek, havayı temizleyerek ve sel gibi doğal olaylardan kaynaklanan aşırı zararları önleyerek kalabalık şehirleri iyileştirir.

Genel olarak yeşil binalar inşa etmek, yeni inşaat için sürdürülebilir bir seçimdir. Ayrıca sosyal, ekonomik ve çevresel sürdürülebilirlik yönlerini faydalıdır. Daha çevre dostu tasarlayıp inşa ederek, refahımızı olumlu yönde etkileyebilir, maliyetleri azaltabilir ve hatta şehirlerimizdeki biyoçeşitliliği ve iklim direncini geliştirebiliriz.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)