Yeşil Çatılı ve Minimum Saha Etkisine Sahip Bir Konut
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Ulaşım yolunun altında ve doğal bir nehre bitişik bir vadiye nazikçe bir konut yerleştirme güçlüğünü karşılayan Weston Residence, hem bir ana konut hem de minimum saha etkisi mimari tasarımının ödüllü bir örneği.
Specht Architects tarafından tasarlanan sürdürülebilir mimari konut, Connecticut'taki Saugatuck Nehri kıyısında yer alan 2.400 fit karelik bir konut. Az yer kaplaması ve konut ile yemyeşil çevre arasındaki sınırları belirsizleştirmesi hedeflenerek inşa edilen Weston Residence'ın ilk izlenimi, ziyaretçilerin çok katmanlı yeşil çatıları ilk kez gördükleri yukarıdaki yoldan aşağı iniş ile başlıyor.
Sene boyunca yerel kaynaklı sukulent bitkilerle kaplı olan çatı, sürdürülebilir mimari projelerden konutun beşinci cephesini meydana getiriyor ve yalnızca yukarıdan görünmüyor. Sürdürülebilir mimari örneklerden konutun bir katmanı alt kattan geçerken, yatak odaları yeşil tasarımı katmanlandıracak biçimde konumlandırılmış ve böylelikle hem görünür hem de yatak odalarından ulaşılabilir olması sağlanmış.
Konuta dahil edilen yeşil mekanlar, konutun çevresindeki 3,5 dönümlük orman ve gelişmiş peyzajla bütünleşmesine yardımcı olurken, bu bütünleşme konutun neredeyse her odasından görülebilir. Dış alanlara tam anlamıyla nüfuz etme amacıyla tasarlanan Weston Residence, engelsiz pencerelerden bol miktarda doğal ışık alıyor.
Gölgeye gereksinim duyulduğunda pencere panjurları hazır. Aksi takdirde gizli bir yerde saklı kalır. Bu sayede iç alan ile dış alan arasında en az seviyede engellenmiş manzarayla sorunsuz bir ilişki kuruluyor. Konutun genelinde açıklık temasını sürdüren alanlar açık bir tasarıma sahip. Lakin saklı kapılar ihtiyaç duyulduğunda odaları bölebilir.
Yeşil çatı ve doğal aydınlatma, aynı zamanda camlı pencereler ve doğal malzemeler barındıran konutun enerji tasarruflu tasarımına da yardımcı oluyor. Ayrıca cam, şeffaflık için cam destekli bir şömine ile doruğa çıkan mekanlar boyunca aşina olunan bir konu. Aynı sade çizgileri öne çıkaran konutun hacimleri yerinde dökme beton ve çimento levha panellerden yapılmış. Zeminler cilalı betondan meydana geliyor ve bambu duvarlar, öncelikle cam ve beton iç tasarımı hafifletmek için doğal bir unsur sunuyor. Bu yüzden sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemeler tercih edilmiş.
Weston Residence bir garaj ve misafir süitinin yanı sıra, konutun yanındaki nehre bakacak biçimde özel olarak konumlandırılmış oturma, yemek ve ana yatak odası alanları sunuyor.